Ylvis goes philharmonic

  • Å ja, var det en b? Bård Ylvisåker gliser mot dirigenten. Han er på første prøve i Harmonien foran sitt livs første torsdagskonsert.

Storebror Vegard er heller ingen symfonisk støver, men begge har sine gamle musikklærere i ryggen.

Ylvis blir fremstilt som selvlærte multimusikalske komikertalenter som trakterer en drøss instrumentet. Men det er ikke bare hjemme i kjelleren i Fana de har lært å spille.

— Fiolinlæreren min sitter i orkestet. Da han oppdaget at jeg bare etterlignet hans spill og egentlig ikke kunne noter, sluttet jeg, forteller Bård.

— Basslæreren min er også her, sier Vegard og peker mot venstre. - Flaut, jeg jo så dårlig.

Sammenhengende skryt

Bassen skal Vegard bare traktere i ett av numrene: I Stings lavmælte «Shape of my Heart». Mens Bård spiller gitar. Med synfonisk backing.

— Føler meg jo litt liten med så mange flinke musikere bak meg. Men jeg må bare glemme det. Late som om jeg er konge.

Ylvis kan det. Late som om de er konger på scenen. Men egentlig er de knapt tørre bak ørende. Likevel er kveldens konsert, som er spesielt beregnet på nye studenter, for lengst utsolgt. For suksessbrødrene selger.

Mindre enn ett år etter den offisielle scenedebuten figurerer de i ymse tv-program og turnerer rundt om i Norge. Siste suksess var i Trondheim forrige uke.

— Dere har fått sammenhengende skryt i snart ett år. Redd for slakt nå?

— Det må jo komme en gang. Men jeg håper ikke det skjer nå. Da blir jeg sur, for dette er en så stor sjanse, mener Bård.

Mer monitor på Beethoven!

Sting-låten blir det seriøse innslaget på konsertens Ylvis-avdeling. Resten er harselas med musikaler, byråkrater og mobiler.

«Kontradiksjon» er et stykke musikk du aldri har hørt før. Men som du likevel har hørt tusen ganger. En ellevill mix skapt av Ylvis og arrangør Atle Halstensen. Fremført av BFO og DJ. Østenfor klassisk, vestenfor pop, langt fra cross-over og fullt av humor.

Det er ikke ofte man hører en dirigent si: - Tekniker! Kan vi få litt mer monitor på Beethoven?

Kult med klassisk

Eivind Gullberg Jensen, ungt dirigenttalentet fra Stord, debuterer også i Harmonien i kveld. Han tror det blir gøy.

Det tror også musikerne, i hvert fall noen av dem: - Dritkult, med den mobillåten har dere en verdenshit, melder en av fiolinistene på vei ut fra øvingen.

— Poenget med konserten er vel å vise unge folk at det finnes mye tøff klassisk musikk. Og at det er ok å gå på slike konserter, bare vi gidder, sier Bård, som godt kunne tenke seg å videreutvikle kveldens klassiske konsept. Kanskje blir det ikke hans siste torsdagskonsert i Harmonien.

— Det er fascinerende med slike musikere. Vi bare gir dem noter og så spiller de. Helt konge! Mener Vegard.

Fredag går Ylvis filharmonisk i Førde. Torsdag er de konger i Grieghallen. De later i hvert fall som.

DEBUTANTER: Det er ikke bare Vegard og Bård Ylvisåker som debuterer i Grieghallen i kveld, dirigent Eivind Gullberg Jensen kommer rett fra Wien til debut med Harmonien. I morgen går Ylvis filharmonisk i Førde. (Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen)