Sentralbadet blir graffitivegg

Byråd Henning Warloe går inn for at baksiden av Sentralbadet skal bli et permanent fristed for graffitiutøverne i Bergen. Han håper veggen kan åpnes til våren.

Publisert Publisert

SUKSESS: Erfaringene med Femte veggen, graffitien på baksiden av Bergen Kunsthall, har vært så positiv at miljøet nå får en permanent vegg. Foto: HELGE SKODVIN

SILJE VESTVIK

En gutt med hettegenser står med ryggen til og sprayer et ansikt på veggen i en undergrunn. Hans eget ansikt holdes skjult av hetten. Politiet er aldri langt unna.

Videoen av piecen hans viser det som lenge har vært virkeligheten for graffitiutøvere i Bergen og andre norske byer. Men i går presenterte Henning Warloe (H), byråd for finans, kultur og næring, kommunenes evaluering av Femte Veggen for graffitifolket med Kommando i spissen.

— Hvis Bergen skal være en spennende kulturby, så kan ikke all kunsten finnes på museum, sa han. - Graffiti er en kunstform vi må ta på alvor, og vi må være åpen for at den kan berike byen.

Han fortalte videre at kommunens erfaringer med prøveprosjektet på baksiden av Bergen Kunsthall var svært positive. Veggen førte heller ikke til noen smitteeffekt hos naboene, og dette er bakgrunnen for at kommunen nå er positiv til en permanent vegg.

— I vår evaluering står det bare at det er vanskelig å finne et sted til graffitien. Men dere skal få Sentralbadet, så lenge papirarbeidet går i orden, sa byråden, som venter internt bråk for sitt utspill. Ikke alle er like positive til veggen. Warloe er også åpen for midlertidige vegger, for eksempel på Studentsenteret, og ønsker på sikt også å etablere steder for graffiti i bydelene.

Kreativ rekruttering

— Dette er historisk! Bergen gjør nå det motsatte av de fleste andre norske byer. I er dagen vi virkelig har fått det til! sier Morten Kvamme fra Kommando.

— Miljøet har vært tålmodig, og nå får vi igjen for det. Det er viktig å ta graffiti på alvor, fordi det finnes et miljø som er opptatt av det og ønsker å drive med det. Å arrestere unge for å tegne og male endrer ingenting, sier han og roper på hallelujastemning i miljøet.

— Vi mener det å male graffiti er en positiv aktivitet. Hvis man gir unge folk lov til å drive med graffiti, kan man rekruttere dem til kreative yrker. Gir man dem en bot, rekrutterer man til kriminalitet, sier Jørgen Larsson i Kommando. Han tror det vil ta tre-fire måneder å få åpnet veggen på Sentralbadet.

— Tagging må gjøres fort nettopp fordi det er ulovlig. Med en lovlig vegg, får graffitikunstnerne tid til å lage mer avanserte ting. Jo mer avansert graffiti som finnes i byrommet, jo mer avansert ønsker man å male.

Overbevist av miljøet

Etter ni måneder med Norges største lovlige graffitivegg, ble Femte Veggen på baksiden av Bergen Kunsthall fjernet i juni i år. Siden da har Bergens graffitiutøvere stått uten lovlige alternativer.

I oktober i fjor vedtok byrådet med Anne-Grete Strøm-Erichsen i spissen en plan som skulle oppmuntre til mer lovlig graffiti, men saken har ikke blitt fulgt opp før nå.

To videoer som dokumenterer malernes gryende utålmodighet ble vist i forkant av gårsdagens diskusjon. For grafferne lager sin egen plass når det ikke gjøres plass til dem. Store deler av den gamle jernbanetunnelen til Dokken er allerede dekorert med svart og hvit spraymaling.

Ifølge byrådets saksutredning finnes det et gryende graffitimiljø i Bergen, som består av rundt 150-200 personer i alderen 14-30 år.

— Det er graffitimiljøet som har overbevist politikerne, ikke vi, sier Larsson fornøyd.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. Bergenserne vil beholde Sentralbadet
  87 prosent av bergenserne vil ha et offentlig bad i Bergen sentrum, og flertallet er imot å flytte byens viktigste…

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

 2. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

 3. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

 4. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

 5. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

 6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?