Ny godlyd fra oktobermannen

For bare ett år siden var Thomas Dybdahl ukjent. Men den melankolske solodebuten «That Great October Sound» traff så godt at oppfølgeren «Stray Dogs» er en av høstens utgivelser det er knyttet størst forventninger til.

Publisert Publisert

— Dette året er året da alle mine drømmer ble oppfylt. Det føles litt uvirkelig, innrømmer Thomas som onsdag gjester Bergen for en liten akustisk solokonsert i Platekompaniet. Og som på veien hit har kunnet glede seg over at anmeldere både i BT og andre aviser har vendt tommelen opp for «Stray Dogs».

— Da jeg jobbet med låtene var det uten forventningspress, for i den kreative fasen tenker jeg bare på meg selv. Men de siste 2-3 nettene før platen ble sluppet sov jeg dårlig, mens jeg ventet på kritikerdommen. Nå kan jeg heldigvis puste lettet ut, smiler Thomas, som skrev «Stray Dogs»-låtene i New York i løpet av tre uker sist vinter.

— For meg er det viktig å reise bort i skrivefasen, for å slippe unna alle distraksjoner på hjemmefronten, forklarer Thomas. Nettopp hjemkommet fra den lille øyen Rawa utenfor Malaysia, hvor han har gjort ferdig materialet til neste plate.

— Det er også en måte å redusere presset på, å sørge for at du låtmessig alltid ligger en plate foran antall utgivelser.

Fullfører trilogi

I dagens platebransje hører det til sjeldenhetene at artister kommer med nye album hvert år, men Thomas Dybdahl lover allerede nå at han slipper sitt neste og tredje album neste høst.

— «That Great October Sound» og «Stray Dogs» er del av en trilogi, som fullføres med neste års plate. Jeg vil at de skal oppleves som en naturlig enhet, uten å bli en gjentakelse av hverandre. Det er også grunnen til at jeg har spilt inn begge mine plater hjemme, samtidig som jeg planlegger samme oppskrift for den neste, sier Thomas. Og tilføyer at hans to første plater ble spilt inn i to ulike stuer:

— Jeg flyttet mellom opptakene av de platene, og valget av huset jeg nå bor i ble delvis gjort på grunn av akustikken. Men det bør du kanskje ikke skrive, for akkurat det har jeg aldri fortalt samboeren min, smiler han.

Flere priser

«That Great October Sound» ble sist vinter belønnet med både Alarmpris og Spellemannpris, mens han på sensommeren fikk TONOs låtskriverpris Edvard. Samtidig har nærmere 20.000 nordmenn så langt kjøpt hans høstmelankolske debutalbum.

— Da vi ga ut platen satte vi opp noen mål for hva vi håpet den kunne oppnå. Alle disse målene er oppnådd, og vel så det, røper den 24-årige siddisen. Også for «Stray Dogs» har han satt opp noen mål, men uten å ville fortelle hva de går ut på.

— Det er mest ment som intern lek og et eksperiment, unnskylder Thomas seg med. Og innrømmer at han ikke har noe klart svar på hvorfor «October Sound»-platen traff så godt.

— Mye handler nok om timing. Etter noen år med fokus på rytmer og effekter, er folk klare for melodier og artister uten gimmick, og den gode melodien vil alltid overleve. For meg er det å skrive låter både terapi, hobby og lidenskap, og jeg er uendelig takknemlig for at jeg har fått mulighet til å holde på med dette. Jeg er jo fortsatt en fersking som har mye å lære, og med mer tid bør jeg kunne lære meg håndverket bedre, fastslår Thomas som etter onsdagens lynvisitt i Bergen kommer tilbake til byen og Logen 23. oktober.

— Etter sommerens turné hadde jeg lyst å gjøre noe litt annerledes, og valget falt på en liten akustisk turné sammen med bandet. Det blir nok med 5-6 konserter i de større byene, i denne omgang, men til vinteren legger vi ut på en lengre og mer «ordinær» elektrisk turné.

HØSTLIG MELANKOLI: Thomas Dybdahl har hatt stor suksess med debutalbumet «That Great October Sound». Denne uken slippes oppfølgeren «Stray Dogs», og onsdag presenterer Thomas noen av de nye låtene live i Bergen. Foto: Scanpix

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Brann i bil med campingvogn i Bømlafjord­tunnelen

  2. Sommeren på vei tilbake: – Kan bli 20 grader fra onsdag

  3. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  4. Dette gamle kraftverket kan mangedoble produksjonen. Eierne er lei av å vente på klarsignal.

  5. Lege var smitta av farleg bakterie – Helse Førde droppa å teste

  6. Beboere oppgitt over økt omkjøring i trange gater langs fjellsiden

  1. Musikk