Kostelige fakta

En serie det er lett å elske eller hate, men når Karstein Volle treffer blink har han få likemenn.

Publisert Publisert
4 av 6 hjerter

Det finnes en god historie om da Karstein Volles «Fakta fra verden» begynte å gå i Dagsavisen. På veien fra Volles datamaskin til den trykte avissiden gikk det i ball, og serien kom på trykk med ødelagte fonter — og var totalt uleselig. Men ingen av Dagsavisens mange redaktører torde å ta dette opp i evalueringen av avisen mandagen etter. Dette var nemlig kunst, og derfor vanskelig å kritisere.

Volles serier er langt fra så vanskelig tilgjengelige som redaktørene hadde inntrykk av, og han er i ferd med å utvikle seg til en av dagens bedre satiriske norske serieskapere. «Tegneserier med pokeransikt» har forlaget kalt serien i anledningen dens første boksamling, og det er en god beskrivelse. For Volle lirer av seg ville konspirasjonsideer og sprut gal vitenskap pakket inn i en blodseriøs form som minner om en blanding av bruksanvisningene for fly-nødlandinger og dokumentarfilmer fra 50-tallet.

Serien er best når Volle vender blikket mot norske forhold, driver ap med vitenskapen og kaster sitt lune skråblikk på alt fra terrorisme til teknologi. Paradoksalt nok taper serien seg når det er noe han virkelig brenner for, og angrepene på George W. Bush, røykeloven og dumme popblondiner blir ofte for opplagte. Samlingen er også skjemmet av en del trykkfeil, men svært mange av seriene har god holdbarhet. Selv om det sjelden blir rasende moro eller sylskarp satire er «Kors på halsen» en finfin oppsummering fra en serietegner som trolig har karrieren fremfor seg.

ANMELDT AV ØYVIND HOLEN

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. «Koomson forsøker seg. Og han lykkes. Brann leder!»

  2. Fem biler fikk stans i Fløyfjellstunnelen

  3. På én uke har de ansatt 20 bergensere, solgt 27.000 turer og blitt truet med søksmål. – Vi er ikke cowboyer.

  4. Måtte gå etter Vigilo-saken. Nå har hun fått ny jobb.

  5. Så enkelt holder Lotte (30) seg i form i ferien. Her er fire utstyrsfrie superøkter.

  6. Denne skjorten skal ha blitt brukt av flere til å jukse på teoriprøven

  1. Litteratur