Svimle av suksess

I juli i fjor hadde ikke Keane platekontrakt. I år spilte de for 20.000 elleville briter før de ankom Quart-festivalen. Det har ikke gått helt opp for dem selv ennå.

 • Lars Holger Ursin
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

— Dette er et bra eksempel: Jeg sa nettopp at jeg var sulten, uten at jeg tenkte noe mer over det. Like etterpå dukker det opp en fyr som bare gir meg dette.

Trommis Richard Hughes peker på salaten sin.

— Det er rett og slett ikke normalt, sier han lattermildt. Og mumser på salaten fra plateselskapet. Keane har gjort stor suksess med sin pianotunge, emosjonelle popmusikk. Og blir, ikke uventet, sammenliknet med Coldplay. De har de ikke så mye mot, men er ikke enig av den grunn.

— For min del kan jeg ikke helt se at vi har så mye felles, ja, vi er gutter, og ja, vi er fra England. Og vi bruker piano. Det er omtrent alt. På den annen side, i musikkens verden er jo det ganske fordømt mange fellestrekk, humrer Richard mellom munnfullene.

Herlige Harket

På den norske tv-reklamen sier stemmen «For deg som liker Travis, Coldplay, Radiohead og a ha».

— Vi traff forresten nettopp Morten Harket! For en herlig fyr! Det er noe av det beste med alt dette, du får treffe en haug med folk som har betydd mye for deg, og så viser det seg at de er de snilleste folkene i verden. Phil, Trommisen i Radiohead, for eksempel, verdens hyggeligste fyr. Og vi har turnert med Travis, jeg kan jo bare håpe at vi er like jordnære som dem etter så mange album. Og å bli nevnt i samme setning som Radiohead... For ett år siden ville vi jo vært ekstatiske for det. Så nei, jeg har ikke så mye mot det, sier Richard og trekker på skuldrene.

— Dessuten er det for så vidt naturlig. Jeg gjør det jo selv, hvis jeg har hørt et bra band og en kompis spør hva slags musikk de spilte. Og da svarer jeg gjerne... Van Halen, for eksempel. Men det blir rart for oss å bli konfrontert med det, særlig hvis folk antyder at vi er inspirert av dem. Du lar deg jo ikke inspirere av dine samtidige like mye som dem du har hørt på gjennom hele oppveksten. Jeg har egentlig alltid trodd at noen skal si de hører mye The Smiths i oss, for det er jo en av de sterkeste innflytelseskildene våre. Men det er det aldri noen som sier, sukker Richard.

Gutteromsprosjekt

Sammen med vokalist Tom Chaplin og keyboardist Tim Rice-Oxley startet han Keane som et typisk gutteromsprosjekt i tolvårsalderen.

— Vi spilte for det meste Beatles-låter. Etter hvert begynte Tim og Tom å skrive låter sjøl, og det ballet på seg. Men det har gått i et rimelig greit tempo. Det er noe vi har drevet med, som kompiser, fordi det er gøy. Og sånn er det fortsatt. Vi har liksom ikke rukket å dvele ved at vi har hatt noen suksess ennå. Vi har jo drevet i mange flere år uten å ha noe som helst suksess i det hele tatt, flirer Richard. Han tror det nære vennskapet bidrar til å holde dem nede på jorden.

— Å ja, helt klart. Hvis noen av oss begynner med noen sånne oppblåst ego-greier, er de andre kjappe til å fnyse: «Hold kjeft»! Det er heller noe som gjør deg ydmyk. Når du står foran 20.000 mennesker på Glastonbury, det er stort. Eller når du tenker over at folk med ordentlige jobber - for dette vi driver med er jo bare tullball - kommer hjem fra jobb, og bruker penger de har tjent på noe du har laget, det er stort. Og det er noe du skal være ydmyk overfor, sier Richard. Og stirrer på den nesten tomme salattallerkenen sin.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

— Jeg håper vi klarer å fortsette med det. For vi har ikke glemt at du vanligvis må betale for mat. Og hente den selv. Og at når folk bare gir deg drinker... nei, det er rett og slett ikke normalt. Det skal ikke egentlig skje.

Publisert
 1. Musikk

Les videre

 1. Klangen av Kentucky
  Noen band må man bare fortelle verden om. Slik som My Morning Jacket.

  Les hele artikkelen

<b>EVENTYRLIG:</b> Keanes debutalbum har bare vært ute noen måneder. Men allerede nå opplever de eventyrlig suksess, barndomsvennene Richard Hughes (bakerst), Tom Chaplin og Tim Rice-Oxley.
BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Fylkesvei i Sogn stengt etter ras: – Kjent og farlig rassted

 2. – Da jeg så de andre gå i dusjen på Sammen, tenkte jeg at det var lurt

 3. Massene fra den evakuerte bygården skal ha blitt dumpet her. Ulovlig, mener kommunen.

 4. Navs fedrekvotepraksis kan havne i retten

 5. Sa opp som legevaktsjef og kritiserte kommunen. Nå er hun tilbake som Bergens nye smittevernoverlege.

 6. – «Utbrent» var et fremmedord for meg