«I love you, Erlend»

Slik tok ordføreren farvel med Kode-direktøren.

Publisert Publisert

TAKK OG FARVEL: Ordfører Trude Drevland var en av mange som stilte seg i kø for å ta farvel med Kode-direktør Erlend Høyersten. Fra nyttår leder han kunstmuseet Aros i Danmarks nest største by, Århus. Foto: Helge Skodvin

  • Kari Fauskanger
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Dette er ikke en sorgens dag, for jeg synes det er rett av deg at du beveger deg videre, men det er ikke uten vemod jeg står her.

Slik innledet ordfører Trude Drevland sin avskjedstale til avtroppende Kode-direktør Erlend Høyersten.

Hyllet med gaver og taler

Fredag har han sin siste arbeidsdag ved kunstmuseet i Bergen, og over nyttår er han på plass på sitt nye arbeidssted, kunstmuseet Aros i Århus.

Ordføreren var første kvinne ut i en lang rekke talere som ønsket å hylle og ta farvel med den profilerte direktøren. Mens bilder av Høyerstens vel fire år lange karriere ved Kunstmuseene i Bergen, som nå heter Kode, ble projisert på veggen bak, holdt både ordfører, fylkeskultursjef, styreleder i Kode og en rekke andre kulturpersoner sine taler for direktøren.

— Du har visst å levere med substans, og det gjør ingenting at du er litt kul i tillegg. Du har vært en høyrøstet fanebærer for at kunsten er for alle. Det betyr ikke at du har gjort den kommersiell, men at den er relevant, sa hun og pekte på at hun satte særlig pris på det med høyrøstet.

Erlend Høyersten kom til Kunstmuseene i Bergen i 2009. Da overtok han som avdelingsdirektør for Bergen Kunstmuseum etter Audun Eckhoff. Året etter ble han direktør for hele Kunstmuseene i Bergen etter Anniken Thue.

Sto bak kuben på Festplassen

Høyersten har satt sitt preg på byens kunstmuseum, blant annet ved å skifte navn på museet, til Kode. Han har også stått bak flere store utstillinger, blant annet den kinesiske samtidskunstutstillingen «Real Life Stories» i samarbeid med Stiftelsen 3,14. Den fikk museet kritikerprisen for. Museet ble også nominert til Årets museum, men nådde ikke opp.

Det var også Erlend Høyersten som plasserte Bård Breiviks blanke kube på Festplassen sommeren 2010. Museet regner med at 300.000 publikummere var bortom kuben de månedene den sto der.

— Alle tok bilder, synd det ikke var Instagram på den tiden, kommenterte Høyersten.

Erlend Høyersten har også opplevd nedturer i sin tid som direktør ved kunstmuseet. To ganger har tyver tatt seg inn i Kinasamlingen og stjålet uvurderlige kunstgjenstander. Men det var det ingen som nevnte da direktøren ble takket av. På mottakelsen i Kode 2 var det mest godord og gaver å hente - en håndsydd paraply, en sykkel en sykkel og en selvskrevet sang fra kollegene var blant gavene har får med seg til Danmark.

Og fra ordføreren og hele Bergens befolkning: vinglass med byens våpen.

— For hvis noen har fortjent å ha det på sitt bord, må det være deg, Erlend. I love you, avrundet Trude Drevland.

Publisert

Les videre

  1. Tilbakefører deler av Kinasamlingen

  2. Headhuntet ny KODE-sjef

  3. Sikrer kinasamlingen for ti millioner kroner

  4. Erlend Høyersten går til Århus