Gjenskaper ferden til Eidsvoll

Med sol, medstrøm og megen festivitas forlot «Enigheden» Dreggen for å gjenskape eidsvollsmennenes ferd mot Lærdal.

svp://31725

På slaget 11.45 tirsdag forlot vengbåten «Enigheden» Dreggen, slik de bergenske eidsvollsmenn gjorde for nøyaktig 200 år siden. Ifølge Frederik Meltzers dagbok fra reisen, var «et snes» personer møtt opp for å ta avskjed med dem.

I dag var flere hundre til stede da Bergen kystlag la fra kai.

Mannskapet vil gjenskape eidsvollsmennenes båtferd nordover kysten og inn Sognefjorden til Lærdal. Fra Lærdal dro de deretter med hest over fjellet for å representere Bergen by ved grunnlovsdannelsen på Eidsvoll.

Egnet til å frakte fintfolk

— Denne båttypen var spesielt godt egnet til å frakte fintfolk. Kommunen er stolt og takknemlig over å ha fått båten fra Bergen kystlag, sa ordfører Trude Drevland før avgang.

Til de reisende hadde hun følgende hilsen:

— Vi ønsker at dere på ferden skal minne hverandre, og andre dere møter på, om det viktige som skjedde i 1814. God tur og far vel. Stell pent med den verdige damen!

Frykter Alverstraumen

Det var stolte roere som tok fatt på oppgaven i dag. Ti stykker satt ved årene, akkurat som den gang i 1814. Bakerst hadde styresmann Vilhelm Bjerknes tatt plass for å peke ut leia.

— Ro vekk, kommanderte styrmannen, og dermed var ferden i gang.

— Hva er den største utfordringen for deg som styresmann?

— At vi holder farten. I Alverstraumen er vi avhengige av medstrøm. Å ro den motstrøms kan vi bare glemme, sa Vilhelm Bjerknes.

Hadde tjenere med

Mindre ære falt på roerne den gangen for 200 år siden.

— De er ikke nevnt med navn i Meltzers dagbok, så vi vet ikke hvem de var eller hva de syntes om turen, forteller prosjektleder for gjenskapingen av Lærdals-ferden, Liv Bjerknes.

Foruten Frederik Meltzer, satt Jonas Rein, Jens Rolfsen, Wilhelm F.K. Christie og Peter Motzfeldt i båten.

— De var knapt utenfor vengen på hele turen. De hadde to tjenere som satt ute, og disse to serverte dem mat fra butter underveis, forteller hun.

At de hadde det lystig, vitner dagboken om. Både madeira, punsj og sogneøl ble fortært underveis.

Drakk vin før avgang

Helge Jordal leste høyt fra Meltzers dagbok ved avskjedsseremonien på kaien i dag:

«25. mars. Opp klokken fem. Klokken ni kom de som skulle reise, og med dem et snes andre personer for å ta avskjed med oss. Drakk vin etc. til klokken 11.45. Satte ut fra fløttmannsbryggen i Dreggen i Hoffagent Jansons store vengebåt med to tjenere, ti rorskarler og en styresmann.»

Det er en lang ferd mot Lærdal Bergen kystlag nå har tatt fatt på. Med roskift cirka hver andre time, skal de klappe til kai i Lærdal fredag ettermiddag.

Forhåpentligvis har de klart å holde tidsskjemaet slik det er gjengitt i Meltzers dagbok.

svp://31725