Fritt Ord-pris til Vebjørn Selbekk

I 2006 fikk Vebjørn Selbekk kjeft for å ha trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Nesten ti år etter belønnes han med Fritt Ords Honnørpris på 100.000 kroner.

Vebjørn Selbekk. ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANSEN
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Styret i Fritt Ord har besluttet å gi redaktørene Flemming Rose fra Danmark og Vebjørn Selbekk fra Bergen og Norge pris og penger ti år etter at karikaturstriden startet. Flemming Rose var i 2006 kulturredaktør i den danske avisen Jyllands-Posten, som den 30. september trykket tolv ulike tegninger av Muhammed, noen av dem karikaturer. Dette skapte storm i mange muslimskdominerte land, ambassader ble brent, massedemonstrasjoner holdt, og mange drapstrusler ble avgitt — også mot Flemming Rose.

Vebjørn Selbekk, redaktør for Magazinet fra 1990-tallet, i dag sjefredaktør for det fusjonerte Dagen Magazinet, trykket faksimiler av Jyllands-Postens tegninger i januar 2006. Dette skapte sterk debatt også i Norge, og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre var blant dem som uttrykte forståelse for de sterke reaksjonene i muslimske land, og beklaget den uroen trykkingen av tegningene hadde skapt. Senere har Gahr Støre beklaget at han beklaget.

I pressemeldingen fra Fritt Ord heter det at Flemming Rose og Vebjørn Selbekk «er blitt selve symbolene på karikaturstriden. Gjennom kontinuerlig og modig deltakelse i offentligheten har de fremmet forståelsen av ytringsfriheten som den mest fundamentale menneskerettighet, og grunnlaget for andre friheter. De har begge betalt en meget høy personlig pris for sin innsats og har fått sitt liv forandret. Der mange andre har sviktet, har Rose og Selbekk utvist stort mot i kampen for liberale prinsipper.»

Publisert: