40 minutters moro for de minste

Ingenting er så morsomt som å se på noen som dummer seg.

Publisert Publisert
  • Arild Berg Karlsen

Trioen Camilla Svingen («Diger»), Margareth Hosøy («Dill») og Lars Sveinung Lid (musiker) har ingen problemer med å få sitt unge publikum til å juble av glede med sin slapstickforestilling «Dill og Diger». Da vi var på premieren i går morges kl. 10.00 var det ingenting som tydet på morgentrøtthet, verken hos det unge publikumet eller de tre på scenen. Publikumet besto denne dagen av barn på mellom 8 og 10, men i løpet av de to ukene forestillingen spilles vil det være alt fra fem år og oppover til stede.

Den første uken er det skoleforestillinger på dagtid, men fra neste uke er det åpne forestillinger på ettermiddagstid.

Forestillingen åpner med at musiker Lars Sveinung Lid kommer inn på scenen. Han har gummistøvler på beina, og at rolig på seg et par arbeidshansker. Så tar han med seg en vaskebalje og et kosteskaft med en streng på, og setter seg ned tett på det unge publikumet. Som ved et trylletriks blir remediene hans til et instrument, og han begynner å nynne til sitt eget akkompagnement.

Et veldig bra regigrep når man har med så små barn å gjøre. Oppmerksomheten blir fanget fra det øyeblikk musikeren kommer inn på scenen, og jammen klarer ikke de tre å holde på den i de 40 minuttene de klovner i vei.

For etter hvert kommer Dill og Diger med. De er to damer som skal på piknik, men som har store problemer med å få det til. For det første klarer de ikke å få brettet ut duken, og etter hvert viser det seg at de har glemt å ta med mat. Krise! Men drikke har de med, og den spruter de på hverandre etter alle kunstens regler.

Det tøyses og det tulles, men av og til gis det også rom for enkel, filosofisk ettertanke — i hvert fall for de litt større barna.

Dette er først og fremst en forestilling for de minste, og det er en god forestilling for disse. De to skuespillerne overdriver noe voldsomt, og det er akkurat det som skal til for å gjøre ungene lykkelige.

Og i bakgrunnen er musiker Lars Sveinung Lid. Hele tiden. Med sitt en strengs instrument og sin nynning. Han er ikke en uviktig person i denne settingen, selv om han etter hvert blir mindre synlig enn de to tulle- og tøysedamene på scenen.

Ikke noen typisk juleforestilling dette, men det finnes det kanskje nok av der ute?

DILL OG DIGER. De to damene Dill og Diger (Margareth Hosøy (t.v.) og Camilla Svingen) er på piknik og har glemt å ta med mat. Men vann, det har de ... FOTO: RUNE NIELSEN

Publisert