Ekte BBC-krim på Nøstet

BBC-satsingen «Shetland» har filmet overalt i Bergen denne uken. – Det er veldig bra for serien å spille inn på et nytt sted, sier hovedrolleinnehaver Douglas Henshall.

Publisert Publisert

KAMERA GÅR: Douglas Henshall under innspillingen på Nøstet. Foto: ITV STUDIOS

STJERNEN: Douglas Henshall spiller politietterforsker Jimmy Perez i «Shetland». Foto: Geir Martin Strande

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Han spiller politietterforsker Jimmy Perez i den populære BBC-serien, som vises i 150 land.

Uken i Bergen er første gangen de spiller inn utenfor Skottland og Shetland. Handlingen herfra vil være en stor del av episode tre og fire i den fjerde sesongen, som kommer på skjermen i vinter.

Intens drapsjakt

Fredag var det actionfylte scener på kaien bak TV 2, på Nøstet. Kvelden før hadde de store scener på uteserveringen til Madam Felle på Bryggen, med mange skuelystne rundt. Produksjonen er overalt i Bergen.

– Handlingen fra Bergen, inkludert noen interiørscener, skutt i Glasgow allerede, vil helt sikkert vare i 40–50 minutter, fordelt på de to episodene. Vi jobber virkelig effektivt, sier produsent Eric Coulter i ITV Studios, som produserer «Shetland» for BBC.

LOKALT: Øyvind Rydland er lydsjef på produksjonen, mens Njål Lambrechts er linjeprodusent. Cirka 40 fra Bergen er engasjert i BBC-serien. Foto: Geir Martin Strande

Bergen er en viktig del av handlingen. En kvinnelig journalist blir funnet myrdet. Politiet finner ut at hun drev undersøkende journalistikk på en sak i Bergen – på det de tror handler om oljekorrupsjon. Derfor må de dra til byen for å finne ut om det er en link til drapet.

– Jeg synes det er veldig bra at handlingen tar oss østover, til Bergen og Norge. Det er mye mer spennende for publikum enn om vi hadde reist sørover, til London. Det er naturlige kulturelle, historiske og økonomiske bånd mellom Norge og Shetland, og det er noe vi kan bruke, sier Douglas Henshall.

Bergen er siste etappen

Han har spilt hovedrollen i alle fire sesongene. Og kjenner rollefiguren Jimmy Perez ut og inn. Innspillingsuken i Bergen er det siste de gjør før serien skal på luften igjen.

– Vi har skutt i fire måneder. Alle er trøtte. Det er ganske intenst arbeid. Så egentlig kunne vi spilt inn hvor som helst. Jeg lengter kun etter sengen, sier Henshall og ler.

RIGG: Filmcrewet rigger utstyret før en jaktscene på kaien. BT fikk dessverre ikke fotografere under opptak. Foto: Geir Martin Strande

– Jeg kunne tenkt meg å se mer av Bergen. Vi splitter dagene i to, så vi er ikke ferdig å filme før klokken 22 om kveldene. Det gjør at jeg ikke får være turist. Men vi spiller inn på flotte locations, noen steder med nydelig utsikt.

– Hvordan er det å spille Jimmy Perez?

– Det er gøy. Jeg har gjort rollen i snart seks år, så han er under huden min. Jeg liker spesielt det faktum at han er ganske ulykkelig. En spennende sinnstilstand å forske litt i.

SHETLAND: Slik er TV-seerne vant til å se Douglas Henshall i serien. Foto: Robert Hind / 3

– Som betyr at du kan være lykkelig hele tiden med familien?

– Ja. Jeg slipper å ta noe ut på dem. Når jeg kommer hjem om kveldene får jeg uansett min lille datter i hendene. Så overgangen til mitt vanlige liv skjer ganske umiddelbart, sier Henshall før han må hoppe rett inn i nye opptak.

Trekker turister til Shetland

«Shetland» har fikk tildelt en ramme på 1,2 millioner kroner fra den norske filminsentivordningen. Dessuten gikk Mediefondet Zefyr, majoritetseid av Bergen kommune, inn med 300.000 kroner.

SJEF: Eric Coulter er produsent på «Shetland». Han er veldig fornøyd med innspillingsuken i Bergen. Foto: Geir Martin Strande

– Vi ønsket å filme i Bergen, men det er klart økonomiske insentiver hjelper veldig på. Det bestemmer hvor lenge vi kan filme her og hvor mye stab vi tar med oss, sier Coulter.

Nøkkelstaben på ti personer er med fra Skottland. I tillegg til skuespillerne. Cirka 40 filmfolk fra Bergen er hyret inn.

– De gjør en fantastisk jobb, sier Henshall rosende.

Produsenten er tydelig på at serien er veldig viktig for øygruppen Shetland, som ligger en 70 minutters flytur fra Bergen (ja, det går direkterute). Ikke minst merker man det på turiststrømmen.

– Innbyggerne var litt nervøse i starten på hvordan serien ville portrettere dem, men nå er de fornøyd. Vi merker jo selv alle turistene som kommer der på grunn av serien. De vil gjerne ha et glimt når vi spiller inn, sier Coulter.

Publisert

Les videre

  1. Hollywood-speidere vil sende filminnspillinger til Vestlandet

  2. Ny Netflix-serie spilles inn i Bergen

  3. Skal filme BBC-krim på Bryggen midt i turistsesongen

  4. Serieeventyret er flyttet til Arna

  1. Norge
  2. Bergen
  3. Film
  4. BBC
  5. Skottland