Reggaefest på kaikanten

Fredag åpner Bergens første reggaefestival, men den nye festivalen har fått svært lite offentlig støtte.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

En knapp uke etter at Nattjazz har takket av for i år, og bare et par dager etter at Festspillene har satt sluttstrek, fyres en ny festival i gang på USF Verftet. Bergen Reggae Festival er, i motsetning til de to ovennevnte traverne, helt fersk. Festivalsjef Per-Anders Hammarström er nemlig ikke spesielt redd for å møte et mettet konsertmarked etter at gigantfestivalene har gjort sitt og Bergen Live fremdeles durer på med den ene storkonserten etter den andre.

Han er nemlig sikker på at reggaefestivalen dekker et hittil udekket behov i Bergen.

— Innenfor reggae har det jo ikke vært noen tilbud. Festival er festival, og det trekker alltid ekstra folk, sier Hammarström.

— Mange liker reggae - ikke bare de som hører på det til vanlig. Reggae er en veldig bred musikksjanger. Jeg håper festivalen vil trekke folk fra utenfor byen også.

Bergen Reggae Festival er dessuten etterspurt vare, skal vi tro festivalsjefen.

— Nå har vi jo drevet klubbkonseptet Cushion i seks år, og flere har spurt når det blir festival.

Nå er altså tiden inne.

Økonomisk nervespill Men det blir uten støtte fra Kulturrådet, som har avslått søknaden fra Bergen Reggae Festival to ganger. Og i går hadde Bergen kommune ennå ikke svart på søknaden om støtte.

— Må det være klassisk musikk for at man skal få penger, spør Hammarström.

Han lurer dessuten på om det kan være politiske motiver bak avslagene.

— Reggae har jo rykte på seg for å bære med seg mye marihuanarøyking, men denne festivalen handler ikke om det i det hele tatt. Ingen av oss i styret røyker, og vi har aldri trykket en løpeseddel med cannabisblad, slik vi ofte ser andre steder. Her handler det om god musikk. Det er ingen hippievibes.

Ingeborg Kvarne Bjørgan i Kulturrådet kunne i går kveld ikke kommentere avslagene til Bergen Reggae Festival spesielt.

— Jeg må se sakspapirene igjen, før jeg uttaler meg til pressen. Det kan tidligst skje fredag, sier hun.

Sparebanken Vest har gått inn som sponsor, og flere andre firmaer bidrar med kraftig reduserte priser. Utover det må Hammarström og co. stole på publikum.

— Det er et nervespill, men vi må bare satse på at folk er klare for sol og musikk. Og eventuelt se dette som en investering til neste års festival.

Familiereggae og Macka B. Familiedagen i morgen derimot, har fått støtte gjennom Bergen kommunes ungdomsordning «Kjapt svar». Fra kl. 13 i morgen blir det underholdning av Familiy Reggae Disco, Spin Sirkusskole, ansiktsmaling og sjonglering. Blant annet.

Men første konsertstart er klokken 21 i kveld, og utover kvelden og natten skal blant andre Mungos Hi-Fi og hovedattraksjonen, Macka B., på scenen i Røkeriet.

— Han har holdt på i 30 år, og spiller roots ragga; veldig bra dansemusikk, lover Hammarström.

Foruten familiedagen i morgen, blir det også flere utekonserter på Verftet USF utover ettermiddagen og kvelden. Klokken 21 flytter festivalen igjen inn i Røkeriet og på Bakrommet (VIP-en, for dem som ferdes på Nattjazz).

— Cushion har alltid jobbet mye med nordiske musikere, og det gjør vi også på Bergen Reggae Festival, forteller Hammarström.

Blant annet kan han tilby finske Paarma og Raappana, som synger på morsmålet sitt. Festivalsjefen mener finsk passer «fantastisk bra» til reggae.

— Nordisk kulde fascineres av hjertet og bassen i reggae, tror festivalsjefen, og satser tungt på at også bergenserne trenger noen reggaerytmer å bevege seg til i varmen denne helgen.

PRØVESMAK: Skotske Mungos Hi-Fi ga i går en smakebit på hva Bergen Reggae Festival tilbyr på USF Verftet i helgen. I kveld går startskuddet for det som ifølge festivalsjef Per-Anders Hammarström er Norges eneste reggaefestival.
Publisert: