Adventskunst i Alvøen

Også kunsten feirer jul. I går åpnet to gallerier i Alvøen Kulturhavn førjulsutstillinger. Håpet er at de flate, harde pakkene under treet i år kan være noe annet enn bare bøker.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

SILJE VESTVIK

JAN M. LILLEBØ (foto)

På Kunst i Badet henger bildene i galleriets desemberutstilling tett i tett. Åtte kunstnere stiller ut malerier, grafikk, steintøy og porselen i de to rommene i det gamle badehuset. Gitte Sætre, som driver galleriet, har valgt å sette kunstnere med ulike uttrykk sammen i skjønn forening.

— Ved å lage en slik collage på veggene, synes jeg at de enkelte verkene kommer bedre til sin rett. Du skulle kanskje tro at de slo hverandre i hjel, men nå ser du mye bedre hva som er maleri og hva som er trykk, sier maleren, som selv er en av utstillerne. De andre er Ingri Egeberg, Morten Molden, Rannveig Barstad, Fanney Antonsdottir, Herdis Torsvik, Tone Boska og Vivian Midttveit.

Gitte håper at kontrastene mellom kunstverkene vil overraske og få tilskuerne til å stoppe opp og bruke mer tid på hvert bilde.

— Veggen blir en komposisjon, den også. Jeg vil gjerne vise folk at man kan sette sammen bilder på denne måten. Det er ikke nødvendig å pakke alle arvestykker og malerier vekk bare fordi man har fått et moderne trykk på veggen. Når man blander forskjellige uttrykk, blir det litt mer personlig.

Et bord til undring

Midt på gulvet står et dekket bord. En porselensfisk på en svart duk er servert et usynlig gjestelag, som har fått utdelt bestikk med uortodokse former.

— Det er et bord til undring, sier Tone Boska. Det er hun som har dekket på.

— Jeg tenkte egentlig på et internasjonalt toppmøte og de forskjellige menneskene og nasjonene som deltar på slikt da jeg laget det, men i denne settingen kan det like gjerne være et julebord, forteller kunstneren.

Meningen er at tilskuerne skal tenke seg hvem som sitter der ut ifra bestikket. En spinkel gaffel og skje tilhører nok en smålåten sjel, mens en dessertskje som ender i en lang spiral signaliserer en mer utadvendt og kanskje drikkfeldig personlighet.

Tone elsker å jobbe med porselen.

— Det er så rent, hvitt og deilig! Og så lever det sitt eget liv i ovnen, det er litt action. Jeg må være åpen for at tingene ikke blir akkurat sånn som jeg ønsker, smiler hun.

I tillegg til Gitte selv, har fem av kunstnerne stilt ut i galleriet i året som nå snart er på hell. De to andre er en forsmak på hva som kommer på Badet i 2005.

Mer tid på kunst

Like ovenfor ligger et julepyntet lokale med stjernelys i vinduene, mandariner på bordet og engler i lysekronen. Det er Karin Myrtvedts K Design, som åpnet sist måned.

— Jeg er opptatt av å ha det koselig, sier billedkunstneren og interiørarkitekten. Flere av maleriene hennes stråler julerødt på veggene.

— Jeg har blitt veldig rød i det siste, men jeg er glad i alle glade farger. Folk har ofte så nøytrale hus. Da er det viktig å ha noe som smeller på veggene! ler det ferskeste tilskuddet til Alvøen Kulturhavn.

Ved å åpne utstillingene samtidig, håper galleristene å trekke mer folk. De sender publikum på besøk til hverandre.

— Men jeg synes folk bør venne seg til å bruke litt mer tid på kunst, det er viktig, sier Karin, som foreløpig kun stiller ut sine egne bilder i galleriet.

LIKER JULEFARGER: Karin Myrtvedt bruker trender fra interiør i bildene sine. For tiden er det mye rødt. - Jeg liker ikke så godt å sette navn på bildene mine. Det er kjekkere å male dem, sier kunstneren.
TIL DEKKET BORD: Tone Boska har dekket bordet for et fiktivt toppmøte - eller var det julebord - der bestikket gjenspeiler gjestenes personlighet.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

Post Malone tok seg god tid til kunstutstilling i Grieghallen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  2. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  3. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  4. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet

  5. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb

  6. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.