- Symbolverdien ved å brenne ned kirker er bra

Gaahl, den nyengasjerte DNS-skuespilleren, er soleklar på at kristendommen ikke har noe i Norge å gjøre, og at det er helt OK å brenne ned flere kirker.

Publisert:

Christiansen Roar

Finn Bjørn Tønder

Mandag uttalte teatersjefen ved Den Nationale Scene, Bjarte Hjelmeland, til BT at Gaahl (Kristian Espedal) er engasjert i en rolle i musikalen «Svartediket» utelukkende for sine kunstneriske kvaliteter.

— Som teatersjef er det ikke min oppgave å dømme folk som har gjort opp for seg, sa Hjelmeland om den voldsdømte kirkebranntilhengeren.

Overfor BT gjør imidlertid Gaahl det nå klinkende klart at han fortsatt er tilhenger av å brenne ned kirker.

Så lenge kirken står for den makten den har og for undertrykkelse, bør vi ikke vise kirken sympati. Derfor synes jeg ikke det er galt hvis det skjer igjen; at noen brenner ned kirker.

Det gjør ham sannsynligvis til den første kirkebrannforsvareren på statslønn i Norge. For fra mars til oktober står han på lønningslisten til statsfinansierte DNS i rollen som Heimdal, de norrøne gudenes vokter, i black metal-musikalen som har premiere under Festspillene.

Les også:

Les også

Biskopen: Skremmende holdninger

Biskopen: Skremmende holdninger

Bort med kristendommen

— Du har tidligere antydet at du har lagt mye av fortiden din bak deg, og blitt en annen person?

  • Ja, men jeg står fortsatt for min antikristne holdning. Kristendommen har ikke noe her i landet å gjøre.
  • Så du forsvarer å brenne ned flere kirker?
  • Så lenge kirken står for den makten den har og for undertrykkelse, bør vi ikke vise kirken sympati. Derfor synes jeg ikke det er galt hvis det skjer igjen; at noen brenner ned kirker. Den symbolske verdien av å brenne ned kirker er viktig, sier 34-åringen til BT.
  • Kunne du selv satt fyr på kirkebygg?
  • Ingen kommentar. Jeg mener veldig, veldig sterkt at symbolverdien ved å brenne ned kirker er bra. Men jeg er blitt usikker på om effekten av kirkebrenning er blitt mindre enn verdien av å gjøre det. Jeg frykter det vil styrke kirken at noen angriper den. At de kristne vil stå mer sammen da. Men jeg forsvarer dem som brente ned kirkebygg.

Voldsdømt fire ganger

  • Forsvarer du også dine handlinger i sakene som førte til fire dommer for vold, hvor av den ene ble ansett som svært alvorlig?
  • Jeg har hele tiden ment at jeg i samtlige tilfeller handlet i selvforsvar. Hadde det vært utført seriøst politiarbeid, hadde jeg ikke sonet i noen av sakene. Jeg er ingen voldsmann. Ingen trenger å være redd for meg. Det er dessuten galt, det som ble referert til i BT mandag, at vi i gruppen Gorgoroth var tiltalt for dyremishandling i Polen. Vi var tiltalt for blasfemi, sier Gaahl, som han foretrekker å bli omtalt som.

Uttalelsene til tross; det var en beskjeden og tilsynelatende reflektert musiker BT møtte til samtale i går.

Han bekrefter at han gjenkjennes på gaten over hele Europa. Som tidligere vokalist i black metal-bandet Gorgoroth har han en stor tilhengerskare. Han sier også at han har et godt forhold til sine foreldre; at de forstår ham, og aksepterer at han har uvanlige og sterke meninger. Han har imidlertid tatt en lang pause fra black metal nå.

— Det ble så mye personfokus, og ikke rom for innhold. Jeg har liksom formidlet det jeg mener om kirken. Jeg kan jo ikke stå og bjeffe mot kirkeveggene hele tiden. Derfor satte jeg veldig pris på at Hjelmeland tilbød meg rollen i «Svartediket». Da kan jeg gå inn i noe andre har formulert, få en distanse, men likevel bevege meg videre innen kunsten, sier han, og avviser at det ble umulig for ham å være i black metal-miljøet etter at han sto frem som homofil.

— Det miljøet er ikke annerledes enn andre miljøer når det gjelder syn på homofile, sier han, og bekrefter at han lever i et stabilt og lykkelig forhold.

«Svartediket»

Han vil ikke røpe for mye av innholdet i Arild Brakstads/Arne Longvastøls «Svartediket». Men sier at i korte trekk viser stykket hvordan makten på dårlig vis har behandlet folket i generasjoner. - Etter min oppfatning er det også elementer av at kristendommen er noe drit, sier Gaahl.

Han mener «Svartediket» og historiene om barn som blir druknet i vannet, har en sterk historie.

— Men jeg er usikker på om folk blir sjokkert. Jeg tror uansett det er en musikal for et bredt publikum. Slett ikke bare for dem som digger denne form for musikk, som jeg personlig ikke vil kalle black metal. Men jeg liker noen av låtene, sier han.

  • Forstår du at folk kan reagere på at DNS hyrer en tidligere voldsdømt som fortsatt forsvarer kirkebranner?
  • Ja, jeg kan skjønne det fordi jeg vet at kirken har en sterk plass i manges liv. Men kirken har også ødelagt mange. Og revet ned mer kultur enn det kulturen som eventuelt går tapt under en kirkebrann, sier Kristian «Gaahl» Espedal.
Publisert: