Nådeløs kritikk av Knausgård

Bjørge Knausgård, onkel til Karl Ove Knausgård, tar nå et et knallhardt oppgjør med forfatteren og Forlaget Oktober.

  • Fædrelandsvennen
  • Eivind Kristensen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Det skjer i et innlegg i Fædrelandsvennen med tittelen «Hilsen fra onkel Gunnar», som er navnet Karl Ove Knausgård har brukt på onkelen i «Min kamp»-bøkene.

«Vi har sett hvordan kynismen fra forlag og forfatter styrer bokprosjektet. Det gjelder håndtering av media, styrte «lekkasjer» fra kommende bøker og angrep på eller karakteristikker av navngitte personer, både levende og døde. Det hele dreier seg om to ting: penger og berømmelse. Koste hva det koste vil», skriver Bjørge Knausgård i innlegget Fædrelandsvennen trykker i dag.

Langer ut

I «Min kamp 6» får konflikten med onkelen om den første boken i serien stor plass. Karl Ove Knausgård refererer til e-poster der den Kristiansand-bosatte onkelen i sterke ordlag langer ut mot prosjektet.

Nå reagerer Bjørge Knausgård på at disse e-postene brukes i siste bok. De var sendt til ansvarlig redaktør i Forlaget Oktober, og var et forsøk på å stoppe utgivelsen av «Min kamp1».

Les også

[No available link text]

I innlegget skriver Bjørge Knausgård at ingen i farsfamilien har fått lese «Min kamp 6» før den kommer ut i dag. Gjennom Fædrelandsvennen har han likevel fått se noen av sitatene som referer til e-postene.«Når det gjelder sitatene fra boka er de jo ekstremt tendensiøse og hentet ut av en større sammenhengende korrespondanse. Forfatteren prøver igjen å agere offer i en umoralsk, uanstendig, illojal prosess bøkene har vært mot hans nærmeste», skriver han i innlegget.

Det er kjent at familien til Karl Ove Knausgårds far reagerte sterkt på hvordan han ble utlevert særlig i den første boken. I innlegget omtaler onkelen en e-post fra forfatterens bror Yngve som røper hva han selv tenker om reaksjonene:

«I en mail til familien før bind 1 kom ut skriver broren: «Karl Ove vet at det er mange i familien som vil hate ham for det han gjør, men han gir faen i det», skriver Bjørge Knausgård.

Han har ikke ønsket å la seg intervjue i forbindelse med innlegget. Han nevner ikke noe om mulig søksmål. Men skriver:

«At forlaget har vært livredd for de juridiske sidene ved sine overtramp er vel tydelig når innleide advokater har arbeidet med manusene. Naiviteten til forlag og forfatter må jo være grenseløs hvis ikke reaksjonen var ventet».

Utnyttet suksessen

Videre skriver Bjørge Knausgård om hvordan han mener Karl Ove Knausgårds bror Yngve og konen Linda har utnyttet suksessen til bøkene.

«Broren (Yngve) tjener på omslagene, starter forlag og gir ut bøker i dragsuget av dette. Forfatterens kone (Linda) tar plutselig navnet Knausgård for så å gi ut bok og bli spaltist i et dameblad», skriver han i Fædrelandsvennen.

Knausgårds redaktør i Forlaget Oktober mener de ikke tråkker over noen juridiske eller etiske grenser ved å referere fra e-postene sendt av Knausgårds onkel.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

— Dette har vi sjekket med våre advokater. E-postene refereres ikke ordrett, men forfatteren forteller med egne ord hva som står i dem, sier Geir Berdahl til Fædrelandsvennen.

RAMSALT KRITIKK: Kynismen fra forlag og forfatter har styrt hele bokprosjektet til Karl Ove Knausgård, mener hans onkel Bjørge Knausgård.
Publisert
BT anbefaler

De lærer stadig yngre barn om spise­forstyrrelser. Her er deres tips til foreldre.

Les hva foreldre kan gjøre for å hindre at barnet får et vanskelig forhold til kropp og mat.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Etter nesten 40 år i sjefsstillingen trer han tilbake på grunn av alvorlig sykdom

  2. Utelivsbransjen fikk tre og en halv times varsel om nye tiltak: – Det er respektløst. Dette hadde aldri skjedd med en annen yrkesgruppe.

  3. Går ut med navnet på 38-åring som ble funnet død

  4. McDonald’s og Burger King får konkurranse. Nå blir det burgerkrig i Åsane.

  5. SFO-ansatt siktet for overgrep mot barn. Foreldre ved skolen blir innkalt til møte.

  6. Evakuerte ørkenrotte og ti chinchillaer fra garasjebrann på Lindås