– Hvis han virkelig ønsket å skade meg, ville han siktet på hodet
Den tyske regissøren Werner Herzog lar seg ikke skremme av skarpladde våpen eller rasende skuespillere. I vinter var han i Norge for å samle støv fra meteoritter til en ny film.

Werner Herzog fikk nylig æresprisen under utdelingen av European Film Awards i Berlin, før koronakrisen slo inn for fullt.
Da fortalte han BT om sine eskapader i Norge sammen med en han kaller en «veldig berømt jazzmusiker», Jon Larsen – for nordmenn mest kjent som mangeårig sjef i bandet Hot Club de Norvège, som feirer 40 år i år.
Meteoritter i Oslo
– Jeg holder på med en film nå, «Fireball», som handler om meteoritter og kometer. Og Jon Larsen har, på hobbybasis, nærmest skapt sin egen disiplin innen kosmologi. Det er utrolig fascinerende. Derfor måtte jeg til Oslo, sier Herzog.
«Fireball» lages sammen med den britiske professoren Clive Oppenheimer. De to samarbeidet også på Emmy-nominerte «Into the Inferno», en Netflix-film om vulkaner. Mytologi og religion blir også viktig i den nye filmen.
– Jon Larsen har studert mikrometeoritter som kommer ned på jorden som støvpartikler, cirka 100 tonn hver dag. Forstørrer du disse 3000 ganger, ser de både rare og vakre ut. Vi filmet på taket til sportshallen Vallhall i Oslo, der støvpartikler samler seg. Ved hjelp av magneter kan vi så dra ut rester fra meteoritter, sier Herzog.
«Fireball» er kun en av fire filmer han har jobbet med det siste året. Den ene, «I møte med Gorbatsjov» – som inneholder ferske intervjuer med den tidligere presidenten i Sovjetunionen – ligger på nettspilleren til NRK.
– Vanligvis lager jeg én, toppen to, filmer i året. I 2019 fullførte jeg tre. «Fireball» er utenom. Det er litt mye nå.
– Er du en arbeidsnarkoman?
– Nei. Jeg jobber fort og konsentrert. Derfor klarer jeg å klippe ti minutter ferdig film pr. dag. En av mine best mottatte filmer, «Grizzly Man», ble gjort ferdig på ni dager, inkludert kommentarer og voice over. Men da hadde jeg en deadline å nå, sier Herzog og ler.
Min beste fiende
Han var en av pionérene bak den tyske filmoppblomstringen på 1970-tallet med prisbelønte filmer som «Aguirre – Guds vrede», «Nosferatu» og «Fitzcarraldo», alle med hans «nemesis», Klaus Kinski, i hovedrollene.
Morten Tyldum har det siste året fått ny kjæreste, nytt filmselskap og laget TV-serie for Apple
Deres turbulente forhold er skildret i dokumentaren «Min beste fiende». «Jeg kaller alle mine grå hår for Kinski», skal han en gang ha sagt.
– Vi laget gode filmer sammen, men hvem var Kinski egentlig? Han var så rar og uvanlig, at det er umulig engang å lage en parodi på ham, sier Herzog.
Skurk i «Star Wars»-universet
77-åringen er ikke bare filmskaper. Da Disney skulle lage sin første prestisjeserie fra «Star Wars»-universet i høst, «The Mandalorian», spurte de Herzog om han ville spille rollen som mystiske The Client. Han fikk mye oppmerksomhet etter premieren på Disney+.
– Produsentene vet at jeg kan spille kompliserte, løgnaktige, litt farlige personer. Dessuten er hjernen bak det hele, Jon Favreau, stor fan av filmene mine. Han vil at folk skal få vite hvem jeg er. «Du må bli sett», sier han. Det er ok for meg.
– Liker du å være skuespiller?
– Innimellom. Det kommer faktisk mange tilbud. Som oftest sier jeg nei. Men jeg takket ja til Tom Cruise og skurkerollen i «Jack Reacher». Jeg fikk beskjed om å skremme publikum. Slike utfordringer elsker jeg, sier Herzog og ler.
– Er det fake news?
Han mener selv at filmene han lager ikke kan kategoriseres som fiksjonsfilmer eller dokumentarfilmer.
– De fleste av dokumentarfilmene mine er fiksjonsfilmer i forkledning. Selvfølgelig har du prosjekter som «I møte med Gorbatsjov», der jeg møter opp og gjør jobben min. Men mange andre er funnet opp, med skrevne manus og flere opptak for å få det riktig.
– Er ikke det svindel?
– Nei. Hva er sannheten? Det er et stort spørsmål. Av og til må man vri på det for å nå en dypere mening. Et av mine vitner er Michelangelos «Pieta». Da Jesus tas ned fra korset, ser du ansiktet til en 33 år gammel mann. Men moren, som holder ham, er 17 år gammel. Prøver Michelangelo å lure oss? Er det fake news? Nei, han vil formidle noe mye dypere, om forholdet mellom Jesus og Maria, sier Herzog.
Ble skutt på TV
Han er blitt ansett som en fryktløs filmskaper, som er villig til å gjøre alt for å nå sine kunstneriske ambisjoner. Dette kom tydelig frem da han i et direktesendt TV-intervju med BBC i 2006 ble skutt på av en person med et kraftig luftgevær. Herzog fortsatte intervjuet som om ingenting hadde skjedd.
– Jeg visste at kulen ikke var dødelig. Den gikk gjennom lærjakken min med en brettet katalog inni. Huden ble truffet, men ingen vitale organer. Det var kun blod. Hvis han ønsket å skade meg skikkelig, hadde han siktet på hodet. Jeg har vært ute i mye hardere vær før, med høykalibret ammunisjon. Dette var ingenting, sier Herzog.
– Jeg sang på en lunsj for Disney. Jeg tror sjefene var ganske begeistret.
Han forteller om da han laget dokumentaren «The Ballad of the Little Soldier» (1984), om en commandogruppe med barnesoldater i 8–10-årsalderen, og ble skutt på da de skulle krysse elven mellom Honduras og Nicaragua.
– Det var ekkelt. Vi var midt i jungelen, og hadde tatt det vi kunne av forholdsregler. Men da vi var midtveis i elven, uten beskyttelse, kom kuleregnet og skapte fontener av vann rundt oss. Bare flaks gjorde at vi overlevde, sier Herzog.
– Jeg er ikke et ikon
Han ble tildelt en av USAs gjeveste filmutmerkelser, ASC Board of Governors Award, i januar. Jeff Bridges og Angelina Jolie vant de to foregående årene.
Herzog er stolt over å bli hedret med film- og ærespriser, men liker ikke å bli kalt legendarisk eller ikonisk.
– Hva skal jeg bruke betegnelsen ikon til? Det sier ingenting om meg. Jeg er en god arbeider. Det holder, sier Herzog og ler.
Kulturredaktørens utvalgte
Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.Les videre
Mest lest akkurat nå
«For en kamp av Brann. De dominerte fra start til mål.»
– Folk som jobber med dette sier de aldri har opplevd liknende kok
Da bankterminalene streiket, tok butikksjefen grep
Flere trafikkuhell: Forventer køer etter Brann-kampen
– Det er stressende, men vi må bare lete etter et sted
– Det han gjør på de to første skåringene er kunst