Carl Espen vant Melodi Grand Prix

Soleklar seier til 31-åringen fra Osterøy. Fra vestlendingene fikk han nesten fire ganger så mange stemmer som neste låt.

SUVEREN VINNER: Carl Espen vant med over 53.000 stemmer, og vil representere Norge i Eurovosion Sogng Contest i mai.
FESTEN I GANG: Ludvig åpnet showet i Oslo spektrum.
  • Gerhard Flaaten
  • Bendik Støren
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

23.40: Ordfører Trude Drevland sender sine gratulasjoner til Carl Espen.

— Jeg gleder meg til å møte ham og inviterer ham herved til kontoret mitt så jeg kan bli kjent med ham så snart som mulig, sier hun.

Drevland er overveldet over mobiliseringen på Vestlandet for å stemme frem ostringen.

— Folk vi har nærhet til skal vi støtte, og jeg gleder meg over at vi er så herlig patriotiske som vi er. Er det rart det har blitt vestlending av meg, sier hun.

Hun har fulgt ostringen fra utlandet den siste tiden.

— Vi har god tradisjon for å få frem gode håndverkere som kan både sitt håndverk og er gode til å synge. Dette er i god vestlandsk tradisjon, sier hun med henblikk til Kurt Nilsen.

23.22: Carl Espen er omringet av presse etter seieren.

sza8a980.jpg

— Han er ganske overveldet der han står og smiler og svarer på spørsmål, sier manageren hans, Kimberly Larsen.- I kveld blir det nok feiring med venner og familie som har reist hit, fortsetter hun.

Seieren var ikke ventet, men veldig, veldig håpet, forteller hun.

— Det var veldig gode bidrag, så vi var veldig nervøse hele veien.

At vestlendingene skulle slå såpass på stortrommen med stemmegivningen, hadde manageren aldri trodd.

— Vi håpet jo at de skulle trå til, men over 16.000 stemmer var over all forventning, sier hun.

23.00: Ordfører på Osterøy, Kari Fosseid Aakre, klarer heller ikke skjule begeistringen.

— Jeg er umåtelig stolt, både på hans vegne og på kommunens vegne. Jeg må bare gratulere så masse, og ønsker lykke til i København.

Aakre mener dette er god PR for kommunen.

— Nå vil folk se at det er mulig å nå opp og frem også fra et sted som mange regner som en utkant, sier hun.

Ordføreren kjenner også hovedpersonen selv. Hun har nemlig tidligere vært lærer på øyens barneskole, som Carl Espen også gikk på.

— Han skal bli behørig feiret når han kommer tilbake til Osterøy, konkluderer Aakre.

22.40: Carl Espen Thorbjørnsen (31) fra Osterøy har vunnet Melodi Grand Prix, og vil representere Norge i Eurovision Song Contest i København. - Det føles helt sinnsykt. Tusen, tusen takk til alle som har stemt, det har vært et eventyr fra ende til annen, sier han.

— Jeg er utrolig takknemlig overfor alle som har støttet ham og støttet oss, sier Carl Espens kusine

22.38: Så er det Vestlandet. Taste of you får 3390 stemmer, Heal 3874 stemmer, High Hopes 4720 stemmer. Carl Espen får formidable 16.542 stemmer fra vestlendingene.

22.36: Det glade Sørland har ikke Carl Espen som favoritt, men gir ham bare 20 færre stemmer enn deres favorittlåt «High Hopes».

22.35: Også Midtnorge har et godt øye til Carl Espen, og gir ham 4397 stemmer. Han leder nå med omlag 3000 stemmer.

22.34: Ostringen får soleklart flest stemmer fra nordlendingene - 4697 stemte på 31-åringen, som nå leder konkurransen.

22.32: Carl Espen får nest flest stemmer fra Østlandet, med 23.264 stemmer. Flest får låten Heal, med knappe 400 flere stemmer.

22.25: Avstemmingen er avsluttet. Vi nærmer oss et resultat, og stemmene skal leses opp landsdel for landsdel.

VIDERE: 31-åringen fra Osterøy er i gullfinalen.

22.13: Linnea Dale er siste artist videre til gullfinalen med låten «High Hopes». 22.06: Mo er som tredje artist videre. — Tusen takk til alle som stemte, det er en ære å opptre for dere igjen, sier han.

