Svik og sex på Store Scene

Han døde som general i Napoleons hær i 1803, forfatteren som har beskrevet alle de samleiene som snart skal spilles ut på DNS.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Vi snakker om Pierre Choderlos de Laclos (1741-1803); den franske forfatteren og offiseren som gjennom sin 1782-roman «Les Liaisons dangereuses» («Farlige forbindelser») nå skal fortsette folkelighetsprinsippet til Bjarte Hjelmeland på DNS med forførelser, svik og veldig mye sex på Store Scene fra 5. april.

Mye tyder på at Hjelmeland vet hva han gjør for å lokke publikum også denne gangen. Det handler tross alt om en roman som er blitt til en av litteraturhistoriens hyppigst filmatiserte sjalusidramaer, og som også har hatt suksess som skuespill gjennom briten Christopher Hamptons dramatisering i 1985.

Close og Malkovich Mest kjent er nok Stephen Frears filmversjon fra 1988, der Glenn Close og John Malkovich med gnistrende ondskap spilte de to konspiratørene som er villige til hva som helst for å få det som de vil. De forfører uten følelser, og spiller et intrikat spill. Michelle Pfeiffer og Uma Thurman ble også rost opp i skyene for sin innsats i filmen om rått forræderi og intenst begjær i de adelige kretser i 1700-tallets Frankrike. Thurman spilte den unge kvinnen som kynisk ble utnyttet og lært opp i erotikkens kunst av rollefiguren til John Malkovich, etter et veddemål med kvinnen Glenn Close spilte.

Men også Milos Forman har filmatisert boken, noe også Roger Vadim og Roger Kumble har gjort. Siste film ble lagt til Korea på 1800-tallet, og ble regissert av E.J. Yong i 2003. Som teater ble «Farlige forbindelser» vist på Nationaltheatret i Oslo i 1988, i Pål Løkkebergs regi.

Lite hud «Farlige forbindelser» speiler tilstanden i et samfunn i oppløsning, en tilstand som kan sees som er parallell til vår egen tids materialistiske og egoistiske strømninger, ifølge DNS.

— Det er veldig mange samleier, men ikke mye nakenhet i instruktør Vibeke Bjelkes versjon på Den Nationale Scene. Og en god del lyd fra erotiske filmer. Bjelke mener det er lydene som gir publikum småsjokkopplevelsene hun vil ha frem, uten at noen skal bli støtt, sier informasjonssjef Ole Klemsdal ved DNS.

Bjelke har også denne gangen Steffen Aarfing med seg til Bergen som scenograf og kostymeansvarlig. Sist gjorde de to suksess med «Tiden er vårt hjem» i Bergen.

Det er Gard Skagestad som har fått den krevende «Malkovich-rollen», Valmont. En manipulerende jævel med sterk erotisk tiltrekningskraft på kvinner. Marianne Nielsen skal spille hans kyniske eks-elskerinne, Marquise de Merteuil, kvinnen Glenn Close udødeliggjorde på film, mens Siren Jørgensen blir vår lokale Michelle Pfeiffer. Også hun utsatt for Skagestads/Nielsens skitne spill. For ikke å snakke om stakkars unge Cécile de Volanges, som spilles av en DNS-debutant, nemlig Malin Soli fra Fredrikstad. Hun skal gå i seksuell lære hos Gard Skagestads rollefigur.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Mens den ene kvinnen kysser mannen, tar den andre pengene fra minibanken

  2. Har gjort funn i området der Christer forsvann i 2016

  3. «Det er bare å si det som det er. Rasisme finnes også hos oss.»

  4. For første gang sidan februar har Noreg hatt dagar heilt utan nye smittetilfelle: – Vi er framleis redde

  5. Ett nytt koronadødsfall i Norge

  6. Da disse hyttene dukket opp, tok det helt av. Nå kommer det flere.

  1. Scene