«Skam»-Eva danser i Bergen

18 år gamle Lisa Teige fra Fana er et kjent fjes for alle «Skam»-fans. Men egentlig er det danser hun vil bli.

Publisert Publisert

«YOU LOOK LIKE YOU»: Bergenske Lisa Teige, kjent fra TV-serien «Skam», er en av danserne i Yaniv Cohens forestilling som spilles under Oktoberdans. Foto: EIRIK BREKKE

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg tenkte at det høres kult ut, og at det er en fin mulighet for meg. Men jeg ble litt sjokkert over at jeg fikk lov til å være med. Jeg tenkte at jeg var for ung.

Bergenske Lisa Teige, kjent som karakteren Eva Kviig Mohn i NRK-suksessen «Skam», skal den neste uken tilbake til byen hun vokste opp i for å danse i forestillingen «You look like you» på Oktoberdans.

Publikum bestemmer

Når Teige går på scenen, er det publikum som skal styre dansen hennes. Ut fra publikums spørsmål og innspill, skal 18-åringen improvisere frem dans.

Les også

- Mange føler at de lever litt av livet sitt i «Skam»

SJOKKERT: Lisa Teige ble overrasket over at hun fikk være med i forestillingen «You Look Like You» av Yaniv Cohen. - Jeg trodde jeg var for ung, sier hun. Foto: EIRIK BREKKE

– Vi har jobbet mye med improvisasjonsteknikker vi kan bruke. Det er helt opp til oss hvordan vi reagerer på det de sier.

Forestillingen, som er laget av Yaniv Cohen, har som mål å utforske «potensialet i mellommenneskelig kommunikasjon mellom publikum og en utøver, mellom flere hoder og en kropp». I hver forestilling skal en ny danser introduseres for publikum, og sammen skaper de forestillingen ved at publikum instruerer og kommenterer det danseren gjør, og danseren tolker og reagerer.

Oktoberdans er en dansefestival som finner sted i oktober, og arrangeres av BIT Teatergarasjen annenhvert år.

Først og fremst danser

Teige har vokst opp i Fana/Ytrebygda i Bergen, men flyttet til Oslo i 2014, da hun var 16, for å gå på skole. Nå går hun på danselinjen på Edvard Munch videregående.

Les også

«Skam» hylles for åpenhet om overgrep

DRØMMER OM DANS: Hun er kjent fra NRK-suksessen «Skam», men drømmer ikke om å bli skuespiller. Lisa Teige drømmer om å danse. Foto: EIRIK BREKKE

Hun har opptrådt som danser noen ganger tidligere, og har vært med på skoleforestillinger, men aldri noe som dette, forteller Teige.

– Det er noe helt annet enn det jeg har vært vant til før, spesielt fordi det er improvisert.

– Ser du på deg selv som skuespiller eller danser?

– Jeg er mest danser. Absolutt. Skuespill var noe som kom i tillegg. Jeg ble veldig sjokkert da den muligheten dukket opp.

IMPROVISASJON: I forkant av Oktoberdans har Teige øvd mye på improvisasjon, og å bli komfortabel med situasjonen. Foto: EIRIK BREKKE

Da hun gikk på audition til «Skam» var det først og fremst for å få trening i å gå på audition, og bli komfortabel med situasjonen, forteller Teige.

– Det har vært drømmen veldig lenge å få danse. Det er vanskelig, men absolutt det jeg vil satse på. Det har vært en fin mulighet å jobbe med Yaniv og se hvordan de jobber med en produksjon som dette.

Håper folk ser Lisa, ikke Eva

«Skam» er en nettdramaserie som følger en gjeng unge mennesker på Hartvig Nissen Videregående skole i Oslo. Første sesong handlet om Eva Kviig Mohn, spilt av Lisa Teige. Andre sesong handlet om en annen jente i vennegjengen, Noora Sætre. I sesong tre er det guttene på Hartvig Nissen som er i fokus, og vi følger karakteren Isak Valtersen gjennom første semester av andreklasse.

VANT GULLRUTEN: TV-serien "Skam" vant tre Gullruten-priser under årets prisutdeling. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– De fleste kjenner deg først og fremst som Eva fra «Skam». Tror du det vil påvirke hvordan folk ser deg i forestillingen?

– Jeg håper ikke at det ødelegger for dansen, men at folk som kommer dit er der for å se dans. Der kan jeg være meg selv, og ikke en annen karakter.

– Hvordan har rollen som Eva påvirket dansekarrieren?

– Det påvirket meg i begynnelsen. Når man får så mange fine tilbakemeldinger blir man litt revet med av det. Men det er viktig for meg å huske på at det er dans jeg vil drive med. Skuespill er gøy, men jeg har ikke behov for min daglige dose skuespill, jeg har behov for å danse, og det er det som driver meg.

PUBLIKUM AVGJØR: Hvordan Teiges uttrykk blir, avgjøres av publikum. De stiller spørsmål og kommer med innspill, og hun tolker. Foto: EIRIK BREKKE

Les også

Løkkebergs «Løperjenten» skal til scenen

Fem forestillinger å se på Oktoberdans

  • Carry On: I forestillingen, laget av Heine Avdal & Yukiko Shinozaki, skal ti dansere ta med publikum på oppdagelsesferd i Sentralbadet. «Carry On» er en videreføring av «Distant Voices», som ble vist på Oktoberdans for to år siden. Vises i Sentralbadet 20. til og med 24. oktober.
  • Stripp: Olga Sonja flyttet fra Reykjavik, der hun gikk på kunstakademiet, til Berlin, der hun begynte å jobbe som stripper. Forestillingen «Stripp» handler både om en kunstners erfaring fra kunstbyen Berlin, samtidig som den ser på forholdet mellom performancekunst og det å gjøre seg selv til et objekt. Vises på Studio USF, 23. og 24. oktober.
  • GALA: Den franske koreografen Jérôme Bel kaller seg en dansefilosof. I forestillingen «Gala» henter han profesjonelle dansere, skuespillere og amatører fra lokalmiljøet han er i, som i løpet av forestillingen går gjennom flere populærkulturelle låter og koreografier. Vises i Studio Bergen 25. og 26. oktober.
  • Host: Eisa Jocson har jobbet med billedkunst, ballet og som «pole dancer», eller stolpedanser, noe hun også har vunnet priser for på Filippinene. Jocson tematiserer den stereotype kvinnekroppen i sexindustrien, og maktstrukturer rundt kvinner, kropp og arbeid. Vises på Studio USF 28. og 29. oktober.
  • 7 Pleasures: Denne forestillingen av danske Mette Ingvartsen er, ifølge programteksten, en koreografert orgie. Tolv nakne dansere fremstiller «forskjellige stadier og tilstander - syv former for nytelse i en lang, sanselig bevegelse.». Vises i Studio Bergen 28. og 29. oktober.
Publisert