Kirkeorgel neste for Motorpsycho

Trønderprogrockerne har planene klare. Lørdag kveld er de grandiose sammen med Ståle Storløkken på Bergen Kjøtt.

Publisert Publisert

PÅ BERGEN KJØTT: Motorpsycho lover massiv rockeopera sammen med Ståle Storløkken (på fatet) på Bergen Kjøtt lørdag kveld. Fra venstre: Bent Sæther, Kenneth Kapstad og Hans Magnus "Snah" Ryan. FOTO: Pressefoto

  • Harald Espeland
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Konseptalbumet "Death Defying Unicorn" med Motorpsycho og Supersilent-keyboardist Ståle Storløkken har fått gode kritikker i pressen, og er blitt omtalt som årets mest ambisiøse album. Noe bassist og vokalist Bent Sæther i Motorpsycho ikke syns er så rart.

— Det måtte jo nesten bare bli sånn når vi satt der med all den musikken. Vi måtte kle det opp på en måte som sto i forhold til det. Det blir jo ganske svært, og jeg ser at det kan oppfattes som både pretensiøst og ambisiøst, sier han.

Bak albumet ligger en lang historie, som begynte med at Ståle Storløkken fikk ansvaret av Moldejazz for å organisere et bestillingsverk. Verket inkluderte Motorpsycho og Trondheim Jazzorkester – til slutt ble jazzpianist Storløkken selv med på laget.

- Litt på siden av popmusikk

Platen som kom ut tidligere i år, er en utvidet og bearbeidet versjon av bestillingsverket, som opprinnelig bare var instrumentalt.

— Jeg syns vi havnet godt på innsiden av de potensielle fallgruvene til musikkformen vi opererer med. Det er veldig lett å tryne slik at det bare blir kjipt og kleint. Vi kan jo si at dette ligger litt på siden av det folk flest oppfatter som popmusikk, sier Sæther.

Han oppfatter prosessen med å jobbe med platen som moro og lærerik. Da bestillingsverket skulle bli plate, bestemte gjengen seg for å gjøre det hele mer Motorpsycho-aktig.

— Vi fant ut at det kanskje hadde gjort seg, og så luket vi ut noe av det nesten parodiske i jazzbitene fra Molde-versjonen. Skulle det fungerer for oss, måtte vi nesten ha litt sang på også – da ble det straks mye nærere og mer intimt, sier han.

Primærfarger, ikke pastell

Sangen resulterte i en tekst som handler om en uheldig skjebne til sjøs – alt forfattet av Sæther selv.

— Når man har lest så mange bøker fra 1800-tallet om Napoleon og Nelsons armada og slike ting, ble det naturlig at noe sånt kunne funke, sier han.

Live spiller bandet og Storløkken hele verket – i en versjon som er hakket grovere enn studioinnspillingen. Slik blir det når man ikke har med strykeorkester og blåsere, som på platen.

— Det blir jo nødvendigvis ganske mye mer primitivt. Man maler litt mer med primærfarger enn med pasteller, slik platen er.

Nidarosplate på gang

I tillegg drar gjengen noen gamle Motorpsycho-låter.

— Man blir ganske mettet etter halvannen time rockeopera i planeten, så det er ikke noe stort poeng i å holde på så jævlig lenge etterpå, sier musikeren.

Å integrere Ståle Storløkken i bandet, har gått fint, forteller han.

— Det har fungert veldig bra. Vi er av samme generasjon, har vært gjennom de samme heltene og musikalske heltene i barndommen. Jeg havnet godt inn på hardrocken, han godt på jazzen. Vi har mer felles enn det vi ante før vi begynte. Så det er bare å slippe han løs. En strålende musiker og fyr.

Bent Sæther har allerede planene klare for neste Motorpsycho-prosjekt.

— Parallelt med denne platen, har det kommet en del andre låter som har begynt å ta plass i hjernebarken, sier han.

I tillegg venter et noe uvanlig prosjekt – musikk for kirkeorgel.

— Vi spilte i Nidarosdomen og i Oslo Domkirke før jul – da måtte vi lage et eget repertoar som kunne passe til klangen der. Vi satte oss ned og skrev en to-tre strekk med musikk spesielt til kirkeorgelbruk. Så det er vi også nødt til å få foreviget en eller annen gang. Så ja, der har du i hvert fall to plater, tror jeg, sier bassisten og humrer.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Gutt (1) falt i elv i Geiranger – funnet død etter flere timer

  2. Ordfører vil ha ny motorvei i Åsane i dagen: – Vi må velge den billigste løsningen

  3. Koronavaksine klar for siste testfase

  4. Tre personer skal være knivstukket i Sarpsborg

  5. «Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.»

  6. Plutselig møtte Baste en oter på bytur