Ble artist helt tilfeldig

Tommy Tee har brukt 11 år på sitt andre soloalbum. Nå er han fint ferdig. Som soloartist.

Publisert Publisert
  • Sverre Ole Drønen
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg ville gjøre et siste album som artist og frontfigur. Sette strek på en ordentlig måte, sier Tommy Tee om sitt nye album «Studio Time».

Albumtittelen er beskrivende for hans virke som produsent. For helst vil Tommy bare snekre låter for andre, og det var i ledige stunder de siste syv årene at oppfølgeren til overraskelsessuksessen «Bonds, Beats & Beliefs» (1998) ble til.

**Anmeldelse:

Les også

Gudfaren II

Gudfaren II**

Snublet inn i artistyrket — Jeg kom jo inn i artistyrket ved en tilfeldighet. Snublet over fra produsent til artist. Uten at det var planlagt. Så gikk det jo veldig bra da. Før jeg fikk veldig nedtur på det å være artist, forteller den norske hip-hop-veteranen om sin helt tilfeldige debut som soloartist.

— Albumet ble satt sammen veldig fort. Men jeg har egentlig aldri hatt noe ønske om å følge opp på egen hånd. Mitt mål har alltid vært å få andre artister frem i lyset, sier mannen som i sin tid produserte N-Light-N og Warlocks.

Tommy er blitt kalt norsk hip-hops gudfar. Bl.a. fordi han gjennom sitt P3-program gjorde hip-hop kjent for et bredere lag av folket. De siste årene har han holdt seg borte fra rampelyset og har fokusert på produsentrollen.

Bergensrap med særpreg Men nå har han forlatt miksepulten. Sammen med vennene og et liveband har han ligget i hardtrening. Onsdag åpnet Tommy og entouragen hans sin skandinaviske turne i Stockholm. I går stod de på scenen i Oslo. I kveld står Bergen for tur.

— Bergen er en by med et veldig særpreg innen hip-hop. Rappen er litt annerledes der. Lars Vaular og Gest er også med på den nye platen, forteller Tommy som har med seg flere lokale navn som oppvarming i kveld: Vaular, Gest, A-Laget, Black, Areaog D-Techs.

Tommy Tees bånd til Bergen strekker seg dog lengre tilbake enn dagens lokale hip-hop-miljø. Han var nemlig produsent på saksofonist Helèn Eriksens to første album. Nå er hun med på «Studio Time».

— Helèn blir også med på scenen. Første gang vi spiller live sammen på minst ti år. Kanskje det jeg gleder meg mest til, sier produsenten som i tillegg har med seg en imponerende gjesteliste østfra: Ken Ring, Son of Light, Warlocks, Diaz, CL Smooth, m.fl.

Som veteran i det norske hip-hop miljøet har Tommy vært vitne til en rivende utvikling blant norsk talent i de ti årene som er gått siden solodebuten.

— I 1998 var man på en måte happy bare man hørte en nordmann som kunne flyte litt på en beat. De siste ti årene er det kommet opptil flere generasjoner med nye rappere. Nå er det ikke nok å kunne rappe litt. Du må kunne skrive låter og levere konsepter. Man aner forskjellige stiler. Det er gøy å se all nytenkningen i norsk rap, smiler han.

Ikke flere comeback Det å annonsere at man tar avskjed som artist er slett ikke uvanlig i hip-hop. Ta Eminem eller Norgesaktuelle Jay-Z, som begge har gitt ut plater i år selv om de tidligere har førtidspensjonert seg. Kan det bli et solocomeback hvis «Studio Time» blir en suksess?

— Det tror jeg ikke. Jeg tror heller at jeg legger energien min i produsentrollen, avslutter Tommy Tee.

Publisert

Les videre