Moen ut i mørket går...

Gunnerud lar sin helt falle — hvor han faller gjenstår å se

  • Leif Gullstein
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Jørgen Gunneruds gjennomgangsfigur Knut Moen har gjennom syv bøker vært diskré til stede som en dyktig, men noe reservert person. En glimrende politietterforsker, selvsagt, men ikke akkurat en det er lett å ramse opp livshistorien til. Sånn har det vært, og bøkene har profittert på «et grunnsolid og kompetent kriminallitterært håndverk ( ) der forfatteren er en mester i å finne de presise språklige detaljene som skaper nærvær og nysgjerrighet til teksten — men også overbevisende realisme», som det heter i Rivertonjuryens begrunnelse da Gunnerud fikk denne prisen for «Høstjakt» i 2007. Disse kvalitetene finnes også i årets bok, «Byen med det store hjertet». Men den som forventer seg en ny Moen-krim etter mønster fra tidligere, blir skuffet. For denne historien handler like mye om figuren Knut Moen. Og det kunne vært en studie av en mann som forbauset går på trynet i livet, og må lære seg den tunge vei tilbake. Når det ikke blir det, kan det skyldes at Gunnerud ikke helt makter å spille ut de kortene han selv har gitt seg.

Innledningsvis blir Knut Moen bedt om å se nærmere på en forsvinningssak som står i stampe. Det dreier seg om en profilert NRK-journalist som har vært savnet i tre måneder. Moen pusler i vei på egen hånd, men da han får et gjennombrudd i saken, blir han offer for et spill i kulissene og slutter i politiet. Samboeren flytter fra ham, leiligheten blir solgt over hodet på ham og Moen drar i eksil til Hadeland. Men skjebnen banker på i form av et privat sikkerhetsfirma, hvis klient er den rike forretningsmannen som er i politiets søkelys for drapet på journalisten. Moens oppdrag er å renvaske rikingen.

Storparten av boken dreier seg om Moen og hans nye kollegers spaning på alternative gjerningsmenn. Sånn sett blir dette en langdryg affære før lottokupongen går inn. Noen thriller er det absolutt ikke. Knut Moen derimot, som kikker ut gardiner og gjennom fotolinser, ser ikke det han i tillegg burde se, et bilde av seg selv. I stedet rister han alle slike tanker av seg. Og stirrer inn i mørket. Hva han finner der, får vi bare vente og se.

LARS HELGE NILSEN

Enig med vår anmelder? Si din mening her.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Litteratur
  2. Bokanmeldelse
BT anbefaler

– Ville ikke vært her uten dere.

Imagine Dragons henvender seg direkte til Martin Holmes i Bergen Live i et Facebook-innlegg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Sporvekslingstrøbbel på Bergensbanen: – Vil være følgeforsinkelser

  2. PST senker trusselnivået i Norge: – Kan bli mer synlig og væpnet politi framover

  3. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  4. Tekniske problemer hos BT og flere Schibsted-aviser onsdag

  5. Her er Matapour før angrepet. – Ikke avklart om han har samarbeidet med andre.

  6. Aksepterer å dele opp Ringveg øst