22.00: Den andre som går videre til gullfinalen er Carl Espen. - Det føles utrolig godt, sier han før han gjør seg klar til å fremføre låten «Silent Storm».

21.53: Den første som går videre til gullfinalen er Knut Kippersund Nesdal. - Det føles helt fantastisk, tusen takk, sier han. Han får synge låten «Taste of You» til publikum i Oslo spektrum en gang til.

21.50: Om kort tid er det klart hvilke fire artister som går videre til gullfinalen. Først når alle fire artistene har fremført låtene sine en gang til, åpnes stemmeslusene igjen.

21.05: Det blir nå 40 minutters pause i Spektrum, før del 2 starter klokken 21.45 og varer en time.

VIDERE TIL GULLFINALEN: Linnea Dale er siste artist videre til gullfinalen med låten «High Hopes»

20.59: Da har alle artistene levert sitt bidrag, og publikum kan stemme i fem minutter til. De fire artistene som får flest stemmer, går videre til gullfinalen, og får spille låten sin en gang til før vinneren blir kåret. 20.50: Siste nummer ut er Oda & Wulff med «Sing». Oda Kvingedal Larsen er fra Gjøvik, men jobber som sykepleier på Haukeland.

20.45: Endelig er det Carl Espen sin tur. «Silent Storm» er den eneste balladen blant de ni låtene i årets MGP, og seiler opp som favoritt til å representere Norge i Eurovision Song Contest i København i mai.

På Osterøy arrangerer barsjef Tobas Presttun Melodi Grand Prix-show iKjellarn kafe og sportsbar.

— Alle kjenner Carl Espen her ja. Jeg har gått i klasse med broren hans i alle år, sier Arve "Peis" Burkeland, tilstede på Kjellarn kafe og sportsbar.

— Det blir spennande dette her, fortsetter han.

HEIER PÅ SAMBYGDINGEN: Tross noe begrenset oppmøte, er det god stemning på Kjellarn Kafe og Sportsbar. - Det er bra bygdene leverer, og retter litt oppmerksomet mot Osterøy, sier Jan Frode Raa (i midten), på plass på den lokale puben. T.v: Magne Losnegaard. T.h: Alfred Birkaas.

Burkeland kan fortelle om den gangen Carl Espen vant Talentiaden på Osterøy.— Han sang solo da også. Jeg ble veldigimponert den gangen, så jeg ble ikke så overrasketover at han gjør det bra nå.

Lover gratis pils

Burkeland er fornøyd med å ha en osterøying i finalen, selv om han har en annen personlig favoritt.

— Personlig liker jeg Elisabeth Carew best, men det er ikke på grunn av musikken, sier han.

-Jeg lovet at hanen helkveld med gratispils i Kjellarn her hvis han vinner, sierdaglig leder av Kjellarn Kafe og Sportsbar, Edvard Horsås.

Han regner medat seieren er mer eller mindre i boks meddenne gulroteni sikte.

Horsås kan fortelle atde fleste i Carl Espens familie er i Osloforå se finalen i kveld.Men på Osterøy, hvor det bor knapt 7000 mennesker,kjenner alle hverandre.

— Jeg er selv like gammel som Carl Espen, og har gått i parallellklasse med hani tre år. Det er veldig artig at han har nådd så langt, og fått favorittstempelet, sier Horsås.

- Sangen er grei, den

Den tidligere klassekameraten kan fortelle at Carl Espen alltid har drevet med sang, og også spilt i band tidligere.

— Men har har joførst og fremst hatt fast jobb på Hole Glass. Det har aldri vært så voldsomt som nå, sierHorsås.

Carl Espens bidrag i kveld treffer imidlertid ikke innertier hos dentidligere klassekammeraten.

— Han er jo veldig flink å synge, og sangen er velgrei den. Man har jo hver sin smak. Men stemmen hans er veldig god, konkluderer Horsås.

20.41: Låt nummer syv - Charlie med «Hit me up». Justin Bieber-danseren Carlena Britch har koreografert dansen til låten.

