Se flere av de beste rapperne i Bergen

Eller sjekk ut ny kunst, Batman-foredrag og teater om Sentralbadet. Få med deg ukens fem fine!

Publisert Publisert

SPILLER I HELGEN: Rapgruppen Dårlig Vane er en av mange artister booket til konserten på USF Verftet på lørdag. Foto: privat

 • Guro H. Bergesen
 • Ingrid Marie Vikhammer Sandvik
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

KUNST: Bruk fredagskvelden på kunst

NY UTSTILLING: Verket er av Tim Ekberg. Han fikk Norske Kunsthåndverkeres studentpris i 2016. Foto: Privat

Hva: Utstillingsåpning

Hvor: Kraft Galleri

Når: Fredag fra 18

Hvorfor: Kraft, rom for kunsthåndverk, åpner hele tre utstillinger denne fredagen. «Topografisk landskap» av Tone Saastad, «Storm» av Tim Ekberg og «Faux depart» av Yto Barrada.

Les også

Les om det kunstnerdrevne galleriet Felt Galleri i Bergen

Tone Saastad arbeider med tekstilt trykk, og er opptatt av oppbyggingen av todimensjonale fargeflater og rom. Ekberg gikk ut fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) i høst, og dette er både en videreføring av masterprosjektet og hans første separatutstilling.

Yto Barradas verk er en film, «Faux Départ», som er en reise gjennom Atlasfjellenes landskap. Filmen skal være en «kritisk kommentar til den fetisjistiske tørsten etter fremmede objekter».

Les også

Se BTs kunstkritikers videoanmeldelse av Kode

Visningsrommet på Vågsallmenningen het tidligere Galleri Format, men i 2014 byttet de navn til Kraft – rom for kunsthåndverk. Kraft er Norske Kunsthåndverkeres visningsrom og utsalgssted i Bergen.

Men åpningen på Kraft er langt fra den eneste denne uken. Om du virkelig vil ha en kulturell fredag, anbefaler jeg å ta en aldri så liten åpningsrunde. Hva med å stikke innom Felt Galleri, som har en fotoutstilling denne helgen? Ta turen ut i Møllendalsveien, der det er åpning på Tag Team, og prøv å rekke innom visningsrommet USF, der det er åpning på utstillingen «Sprang» fra klokken 18.

Guro H. Bergesen

KONSERT: Kom til rap-himmelen

DÅRLIG VANE: Rapgruppen er bare én av mange artister som skal opptre lørdag. Foto: Privat

Hva: 666-vibben

Hvor: USF Verftet

Når: Lørdag fra 19.00

Hvorfor: Det er, og har lenge vært, litt mye mas om bergensbølger og musikalsk gull på denne siden av fjellet. Likevel må det skrytes litt til. For er det noe Bergen har mye av, så er det gode rappere.

Se BT Lydsjekk med A-Laget

Og denne lørdagen samles noen av de aller beste rapperne fra Bergen (og noen gode fra andre deler av landet) på USF Verftet.

Se hvordan rapperne i Dårlig Vane hørtes ut i 2013

NMG/G-Huset og Vibbefanger har slått seg sammen for å arrangere fest, og har trommet sammen dette stjernelaget: A-Laget, Hester V75, Emil Stabil, Dårlig Vane, Mats Dawg, Cezinando, King Skurk One, Vinter og Kjartan Lauritzen.

Hent frem alt du har av overdreven bergensk selvtillit, og kom deg på konsert, då.

Guro H. Bergesen

KLUBB: Legendarisk lag

TO TYPER: Bjørn Torske og Skatebård spiller på Østre lørdag. Foto: Paul S. Amundsen/Vegar Valde

Hva: NCAxEKKO pres: Bjørn Torske b2b Skatebård

Hvor: Østre

Når: Lørdag fra 22.00

Hvorfor: Denne helgen er Bjørn Torske og Skatebård i Bergen samtidig, og det er, skal vi tro Facebook-eventet, relativt uvanlig. Derfor er det jo et lite klubb-under at de to skal stå for musikken sammen.

Les også

«Bjørn Torske var med på å endre norsk klubbmusikk. No er to av hans klassiske houseplater endeleg tilgjengelege igjen», skrev BTs anmelder i 2015.

Begge har satt sitt tydelige spor på norsk klubbmusikkhistorie, blir booket til spillejobber over hele verden, men har sin base i Bergen.

Les også

«Tenk hvor kjedelig den norske klubbscenen ville vært uten Skatebård.», skrev BTs anmelder i 2015.

Dessuten skal Rudi Valdersnes spille, dj Henrik Svanevik skal varme opp, og VJ To Sigs Dyp, hvis egentlige navn er Eirik Hunnes, skal stå for visuals.

Alt ligger med andre ord til rette for en legendarisk klubbkveld på Østre denne helgen.

Guro H. Bergesen

TEATER: Et uvanlig teaterstykke

KREATIVT: Arkitektstudentene bidro med møbler da Bergen Assembly var på Sentralbadet med utstillingen «Within I». Nå skal de skape teater basert på de tomme lokalene. Foto: Ørjan Deisz

Hva: Forestilling satt opp av masterstudentene ved Bergen Arkitekthøgskole

Hvor: USF Verftet, Studio USF

Når: Søndag 15.00 og 19.00

Hvorfor: Ombyggingen av Sentralbadet er et heftig diskutert tema. Fremtiden for bygget som ville blitt fast tilholdssted for Carte Blanche og BIT Teatergarasjen er usikker. Likevel kan du oppleve enda et kunststykke basert på det tomme bassenget i helgen.

Bergen Arkitekthøgskole tilbyr denne våren et masterprogram om den mulige ombyggingen av Sentralbadet til kulturhus.

For å få erfaring med hva et teater avhenger av for å fungere, har studentene satt opp teaterstykket «House».

Les også

Bergen Arkitekthøgskole bygde møblene til utstillingen Whitin I på sentralbadet.

Bergen Arkitekthøgskoles studenter jobber ofte med aktive prosjekter. I fjor dro de blant annet til Hellas for å utvikle arkitektur til hjelp for flyktninger. Nå har de fått bryne seg på en litt annen kunstnerisk prosess.

Samspillet mellom arkitektur og teater er ikke noe man vanligvis tenker på. Det er heller ikke hver dag man ser en forestilling satt opp av arkitektstudenter.

Les også

Etterlysning: Ny kulturarenaplan

Resultatet kan være interessant å få med seg. Hva handler stykket om? Det er ikke godt å si, så det må du nesten finne ut selv.

Ingrid Marie Vikhammer Sandvik

TIRSDAGSBONUS: Foredrag om Batman

BATMAN: Christian Bale har rollen som Batman i Christopher Nolan-filmene. Foto: Ron Phillips

Hva: Batman på film

Hvor: Litteraturhuset

Når: Tirsdag 7. februar fra 18.00

Hvorfor: Det er laget noen filmer om Batman gjennom tidene. Noen helt overveldende dårlige, og noen ganske så gode. Den største kommersielle Batman-suksessen må være Christopher Nolans Dark Knight-trilogi.

Batman er opprinnelig en amerikansk tegneserie. Frem til 1990 het han Lynvingen i Norge. Til daglig er Bruce Wayne bare en vanlig millionær, men når han tar på seg kappe og maske, blir han til superhelten Batman, som bekjemper kriminalitet i Gotham City.

Les også

«The Dark Knight» slo alle rekorder i 2008

Lars Bendik Klev Furnes er utdannet bibliotekar, og har ifølge programteksten over 20 års kjennskap til Batman-universet. Tirsdag skal han snakke om Nolans tre Batman-filmer: «Batman Begins» fra 2005, «The Dark Knight» fra 2008 og «The Dark Knight Rises» fra 2012.

Dette MÅ jo bli kjekt? Hilsen Batman-fan.

Guro H. Bergesen

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. Europa neste for Spellemannpris-vinneren

 2. Razika-vokalist Marie Amdam vokste opp med dataspill-forbud og fikk betalt for å lese ordentlige romaner. Nå leder hun en lesegruppe for unge.

 3. Kari Bremnes: Har alltid villet bli skuespiller

 4. Oscar-vinner vil filme i bergensområdet

BT anbefaler

Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

– Mange elever må være smittet før vi stenger helt ned, sier fylkesdirektør Bjørn Lyngedal.

LES SAKEN
 1. Bergen
 2. Kunst
 3. Teater
 4. Musikk
 5. Arkitektur