De sikter mot toppen

Lisa Loven Kongsli døde og gjenoppsto seks kvelder i uken i Bergen. Neste år kan det bli Oscar-fest.

Publisert Publisert

TØFF I BERGEN (Fra venstre) Kristofer Hivju, Lisa Loven Kongsli og Ruben Östlund er aktuell med alpedrama. Foto: RUNE NIELSEN

  • Rune Nielsen (foto)
  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg hadde det fantastisk flott på DNS da vi spilte Kaj Munks «Ordet» i 2011. Men det var tøft å måtte dø på scenen hver kveld. Min mor er fra Arna, så jeg vil gjerne tilbake. DNS fikk nye teatersjef mens jeg jobbet der. Jeg kunne selvsagt ha fridd til Agnete Haaland, men jeg ble forelsket i en fyr i Oslo. Og kunne ikke bli, sier Kongsli smilende til BT.

Frukten av forelskelsen, en liten baby, er med til Bergen når hun er innom for å promotere Ruben Östlunds nye film «Turist», som vant en av de gjeveste prisene i Cannes i mai og nå er blitt svensk Oscar-kandidat, med god sjanse til å bli nominert. Kongsli fikk hovedrollen ved en tilfeldighet.

— Etter «Ordet» fikk jeg ikke jobber. Jeg studerte for det meste på Blindern, levde av luft og kjærlighet. Så kom rollen i «Turist», sier Kongsli.

Svensk ble norsk

Regissør Östlund, rost opp i skyene etter «De ufrivillige» (2008) og «Play» (2011), hadde prøvd alle svenske skuespillere som var å oppdrive til rollen som Ebba. Han ble aldri fornøyd.

— Ebba var svensk i manuset. Undertittelen for hele prosjektet var jo «velstående svensker mister sin verdighet». Jeg prøvde etter hvert norske skuespillere, og ble ved en tilfeldighet tipset om Lisa. Hun var kjempebra. Akkurat det ble et problem, for det lå i kortene at hun måtte være svensk. Så jeg måtte sørge for at Lisa var så god at ingen kunne stille spørsmål, sier Östlund.

Kristofer Hivju, som etter hvert er blitt en vaskeekte norsk filmstjerne, fikk også en rolle som i utgangspunktet var svensk.

— Men det er ikke unaturlig at svenske menn har en norsk kompis på skiferie i alpene. Det hadde jeg. Flere av dem bor i Oslo. Svenskene har ikke reagert på at det er to nordmenn med i ledende roller. De synes det er både morsomt og litt eksotisk med norsk tale, sier Östlund.

Travel med «Game of Thrones«

Hivju har en timeplan som kan gjøre de fleste svimmel. Han holder på med store roller i både den norske storsatsingen «Birkebeinerne» og TV-fenomenet «Game of Thrones». I høst har han også spilt inn spillefilmen «Wendyeffekten».

— Det er litt deilig å gjøre prosjekter i Norge òg, sånn at jeg får levert og hentet i barnehagen. Det ser kanskje heftig ut, men planlegger man godt, har man aldri dårlig tid.

— Du er aktuell med både Turist» og «Operasjon Arktis», som begge er filmer med mye snø i seg. Du hadde samme omgivelser i «The Thing», «Birkebeinerne» og «Kraftidioten». Tilfeldig?

— Jeg er opptatt med «Game of Thrones» fra juli til desember. Da må jeg stort sett gjøre andre produksjoner etter det. Så det blir mye vinterfilmer, sier Hivju og klør seg i skjegget.

På skiferie i alpene

På første innspillingsdag av «Turist» hadde Östlund klar tale til Hivju: «Du må ikke være så mye «Game of Thrones».» Men den norske skuespilleren avslørte kjapt at regissøren aldri hadde sett TV-serien.

— Jeg kom direkte fra «Game ...» der jeg hadde skreket høyt med et sverd i hånden. Plutselig satt jeg i en gondol på vei opp fjellsiden i alpene for en mellommenneskelig mann til mann-prat, sier Hivju smilende.

«Turist» handler om en familie på skiferie i alpene. Underveis blir de nesten tatt av snøras. Hendelsen setter dype spor i alle. Filmen begynner i USA på fredag, samtidig som kinoene i Norge.

— Jeg har nettopp gjort intervjuer i LA og New York. Tilbakemeldingene er utrolig gode, nesten bedre enn i Europa. For i USA er familien hellig. Mannens rolle er enda mer farget av det. De ser også bedre humoren som er i «Turist». Svenskene ser bare det som er problematisk og stygt. Jeg har i hvert fall aldri vært med på en slik buzz, sier Östlund om filmen som er solgt til 45 land allerede.

Lisa Loven Kongsli har nettopp representert filmen på en filmfestival i Tyrkia. Der fikk hun svært interessante tilbakemeldinger.

— Kvinner i Tyrkia ville virkelig fortelle historiene sine, om hvordan menn vingeklipper dem hele tiden, sier hun.

Hvor er alle helter hen?

Ruben Östlund er kjent for å gjøre veldig mange takninger. Filmen tok derfor 60 dager å lage, mot normalt 30. Utendørsscenene ble spilt inn i alpene, mens innsiden av hotellet ble skutt i Sverige.

— Jeg er vant til at man på film hele tiden må skynde seg. Her fikk vi god tid. Det oppsto et rom der vi kunne skape noe, ikke bare levere, sier Hivju.

Filmen tar opp spørsmålet om mannen blir egoistisk i alvorlige krisesituasjoner. Heltebildet blir avkledd.

— Alle vil svare at de ville ha forsvart familien, men er det slik? Hvorfor er det da så mange kvinner og barn som dør i katastrofer, spør Östlund.

— De tradisjonelle manneheltene sitter i fengsel. Moderne menn er opptatt av helt andre verdier. Men blir en jente først forsøkt voldtatt og skriker om hjelp, er det ikke en slik mann som kommer til unnsetning. Da trenger du en av dem som har havnet bak murene, hevder Hivju.

Lisa Loven Kongsli står foran sitt store gjennombrudd som skuespiller. Hun har fått egen agent, i Danmark, som forer henne med potensielle rolletilbud, også i USA.

— Jeg har en god rolle på gang, men den vil jeg ikke prate om. Jeg søker etter roller som i «Turist», der jeg slipper å spille sidekrykke, men kan være et organisk, levende menneske. Jeg føler det var mye det jeg fikk spille i «Ordet» i også. Det har vært en jevn og god stigning, sier Kongsli.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Hus på Sotra evakuert: – Det er en kraftig brann i toppetasjen

  2. «Odd fortsetter kjøret mot Branns mål. Jeg liker det ikke.»

  3. – Festhamn for dei som ønskjer å ta festen til det ytste

  4. Mann dømt for voldtekt: – Dette er en liten plass der alle kjenner alle

  5. Drukningsulykke i Geiranger: – En fryktelig tragedie

  6. Sofie fra Bergen tjener 30.000 i måneden på å date eldre, rike menn