Vemodig avslutning for Skavlan

— Det klart det er vemodig med denne siste sendingen. Men jeg er lettet også, sier Fredrik Skavlan etter sin siste sending med «Først & Sist».

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Etter ni år har Fredrik Skavlan kastet sin siste blokk og sagt takk for seg som programleder. Over tusen gjester har vært i studio gjennom de 230 sendingene. Over 100 av dem har hatt en seeroppslutning på mer enn 1 million mennesker. Og nå på slutten har han til og med blitt utpekt som talkshowkonge i Sverige.

– Nå er det slutt. Jeg skal ha ferie og reiser til London. Deretter skal jeg en tur til Cannes – jeg skal faktisk være med som «følge», smiler Fredrik Skavlan.

Kjæresten Maria Bonnevie spiller hovedrollen i den russiske «The Banishment» i regi av Andre Zvyagintsev. Filmen er en av 22 produksjoner som skal konkurrere om den franske Gullpalmen i år.

– Ellers håper jeg på å få tegnet litt mer, sier Skavlan, som ikke slutter i NRK.

Glad for Grosvold

Selv om han føler det vemodig at hans karriere som studiovert i «Først & Sist» er over, er han lettet. Lettet over at han nå kan avslutte fredagene tidligere enn før, at livet vil ta en annen, og ukjent, retning.

Anne Grosvold skal ta over sendetidspunktet til høsten. Det er Fredrik svært fornøyd med. Han er sikker på at hun vil greie å vinne seernes gunst.

– At det er en som har skikkelig erfaring i å være på skjermen og ikke velger en ukjent er viktig. Man kan ikke eksperimentere for mye med et så viktig sendetidspunkt, sier han.

Selv hadde Skavlan 112 direktesendinger fra NRK 2 i sekken da han i 1998 inntok fredagskvelden i moderkanalen. Siden har suksessen bare gått en vei og det er oppover.

Mor som kokk

– Dere må ta bilde av mor. Hun har vært redaksjonens kokk og kokt suppe til oss hver torsdag. Og i går kom hun med kake også. Sånn mor, se på fotografene, ler Skavlan og tar et solid grep rundt mamma Kari (72).

Mange store navn har gjestet programmet hans gjennom årene. Desmond Tutu, Paul McCartney, Al Gore og FNs generalsekretær Kofi Annan har vært der. Det har også stjerner som Robbie Williams, Isabella Rosselini, Ken Follett og Nicole Kidman. Dessuten har flere verdenskjente musikknavn opptrådt.

I den siste sendingen hadde Skavlan blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre, forfatteren Kjell Askildsen og kunstneren Håkon Bleken som gjester.

– Denne siste sendingen var på mange måter lik mange andre. Vi ville ikke ha noen selvfeirende utgang, sier Skavlan før han får et glass vin i hånda og blir trukket ut til resten av redaksjonen som venter med gratulasjonene.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert