- 40-årskrise? Jeg har tenkt tanken

Stockholm (bt.no): Karl Ove Knausgård om hvorfor han skriver 3000 sider om seg selv.

Publisert Publisert

PÅ TV I DAG: Torsdag kveld ble fredagens Skavlan tatt opp. Karl Ove Knausgår var gjest hos Fredrik Skkavland. FOTO: Sean Meling Murray

Det er gått ett år siden Knausgård annonserte maratonprosjektet «Min kamp», seks bind med nærmere 3000 sider der han skriver privat og intimt om seg selv og sin familie, om venner, kjærester kone og eks-kone.

Forfatteren har vært lite villig til å uttale seg til mediene siden utgivelsen. Nå lanseres romanen i Sverige, og i den forbindelse var han i kveld gjest hos Fredrik Skavlan. Programmet ble spilt inn i Stockholm, og sendes i morgen.

Les også

Føler seg utnyttet av Knausgård

— En gigantisk 40-årskrise?

Knausgård skal skrive seks bøker om sitt eget liv. Fem er så langt utgitt, den siste er blitt utsatt, men blir trolig å finne i bokhyllene før jul.

Opplaget på bøkene nærmer seg 200.000 totalt.

— Hva skjer egentlig med et menneske som legger ut alt? Jeg vet ikke, men det var et interessant tema jeg ville utforske, sier Knausgård.

- Er dette prosjektet egentlig en gigantisk 40-årskrise? spør Skavlan.

— Jeg har tenkt tanken. Det er jo da man er halvveis, ser seg tilbake - og spør: er dette alt?

«Skandaleforfatter»

Bøkene har toppet salgslistene, men har også vært omstridt. Både familiemedlemmer og andre som er blitt romanfigurer mot sin vilje har kritisert romanprosjektet. Debatten i norske medier har ført til at Sveriges største avis, Aftonbladet, omtaler ham som «skandaleforfatteren fra Norge».

Sist lørdag tok eks-konen Tonje Aursland et oppgjør med forfatteren i radiodokumentaren «Tonjes versjon».

— Det er bare to mennesker som får gjennomgå i boken – min far og meg. De andre skriver jeg ikke stygt om, sier Knausgård.

Les også

Kvinneleg oppgjer med Knausgårds metode

Han forteller at skrivingen først løsnet da han bestemte seg for å droppe fiksjonen og skrive slik det skjedde i virkeligheten.

— Pengene er brukt opp

I radiodokumentaren sier Tonje Aursland at eks-mannen er «hensynsløs, men med dårlig samvittighet».

— Jeg kjenner meg igjen i det, sier Knausgård, som i dokumentaren nevner at det føles som om «han har solgt sin sjel til djevelen». Til Fredrik Skavlan sier han at berømmelsen og pengene han tjener gir ham blandede følelser, ettersom omkostningene og påkjenningene er så store for andre.

— Jeg gjorde det ikke for pengene. De har jeg brukt opp allerede. Jeg har kjøpt et hus, sier Knausgård.

Les mer i morgendagens Bergens Tidende!

Publisert