Selger unna møblene

Nobel Bopel kvitter seg med det de begynte med. På lørdag er det duket for loppemarked på bydelskafeen.

LOPPEMARKED: Nobel Bopel rydder unna møbellageret når de legger ned salget av retromøbler. Her er det Espen Vaular som står for bevertningen på kafeen som i fjor ble kåret til Bergens Beste av BT. HANNE KRISTIN LIE

Siden høsten 2010 har man kunnet kjøpe seg en espresso mens man la inn bud på sekstitallsstolen man satt i på Nobel Bopel på Møhlenpris.

Nå er det slutt på møbelsalget for kafeen – noe som var opphavet til daglig leder og medeier Thomas Cook.

— Etter at vi startet kafé, har lokalet endret litt karakter hver eneste uke. Det har vært en gøy gimmick, sier han.

En av grunnene til at kafeen slutter med møbelsalget, er at medeier Espen Vaular har fått seg «ordentlig» jobb, som kollega Cook kaller det.

— Vi har oppfylt vår misjon og vel så det, så nå kan vi trekke oss tilbake med god samvittighet.

Trangt om plassen

Misjonen var å være en liten motvekt til et forbrukersamfunn der man kjøper møbler på IKEA, og lar en gammel slektnings gamle teakmøbler havne på dyngen etter et dødsfall.

I disse dager går de siste møblene ut fra kafeen – på lørdag stabler de hele den vesle kafeen full av møbler som skal få bein å gå på. Er du ekstra freidig, kan du til og med prøve deg på å prute.

— Det blir et godt, gammeldags loppemarked. Men der man på loppemarked er vant til å vase rundt i store skolebygg, komprimerer vi det hele på femti kvadrat, sier Cook, som håper det blir fint vær, slik at møblene og gjestene kan få plass på gaten.

For det kan nemlig fort bli fullt. I skrivende stund har nemlig 385 mennesker meldt seg på arrangementet på Facebook.

— Om alle de kommer, blir det kø fra oss og ned til Industrihuset! Nei, vi får håpe de kommer i puljer, sier kaféverten.

Vemodig

Han vedgår at det er litt vemodig å slutte med det idealistiske møbelsalget.

— Litt vemodig er det. Men det vil fremdeles stå "kafé og møbler" på skiltet utenfor. Det representerer noe vi står for selv om vi ikke selger møbler.

Kafeen med det stadig skiftende interiøret skal nå få permanente møbler på stedet. Det blir seende ut som før, bare hakket finere, skal vi tro eieren.

Å gjøre Møhlenpris til en mer levende bydel, var et av målene da kafeen ble startet.

— Vi skal aldri slappe av og føle at vi er ved veis ende, men jeg føler at vi langt på vei har nådd mange av de målene vi har satt oss, sier Cook.

Flere kulturarrangement

Nobel Bopel er etter hvert blitt kjent for sine quizzer og intimkonserter med mindre artister, blant annet. Nå kan det være duket for at antallet kulturarrangementer går opp på kafeen.

— Vi har skapt en grunn til at folk skal regne Møhlenpris som et interessant sted å gå, ikke bare et sted der folk bor. Med kunstutstillinger, boklanseringer, konserter og quiz, har vi prøvd å favne om ganske mange folk med tilbudene våre. Det er kjekt å høre at folk sier de kommer gående fra Sandviken til Møhlenpris for å ta en kopp kaffe en onsdag formiddag, sier kaféverten.