Magiske Harry Potter

«Mørkere og bedre enn noen gang». Anmelderne er samstemte etter førpremieren på «Harry Potter og ildbegeret» søndag.

Kari Fauskanger

Fredag har den fjerde Harry Potter-filmen premiere på hele 109 kinoer over hele Norge. Ingen ting tyder på at magien er i ferd med å forsvinne.

Vi har tatt en kikk på anmeldernes dom etter førpremieren på Colosseum i Oslo i går.

«Den beste til nå» Harry Potter-filmene har vokst seg mørkere og bedre, til mer voksen fantasy. Dette er den beste Potter-filmen, mener Dagbladets anmelder Vegard Larsen. En magisk og storslagen verden males på lerretet og det er umulig å ikke la seg underholde! En femmer til trollmannssønnen fra Dagbladet.

Også VG er begeistret og triller en femmer. Harry Potter er hottere enn noensinne, men effektklisjeene utgjør en fare, skriver Jon Selås og slår fast at filmen er både morsommere og skumlere enn de tre foregående.

Uten dødpunkter, skriver BA. Mode Steinkjær konkluderer med at filmen er blitt den beste og visuelt sett mest storslagne filmen så langt i serien, men vi hadde tålt en enda lengre film, med litt mer av sjarmen og leken fra bøkene.

Aftenposten er litt mer forbeholden i sin hyllest av trollmannssønnen. Budsjettet for spesialeffekter må ha vært ubegrenset, kulissene er overdådige og flere scener er magiske, men «Harry Potter og Ildbegeret» har de samme pubertetsproblemene som hovedpersonen selv, mener anmelder Ingunn Økland. Filmen vil begeistre store deler av den eksisterende tilhengerskaren, men vil nok ikke rekruttere noen noe, skriver hun, og gir en firer.

Blandet i utlandet

Det amerikanske underholdningsmagasinet Variety kaller filmen «excellent» med et klimaks som ikke skuffer, mens Screen Daily mener «Harry Potter og ildbegeret» er solid, men i det store og hele nokså uinspirert.

The Hollywood Reporter mener, i likhet med mange norske anmeldere, at dette er den beste filmen hittil, og kaller den mer intim enn de foregående. The Times webskribent James Christopher mener derimot at filmen er for lang og selv om han er positiv, gir han den tre stjerner av fem.

TROLLBINDER: «Harry Potter og Ildbegeret» har premiere på Bergen Kino og 108 andre kinoer i Norge på fredag. FILMWEB