Svak krone gir dyrere konserter
Dollaren har styrket seg med 52 prosent de siste tre årene sammenlignet med kronen. Det vil gi færre konserter og dyrere billetter.

— Det har blitt vanvittig mye dyrere å booke utenlandske artister. Når dollaren og pundet styrkes med 25 prosent på ett år, blir det beintøft. En festival som Bergenfest merker selvsagt slike hopp, sier Frank Nes.
Billettprisene øker
Han er midt i arbeidet med å booke artister til både Bergenfest og Koengen neste sommer. Utfordringene er klare. Den norske kronen blir stadig svakere, mens valutaene artistene forholder seg til – dollar, euro og britiske pund – styrker seg. Situasjonen er blitt mye mer utfordrende for arrangørene siden sist BT adresserte problemstillingen, i januar.
Bare siden november 2012 – på tre år – har dollaren blitt 52 prosent dyrere. Da kostet én dollar 5,56 kroner. Nå koster den samme dollaren 8,63 kroner. Siden november i fjor har dollaren styrket seg med 27 prosent.
Du må ut med mer for billettene til Bergenfest
Det britiske pundet viser tilsvarende tendens – en styrking på 44 prosent de siste tre årene og 23 prosent bare det siste året. Euroen er ikke så brutal – likevel har den styrket seg over 25 prosent mot kronen siden november 2012.
— Ingen artister tar hensyn til den svake kronen. Honorarene minker ikke, snarere tvert om. Våre utgifter går opp.
«Steike dyre billetter»
— Betyr det høyere billettpriser for publikum?
— Vi prøver å unngå det så mye som mulig, men noe blir det. Dagspassene til Bergenfest har alltid vært priset historisk lavt i forhold til andre festivaler. Neste år får disse en økning på mellom 50 og 100 kroner. Dem som kjøper firedagerspass, får fremdeles siste dagen på kjøpet, sier Frank Nes.
Må øke belegget
Et band som Metallica spilte første gang i Bergen i 2008. Da var dollarkursen cirka 5,30. Artister i den ligaen har et honorar som ligger godt over én million dollar. Som betyr at når bandet returnerte til Bergen i sommer, var prisen økt med to–tre millioner kroner. Minst.
For å skåne publikum mest mulig, må Bergenfest og Bergen Live øke inntektene andre steder.
— I år hadde Bergenfest et publikumsbelegg på 80 prosent. Vi kunne solgt 6000 billetter mer. Klarer vi å øke belegget med 10 prosent i 2016, og med det øke billettinntektene med noen millioner, er vi på god vei. Vi må også øke salget inne på arenaen. Og sikre gode bedriftsavtaler, sier Nes.
Metallica-billettene er revet bort på to dager
Et band som har et flatt honorar på 20.000 dollar, ville belastet festivalen med 113.000 kroner i 2012. I år koster samme artist 172.000 kroner.
Han merker at det er stor konkurranse om de mest populære artistene, som derfor kan øke honorarkravene ytterligere.
Tak på 1000 kroner
— USA har utviklet et festivalmarked om sommeren som ikke var der tidligere. Mange amerikanske og engelske artister bruker derfor mer tid der enn i Europa. Når konkurransen skjerper seg, merker vi at Norge er et lite land i det store konsertbildet.
— Er noen artister rett og slett for dyre for Bergen?
— Festivalen har et tak, ja. Mange ønsker seg Foo Fighters og lignende storheter. Hadde Bergenfest booket dem, hadde vi ikke hatt råd til flere artister. Bergenhus festning har også et publikumstak. Er det utsolgt der, kan vi ikke få inn flere folk. Marginene våre er veldig små, så risikoen blir høyere. Men jeg håper det blir lenge til vi opplever at en normal arenakonsert vil koste over 1000 kroner billetten, sier Nes.
Ny strid om DNS- rapport fra 2012
Kutter konserter
Nattjazz har også en stor andel utenlandske artister. De opplever det samme som Bergenfest. På årets festival kuttet de derfor ut 10 planlagte konserter.
Nattjazz mer enn dobler billettsalget
— På toppen av dette fikk vi 300.000 kroner i ekstrautgifter på grunn av svak krone, sier Nattjazz-sjef Jon Skjerdal.
Én konsekvens er at prisen på dagspass øker med 30–50 kroner i 2016.
— Dette er ikke nok til å kompensere for valutaøkningen. Vi må også klare å øke belegget. Det blir viktigere å selge ut.
— Er dere mer forsiktige i bookingprosessen?
— Vi tar en råsjanse neste år og satser på samme antall konserter som i år. Vi gambler på at den norske kronen ikke blir særlig svakere sammenlignet med dollar og euro. Vi har også en grunnregel om at halve honoraret skal utbetales i norske kroner, men ikke alle artistene går med på det. Den sterke dollarene gjør likevel at vi trolig hopper av jakten på artister som kan fylle større arenaer enn USF Verftet, sier Skjerdal.
Løpende oppdatert
Festspillene har hatt et ekstra øye på valutakursene de siste årene.
- Jeg er ydmyk overfor slike rekordtall
— Vi holder oss løpende oppdatert på valutakursen og justerer kontinuerlig. I 2016 opererer vi med en eurokurs på 9.25 og en dollarkurs 8.50. Tilsvarende for 2015 var euro på 8.61 og 8.40 for dollar. Vi avtaler valutakurs der det er mulig i kontraktsforhandlinger og har tatt høyde for valutasvingninger i budsjettet. I hovedsak venter vi med å kjøpe valuta til på nyåret, sier prosjektdirektør i Festspillene, Mads Hundvin.
Ville tilbake til Bergen
I 2016 betalet de honorarer i seks ulike valutaer.
— Økningen spesielt i eurokursen og dollar utgjør en betydelig kostnad for Festspillene.