20.36: Linnea Dale synger «High Hopes». I musikkvideoen til den minimalistiske poplåten har Dale på seg bikini, noe bergensbandet Razika blant andre har reagert på. Stemmen hennes er blant annet kjent fra Donkeyboys låt «Ambitions».

20.28: Mo er femte artist ut med låten «Heal». Mohamed Abdi Farah (21) endte på fjerdeplass i X-faktor i 2011. Farah, som er en av de overlevende etter tragedien på Utøya, ble utsatt for grove rasistiske meldinger på twitter etter delfinalen forrige helg. Hans deltagelde i MGP omtales i flere utenlandske medier, blant annet britiske The Guardian.

20.24: Dina Misund har med seg gitaren på scenen for å spille country-perlen «Needs». Misund platedebuterte i 2010. Melodien til «Needs» har hun skrevet selv, og og kjæresten Frode Bjørgmo Strømvik har skrevet teksten.

20.20: Knut Kippersund Nesdal synger «Taste of You». I går signerte han platekontrakt med Starbox Recordings. Ifølge NRK har artisten blitt en favoritt i det homofile miljøet.

HØYT OPPE: Elisabeth Carew, her under generalprøven til lørdagens finale.

20.13: Elisabeth Carew bæres rundt på scenen mens hun synger låten «Soul Survivor». Carew, som er søsteren til fotballspilleren John Carew, var også med i MGP i 2010. Påbloggen sin forteller artisten at hun har levd under et strengt regime de siste par ukene, opp mot finalen. 20.07: El Cuero står som første artist ut klar på scenen med den gitarbaserte tradisjonsrockelåten «Ain't no Love In This City no More».

20.05: Dagbladet har anmeldt MGP-låtene. De triller sin eneste sekser for Carl Espens låt «Silent storm». BAs MGP-ekspert spår også bergensk seier.

20.00: Ifølge VG har NRK punget ut tusenvis av kroner for å få tre idrettslag til Oslo spektrum for å fylle salen med 5000 publikummere i kveld.

19.55: Grand Prix-finalen er i gang i Oslo spektrum. Jenny Skavlan og Erik Solbakken er programledere.

Les også

Fra firmafest til Grand Prix

På NRK sine nettsider kan du høre alle de ni finalistene i Melodi Grand Prix 2014.Carl Espen Thorbjørnsen fra Osterøy er nest siste artist ut.

Han overrasket mange da han som siste artist ut i søndagens delfinale i MGP sang kusinen Josefin ­Winthers låt «Silent Storm» til finaleplass i Spektrum.

Spillselskapene holder ham som soleklar favoritt til å vinne og dermed representere Norge i den internasjonale finalen i ­København i begynnelsen av mai.

I et intervju med BT kan du lese hva Carl Espen selv sier om låten «Silent storm», som er skrevet av hans kusine Josefin Winther.

Se Carl Espens fremføring av låten under semifinalen hos NRK.

På hjemmesiden hans står følgende om låten:

Les også

Festlige fakta om MGP

«Silent Storm» er en intens, skjør og mektig ballade som handler om å lete etter sin plass her i verden. Sangen er et forsøk på å beskrive følelsen som treffer deg, når du har levd en stund, og innser at du ikke er der du gjerne skulle vært. At du ikke har funnet en plass som er din. Et sted du hører hjemme. Noen mennesker gir uttrykk for følelsene sine, andre holder dem i sjakk i sitt indre. Følelser som ligger på dypet, men som allikevel er intense og viktige, kan kanskje beskrives som en stille storm. Derav tittelen «Silent Storm». Følg innleggene på Carl Espens Facebook-side her.

FAVORITT: Carl Espen Thorbjørnsen gjør seg klar til å gå på scenen under en av de siste prøvene i Oslo Spektrum denne uken.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

– Provoserende og lite forståelsesfullt

Les historien om den opprivende konflikten i Hjerteslag.

Mest lest akkurat nå

  1. – Han var en frisk og sprek ung mann

  2. Ble kalt «uegnet» – nå flyttes Hav­forskningen hit likevel

  3. UP bøtela 30 og tok lappen fra to

  4. Øygarden FK på veg mot konkurs

  5. Russisk FN-topp trekker seg i protest: – Aldri skammet meg så mye

  6. De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.