Kunsten å ha det gøy – og andre helgetips

Denne helgen kan du feire både Kvarteret og Audrey Horne, bli kjent med Amalie Holt Kleive eller sjekke ut André Øvredals nye eventyrfilm.

Publisert Publisert

Arve Isdal, Torkjell Rød og Thomas Tofthagen i Audrey Horne under Verftet-konserten i 2018 som nå gis ut som livealbum. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (ARKIV)

  • Erik Fossen
  • Marita Ramsvik
  • Patricia Valecillos

Hva: Audrey Horne

Hvor: Kvarteret

Når: Fredag 28. februar kl. 21.00.

Hvorfor: 18 år er gått siden bergensgruppen Audrey Horne tok sine første steg ut på scenen. Siden den gang har gjengen fått ord på seg for å være et av de tøffeste livebandene i landet. Etter seks studioalbum, er de nå klare med sin første liveplate, «Waiting for the Night», som feires på Kvarteret fredag.

Opptakene ble gjort under konserter på Bergenfest og på Verftet USF i 2018. Vokalist Torkjell Rød må innrømme at han er stolt av resultatet.

– Det vanlige er jo å se seg selv i videoopptak med elendig lyd. Når du hører en innspilling som dette, føler du deg plutselig litt god!

Les også

Ekte festmetal fra Audrey Horne

Inspirert av KISS og Thin Lizzy

Som inspirasjon nevner Rød platene «Alive» av KISS og «Live and Dangerous» av Thin Lizzy – klassikere fra en epoke der konsertalbum var vanligere enn i dag.

– Før var det mye mer kult med liveplater. I dag kan man lettere se bandet live selv eller streame konserter, så det er kanskje ikke samme behovet, sier Rød.

Gitaristene Arve Isdahl og Thomas Tofthagen i klassisk publikumsfrieri under konserten på Verftet. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (Arkiv)

– Da jeg var liten og bodde i Kinsarvik, var det ikke så lett å bare stikke på konsert. Da var liveplaten en måte å være til stede på konserter likevel. Det behovet er kanskje ikke så stort lenger.

– Er det behov for en liveplate med Audrey Horne, da?

– Ja, det tror jeg. På europaturneer møter vi mange som gjerne har sett oss 20 ganger, og maser etter en liveplate. Selv om det neppe er noe som plutselig selger voldsomt mye, er vi et band som gjør ting vi har lyst til.

– Good evening, Italy!

Akkurat der ligger også nøkkelen til at gjengen er blitt så gode på scenen.

– For noen år siden, rundt tiden da Espen Lien ble bassist i bandet, begynte vi å tenke at vi bare måtte ha det gøy i alt vi gjør. Da blir det gøyr for publikum, også.

Utenom hjembyen, er Paris blitt gruppens favoritt-spillested. Et par videoopptak derfra er med på noen utgaver av livealbumet. Derimot har man ikke opptak av Barcelona-konserten hvor Rød gjorde klassisk rockestjernetabbe.

– Gjennom hele konserten refererte jeg konsekvent til landet vi spilte i som Italia. Sånn er det, man må ha noen slike Spinal Tap-øyeblikk, også.

Erik Fossen

KONSERT: Feir Kvarterets 25 årsdag

Pål Tøien har nylig vært å se på TV-skjermen i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis». Til helgen gir han ut nytt album og går på scenen på Kvarteret. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Hva: «Helhus» på Kvarteret

Når: Lørdag klokken 21.00.

Hvor: Teglverket, Det akademiske kvarter

Hvorfor: Det er nå 25 år siden Det Akademiske Kvarter ble åpnet av Kronprins Haakon 22. februar 1995. Studentene var ikke nødvendigvis så fornøyde med det på selve dagen. Det skal ha vært pøsende regnvær den dagen og utenfor sto studentene å ropte: «Vi vil inn! Vi vil inn!». Men studentene fikk ikke komme inn før kronprinsen hadde dratt.

Les også

For 20 år siden kunne Kvarteret endret arverekken i kongehuset

Siden den gang har Kvarteret huset vært stedet for utallige kulturarrangementer, drevet av studenter og frivillige. Og Kvarterets jubileumsfeiring avsluttes førstkommende lørdag. Det blir konsert med Pål Tøien, kjent under artistnavnet OnklP, som for øvrig slipper nytt album dagen før. I tillegg blir det konsert med Markus Matland, quiz og silent disko med duoen Rufus for å nevne noe.

Marita Ramsvik

KONSERT: Sjekk ut Amalie Holt Kleive

Amalie Holt Kleive er opprinnelig fra Porsgrunn med er bosatt i Bergen. Hun ga ut sin første EP i fjor og nå kommer hun ny musikk. Foto: Silje Katrine Robinson

Hva: Konsert med Amalie Holt Kleive

Når: Fredag klokken 21.00.

Hvor: Landmark

Hvorfor: I fjor slapp Amalie Holt Kleive ut sin debut-EP «Slippe», som var «et av de største musikalske hakesleppene på lenge» ifølge BTs musikkanmeldere. Nå slipper hun ny musikk og starter med låten «Usynlig» som kommer ut på onsdag.

Les også

Amalie Holt Kleive kan bli en av Musikk-Bergens nye stjerner

Artisten ble uteksaminert fra vokaljazz-linjen ved Griegakademiet i 2018 og fikk platekontrakt med Eget Selskap og Blanca Records etter sin første solokonsert samme år. Her kan du forvente en engasjerende opptreden med en blanding av vokalmelodier, jazz, house og elektronika.

Patricia Valecillos

KINO: Se den norske storfilmen «Torden»

Iben Akerlie og Nat Wolf i filmen «Torden». Foto: Nordisk Film Distribusjon

Hva: Spillefilmen «Torden»

Når: Fredag

Hvor: Bergen kino, Lagunen kino, Odeon Sotra

Hvorfor: Denne uken er det premiere på eventyrfilmen «Torden». Filmen er basert på norrøn mytologi og handler om norskamerikaneren Eric, spilt av Nat Wolff, som blir mistenkt for drap i en liten norsk bygd. Seinere oppdager han at han har enorme, overnaturlige krefter.

Les også

André Øvredal, mannen bak «Trolljegeren» og «The Autopsy of Jane Doe», er klar med en mørk eventyrfilm

Les også

Oddingene får kjørt seg i André Øvredals nye film

Filmen er regissert av osingen André Øvredal, mannen bak «Trolljegeren» og «The Autopsy of Jane Doe», og er spilt inn i og rundt den spektakulære naturen i Hardanger. Som om ikke det var nok møter du den norske skuespilleren Iben Akerlie, som har bemerket seg med en rekke roller den siste tiden. Hun spiller blant annet hovedrollen i «Brand», som har premiere på Den Nationale Scene i april.

Marita Ramsvik

Publisert
  1. Musikk