Merete Armand er død

Skuespilleren ble 61 år gammel. - Høyt elsket, sier DNS-sjefen.

1955 - 2017: Merete Armand døde i helgen. KNUT EGIL WANG (arkiv)

Armand var i det meste av sin karriere ansatt ved Den Nationale Scene, helt frem til hun døde. Hun ble sykmeldt for noen år siden.

– Hun var en høyt elsket skuespiller i ensemblet, som har gjort mange store roller på Den Nationale Scene. Dessverre var hun syk og spilte ikke de siste årene, sier teaterdirektør Agnete Haaland.

Sovnet stille inn

Armand gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1979 og hadde sin debut samme år i stykket «Ole Brumm» ved Sogn og Fjordane Teater.

Hun var senere ved Telemark Teater, Trøndelag Teater, Homansbyen Teaterselskap og Riksteatret før hun ansatt ved Den Nationale Scene i 1986.

Armand tilhørte en av Norges mest kjente teaterfamilier, som datter av Eilif Armand og med skuespillersøstrene Gisken og Frøydis.

«Hun sovnet helt stille inn. Endelig uten smerter. Åh, skjønne Merete» skriver søsteren Gisken Armand i en tekstmelding til BT.

Mange roller

På Den Nationale Scene er Armand kjent fra en rekke roller. Den viktigste var kanskje som Oline, eller Småfylla, i «Hellemyrsfolket» av Amalie Skram og Gunnar Staalesen i 1992.

Hun spilte også i stykker som «Vaskerelvens rose» av Gunnar Staalesen (1986), «Måken» av Anton Tsjekhov (1987), «Løvet i Vallombrosa» av Lars Norén (1997), «Erasmus Montanus» av Ludvig Holberg, «Presidentinnene» av Werner Schwab, (begge 2000), «Heksene» av Roald Dahl (2001–02), «1900» av Gunnar Staalesen (2002–03), «Ronja Røverdatter» av Astrid Lindgren (2003–04), «Ved Kattemyra» av Marina Carr, «Kameliadamen» av Alexandre Dumas d. y. (begge 2004) og «Idioten» av Fjodor Dostojevskij i 2005. Høsten 2006 var hun aktuell som Rottejomfruen i forestillingen i «Lille Eyolf» av Ibsen.

SOM OLINE: Merete Armand i rollen som Oline, eller Småfylla, i "Hellemyrsfolket", sammen med Lothar Lindtner. RUNE NIELSEN (foto)

Staalesen sørger

Armand hadde også en mindre rolle i den britiske filmen The Witches (Heksene) i 1990. Hun ble tildelt Bergen Teaterforenings hederspris Pernillestatuetten i 1997.

Forfatter Gunnar Staalesen var blant dem som uttrykte sin sorg søndag. Merete Armand spilte i flere av hans stykker på DNS.

«Takk for fint samarbeid i mange roller, fra «Vaskerelvens rose» til «1900», Men først og fremst i «Hellemyrsfolket» 1992–93, der du gjorde en uforglemmelig Oline. Hvil i fred, Merete» skriver Staalesen på sin Facebook-side.