Tilbake med lysere toner

  • Melankolien får andre ta seg av denne gangen, gliser Tine Taule. Syv år etter siste Splean-album er hun endelig klar med sin rytmiske og glade solodebut.
  • Erik Fossen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Som vokalist i gruppen Splean var Tine Taule (tidligere Ågotnes) en markant deltaker i Bergens musikkliv på slutten av nittitallet. Etter at gruppen la inn årene i 2000, tok hun fatt på en solokarriere, men først nå er altså debutplaten ferdig. Å bruke så lang tid var ikke planen, men kanskje likevel til det beste, tror 30-åringen.

— Jeg har jobbet ganske mye med det, men det er usynlig for omverden. Har skrevet låter og spilt inn veldig mye som jeg er veldig glad for at det ikke ble plate av, sier Taule.

Den lange inkubasjonstiden har nemlig resultert i et friskt, nytt musikalsk uttrykk.

— Jeg havnet vel først i singer/songwriter-tradisjonen, som jenter ofte gjør. Men så fant jeg ut at jeg ville snu opp ned på hele tankegangen min. Dermed laget jeg en samling låter som er mer i reinspikket pop- og r&b-land.

Gjør det meste selv

En utløsende faktor for stilskiftet var at Taule fikk eget innspillingsutstyr og endelig kunne sette seg inn i den tekniske siden av plateinnspillingen selv. Et annet viktig vendepunkt var da hun og musikermannen Kai tok med seg de to ungene og flyttet til landlige omgivelser på Hjelmås i Nordhordland. Der innledet hun et samarbeid med studioinnehaver Daniel Hauge. Resultatet er platen «Twiggybeat», som Taule har arrangert, produsert og nå også gir ut selv.

— Det er verre å sette seg inn i den forretningsmessige delen enn å «bare» lage musikk. Men det har vært gøy, nå vet jeg hva det går ut på og hvor takknemlig man skal være for alle som hjelper til, sier Taule.

Til innspillingen har hun blant annet hatt med seg Vidar Busk på gitar, ektemannen på bass, Roger Urhaug på trommer og nevnte Hauge på diverse instrumenter.

- Veldig dansbar

— Det skal være en plate som får deg til å føle deg glad, og er veldig dansbar, sier Taule om «Twiggybeat». Mens radiosingelen «GetUpBeDown» har reggaetakt og et lydbilde som kan minne om trip hop, bærer resten av albumet spor av alt fra flamenco og fado, japansk folkemusikk og Tom Waits-aktig blues.

Alt er popmusikk, men Taule innrømmer at en del låter beveger seg langt bort fra den trygge middelvei.

— Når man produserer selv, blir det litt som en lekegrind; man tar ting helt ut. Det er ingen som sitter og sier det blir for sært. Men jeg har fått med den røde tråden også.

— Hva er det, da?

— At alt høres veldig positivt ut.

— Litt i motsetning til før, kanskje?

— Ja, da var det veldig rockete og tungt. Dette er det totalt motsatte. Jeg har ikke lyst til at folk skal sitte på konsert og føle det er sutrete. Melankolien får andre ta seg av denne gangen!

— Reflekterer den mer positive retningen endringene i livssituasjonen din?

— Ja, veldig. Det med å flytte ut på landet, det var vel derfor det skjedde en forandring. Da løsnet det. Der er det tilnærmet isolasjon, i motsetning til å gå inne i byen og tråkke i andre mennesker. Det er som å gå 100 år tilbake i tid.

Sleppefest søndag

Søndag presenterer hun albumet med en minikonsert på Kamelon. Hun håper det blir mer spilling utover høsten, samtidig som hun ivrer etter å komme i gang med neste plate - og gjerne bruke sin erfaring til å hjelpe andre.

— Kanskje vil jeg etter hvert være med på å gi ut andres plater og produsere andres musikk. Men da må det være noen jeg har blodtro på. Så er det pengene da, jeg har to-tre plater som selger litt og kan legge opp litt kapital. Så kanskje om syv år, det er sånn det blir med meg!

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk
BT anbefaler

Trikken skulle brukes til servering av øl og mat. I ni måneder har den stått tom.

Trikkevognen har stått parkert siden i fjor sommer. Kan bli aktivitet før jul.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bil mistet tilhenger med båt på Sotrabrua

  2. Morten skulle på fest i Hongkong da han så Krysta

  3. Har sporet opp eiere av tyvegods

  4. Sier nei til vind­kraft­penger. – Dette handler om mer.

  5. «En av de gøyeste, mest rørende og feteste filmene jeg har sett»

  6. 18-åringen scoret to mål i Brann-debuten: – Lettere når vi er en gjeng