Liam Gallagher er klar for Bergenfest

Den tidligere Oasis-frontfiguren spiller sin første festivalkonsert som soloartist i Bergen.

FØRSTE GANG I BERGEN: Oasis kom aldri til Bergen. Men til sommeren kommer soloartisten Liam Gallagher til Bergenfest. Her ser vi han på scenen med bandet Beady Eye i 2013.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg tror at Liam vil kle Bergen, og at Bergen vi kle Liam, sier Torjus Raknes, gitarist i bergensbandet Hjerteslag til BT.

Raknes er en av mange bergensmusikere som har et sterkt forhold Oasis og brødrene Gallagher. Han er blant annet en av musikerne bak Oasis-coverbandet Oasen.

Les også

Les også: John Olav Nilsen spiller på Bergenfest

Oasis kom aldri til Bergen, men fredag ble det altså klart Liam Gallagher skal spille på Bergenfest til sommeren. Som frontfigur i Manchester-bandet Oasis, ble Liam Gallagher i løpet av 90-tallet et av popmusikkens mest kjente ansikter, og en av klodens fremste frontfigurer.

– Den perfekte kombinasjonen

Og for Raknes, var Gallagher på et tidspunkt den ultimate fronfiguren.

– Han innehadde den perfekte kombinasjonen av å være en ekstremt god vokalist, han var kulere enn alle andre i tillegg til å være langt over gjennomsnittet pen! sier Raknes.

SOLODEBUT: Liam Gallagher spiller sin første festivalkonsert som soloartist på Bergenfest. Forhåpentligvis trenger han ikke å ha på seg Berghaus-jakken sin, som han hadde da han spilte i Oslo Spektrum i 1997.

Oasis ble et av verdens største band på midten av 90-tallet. Da de spilte foran 250.000 i Knebworth i 1996, er det blitt sagt at hver tjuende brite søkte om billett. Utover 2000-tallet ble imidlertid forholdet mellom brødrene Liam og Noel Gallagher stadig mer turbulent. En av hendelsene som fikk det til å toppe seg, var da Liam kastet en plomme på Noel etter en konsert i 2009. Ikke lenger etter var bandet ferdig.

Første solokonsert

Etter at Oasis ble oppløst, har Liam Gallagher blant annet frontet bandet Beady Eye. Men det er først nå han satser på en solokarriere. I august i år annonserte Gallgher at han kommer med sin første soloplate i 2017.

Les også

Les også: Bygningsarbeiderens blues

Og for noen dager siden avslørte han at han spiller sin første solokonsert i London i slutten av mars.

Den første festivalkonserten til soloartisten, blir altså på Bergenfest i juni.

– Det er fantastisk at vi får den første festivalkonserten. Det er litt tilfeldig, hvis jeg skal være ærlig, men likevel, sier Bergenfest-sjef Frank Nes.

Ekte Oasis-oppvarming?

Han sier at Oasis, Noel og Liam Gallagher er artister mange har mast mye og høylytt om at de skal booke.

– Men det har aldri vært særlig sannsynlig – før nå.

– Her i BT skrev vi for en tid tilbake om Bergens to Oasis-coverband. Du har ikke planer om å booke et av de bandene som oppvarming?

– Haha, nei. Jeg tror de skal få spille sine Oasis-sanger i fred.

– Det var mange som gikk til frisøren med bilde av Liam Gallagher på midten av 90-tallet, og endte opp med sånn passe vellykkede britpop-klipper. Var du en av dem?

– Gruler og leder meg

– Hehe, nei. Jeg er nok litt eldre enn den villeste Oasis-fansen. Men jeg har alltid likt bandet – og typene – godt. Liam Gallagher er en av de mest markante vokalistene i rocken de siste 25–30 årene, sier Nes.

Torjus Raknes i Hjerteslag innrømmer han gruer seg litt til å høre hva Liam Gallagher har funnet på når han gir ut sin første soloplate.

- LIKHETSTREKKENE ER ÅPENBARE: Gitarist i Hjerteslag, Torjus Raknes (til h.), mener det er åpenbare likhetstrekk mellom Liam Gallagher og vokalisten i hans eget band, Robbie Lie Eidevik (til v.).

– Jeg gruer meg litt, mest fordi jeg ikke har lyst til å se han feile. Beady Eye var aldri mer enn middels for meg.

– Du spiller selv i band med en markant og kanskje litt breial vokalist (Robbie Lie Eidevik, journ.anm). Ser du noen likhetstrekk mellom ham og Liam?

– Likhetstrekkene er ganske åpenbare. I likhet med Liam er han pen, ufordragelig og evig talentfull, sier Torjus Raknes.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert