Berømmer Bergens holdning til graffiti

  • Bergen har ingenting å lære av Oslos nulltoleranse overfor graffiti, mener professor i kriminologi, Cecilie Høigård.
  • Bodil Garvik
    Journalist i BT
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

Graffiti sto på dagsordenen på kafé Landmark i går kveld, i anledning det kommunalt støttede graffitiprosjektet på bakveggen til Bergen Kunsthall.

Bergens hittil fredelige tilnærming til graffiti fikk solid støtte fra Cecilie Høigård, som trolig er den i Norge som har studert fenomenet grundigst gjennom mange år.

— Nulltoleransen og den aggressive kontrollen i Oslo er som et lærestykke i hvordan skape frykt i befolkningen, sa Høigård, og advarte sterkt mot å stigmatisere og kriminalisere taggere og graffitimalere.

Hun påpekte at Oslos knallharde kontrollkultur slett ikke hadde ført til mindre tagging. Bare dårligere.

Oslo «bombes»

— Fordi taggere løper større risiko i Oslo, med strenge straffer, tiltrekker byen seg taggere som ser det som en spennende risikosport å «bombe» byen med tags på kortest mulig tid, hevdet hun.

Men hun advarte også mot å tro at lovlige vegger ville fjerne ulovlig tagging.

— Alle gode graffitimalere har begynt med tagging. Det ene avhenger av det andre, mente Høigård, og oppfordret til å godta en viss mengde tagging i byrommet.

— Dette handler om mer enn graffiti. Det handler om å hanskes med at vi er forskjellige. Det er nødvendig i et moderne bysamfunn.

I panelet satt også byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, som igjen benyttet anledningen til berømme prosjektet Kunsthall-veggen.

— Jeg er blitt stemplet som totalt naiv av byrådslederen i Oslo. Vi er på to forskjellige kanaler. For oss er det veldig viktig ikke å kriminalisere en hel ungdomskultur, slo hun fast.

«Hvor går grensen?»

Også Politiet i Bergen var representert på møtet, ved Paal Torbjørnsen fra forebyggende avdeling.

— Det er vel ikke et menneske som ikke synes denne bakveggen er flott! sa han.

Torbjørnsen poengterte likevel at man i politiet er redd for at dette prosjektet skaper en interesse for graffiti som kanskje i utgangspunktet ikke har vært der.

— Og hvor går grensen? lurte også Torbjørnsen på, og fortalte om graffitisjokket han fikk i Aten i sommer, der det angivelig ikke så ut.

Professor Høigård ga til kjenne at det er helt ok å fjerne uønsket tagging og graffiti.

— Men det bør skje i stillhet, uten høye bøter og lange fengselsstraffer. Fjerningen kan finansieres over kulturbudsjettet for ungdom, mente Høigård, og brukte byen Brügge som eksempel på en velfundert filosofi i forhold til tagging og graffiti, alt for ikke å skape splid og frykt mellom ulike deler av befolkningen.

— I Brügge omtales graffiti konsekvent som kunst, påpekte hun.

Hip hop-kulturen

Panelets graffitimaler, Rune Johan Svendsen, gjorde det klart at graffiti som en del av en stadig voksende hip hop-kultur er kommet for å bli.

— Derfor er det veldig alvorlig å stemple alle utøvere som kriminelle. Det blir som å kriminalisere alle ungdommer, sa Svendsen.

Fra Kunsthallens nabolag stilte teknisk sjef i Grieghallen, Arne Tormod Olsen. Der i gården er man fremdeles kritisk til Kunsthall-veggen, og frykter smitte med økt tagging på byens storstue.

— Hadde vi trodd at lovlig graffiti ville redusere ulovlig tagging, ville vi støttet prosjektet. Men vi har innhentet opplysninger som sier det motsatte, sa Olsen.

Sjelden har for øvrig hettegenser-faktoren vært høyere blant publikum under en offentlig debatt i Bergen. Men sa de noe? Nei.

GRAFFITI-DEBATT: Oslo burde lære av Bergen, mente professor i kriminologi, Cecilie Høigård (i miodten), med Paal Torbjørnsen fra politiet og graffitikunstner Rune Johan Svendsen på sin venstre side, og byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og Arne Tormod Olsen fra Grieghallen til høyre.<br/>Foto: RUNE SÆVIG
Publisert
BT anbefaler

Det var «vinn eller forsvinn». Nå har hun tapt gårds­striden for tredje gang.

Saken om Haugland bondegård har vært oppe i Høyesterett. Men også der tapte Malene Johnsen og naboen saken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her satt han og gamet. Så ble rommet pepret med stein.

  2. Politiets søk går over i ny fase

  3. Trøbbelet for Bybanen er løst

  4. Hemmelig super­stjerne skulle samle 45.000 mennesker på Dokken. Nå er det avlyst.

  5. Helsedirektoratet mener Øygarden er i en kritisk situasjon. – Det var egentlig veldig udramatisk.

  6. Øyvind oppdaget at en kjenning er antivakser. Hvordan skal han forholde seg til det?