Eva Knardahl er død

Pianisten Eva Knardahl er død. Knardahl døde søndag kveld på Nordseterhjemmet i Oslo, 79 år gammel.

  • NTB
Publisert:

Hun debuterte som solist elleve år gammel i 1939 med Oslo Filharmoniske Orkester. Hennes store talent vakte begeistring, og hun ble en av Norges største personligheter på musikkscenene.

Knardahl har spilt på de fleste kontinenter, og i 15 år var hun pianist ved Minneapolis Symphony Orchestra. Etter 20 år i utlandet kom hun i 1967 tilbake til Norge, og ble godt mottatt av det norske publikum.

Hun turnerte landet rundt gjentatte ganger, og var også en hyppig solist med Oslo Filharmoniske Orkester. Også i utlandet var hun anerkjent og fikk gode kritikker både for konserter og plateutgivelser.

Knardahl var heller ikke redd for å gjøre utradisjonelle ting. Hun spilte blant annet på Molde Jazzfestival, opptrådte sammen med Vazelina Bilopphøggers og Stabekk janitsjarorkester, og spilte inn plate sammen med rockerne Jørn Christensen og Olav Snortheim.

Knardahl ble tildelt Spellemannprisen to ganger på 80-tallet, og fikk i tillegg Kritikerprisen i 1968. I 1995 ble hun æresmedlem av Nasjonalballetten. Hun har også fått Norsk kulturråds ærespris. I 1984 ble hun utnevnt til den første professoren i kammermusikk ved Norges musikkhøgskole.

I mai 1995 ble Eva Knardahl rammet av hjerneslag og ble lam i venstre side av kroppen. Hun kjempet seg tilbake til pianokrakken og hadde konserter i både Norge og utlandet allerede året etter.