Feststemt avskjed med Laurie Grundt

En fargerik flokk tok avskjed med Laurie Grundt tirsdag formiddag. I minnestunden var det absint og skillingsboller til alle, i tråd med kunstnerens ønske.

Publisert Publisert

BISATT: Kunstner Laurie Grundt døde første nyttårsdag. Tirsdag forrettet Thor Brekkeflat i vennens bisettelse. Foto: Ørjan Deisz

 • Erik Fossen

– Pappa ville vært veldig glad for dette!

Mens skumringen kom sigende tirsdag, kunne Kristina Grundt glede seg over alle som samlet seg i Nøsteboden for å hedre hennes far, Laurie Grundt.

Den markante bergenskunstneren gikk bort første nyttårsdag, 96 år gammel. Både bisettelsen i Møllendal store kapell og minnestunden i Nøsteboden ble preget av hvordan hovedpersonen gjennom et langt og uvanlig liv hadde gjort et sterkt inntrykk på mange.

LAURIE GRUNDT: Kunstneren avbildet på sin 91-årsdag, som ble feiret med dueslipp. Foto: Leif Gullstein (ARKIV)

Ordførerens siste hilsen

– Han ville det gode for alle mennesker, sa ordfører Marte Mjøs Persen under minnestunden.

Mens de mange fremmøtte gumlet skillingsboller og skålte i absint, slik Grundt ønsket, trakk Persen ham frem som en representant for «det frie mennesket». Ordføreren påpekte også at Grundt var åndsfrisk og engasjert til det siste, selv om kroppen måtte gi opp.

– Det ironiske er at det er kroppen til Grundt de fleste bergensere kjenner best, sa Persen – og minnet om at han som unggutt sto modell for Hans Jacob Meyers skulptur «Liggende poet», som har pyntet Ole Bulls plass siden 1958.

EVIG UNG: Laurie Grundt lever videre gjennom Hans Jacob Meyers skulptur «Liggende poet» på Ole Bulls plass. Foto: ARKIV

Mer enn en «fargeklatt»

Den gamle kommunisten og anarkisten ble også minnet av SVs Oddny Miljeteig, som innrømmet at hun hadde hatt problemer med å finne store nok ord til å hedre Grundt.

– Hva skulle jeg kalle ham? Fargeklatt? Laurie var så visst ingen klatt, sa Miljeteig.

– Men om vi kan si «alle blomsters farger», så tror jeg Laurie var nettopp det og intet mindre.

– Makan har ikke Bergen hatt. Og hadde ikke Laurie fantes, så måtte vi ha funnet ham opp.

MINNETALE: Oddny Miljeteig fikk god respons for sin tale i Grundts minnestund. Foto: Ørjan Deisz

– Turte å snakke ærlig

Miljeteigs ord ble et ekko av noe prest Thor Brekkeflat sa under bisettelsen: Takket være Grundts allsidige virke, hadde alle sin egen indre forestilling om ham. Til sammen dannet disse et stort og mangefasettert bilde, et av de største slike bilder som Bergen har erfart.

– I dag tar vi avskjed med en som har betydd veldig mye for veldig mange på veldig mange arenaer, sa prest Brekkeflat.

Foran et fullsatt Møllendal store kapell, mimret Brekkeflat om sine egne møter med Grundt, deriblant teologiske diskusjoner i kunstnerens siste hjem i Bispengsgaten.

– Laurie turte å snakke ærlig til presten på en måte få andre gjør.

PRODUKTIV: Laurie Grundt omgitt av noen av bildene fra hans utstilling «Erotikk og politikk» i 2013. Foto: Vegar Valde (arkiv)

Fra Arne Treholt til Trude Drevland

Foran en forsamling som inkluderte tidligere ordfører Trude Drevland (H), forfatter Gunnar Staalesen, skuespiller Helge Jordal og spiondømte Arne Treholt, trakk han frem kunstnerens allsidige bekjentskapskrets og leste opp hilsener fra blant annet Protestfestivalen, Christianiakollektivet og kunstnergruppen Gruppe 66.

Presten fortalte også om hvordan Grundt som ung mann inviterte en finsk venninne til vintertur på Ustaoset, uten å ha bestilt overnattingssted.

– Det ordnet seg, det også, og kvinnen var Inger, som ble hans kone.

Mens grandnevøen Johannes Grundt Jondahl takket den avdøde på vegne av familien, fremførte Ole Lykke en hilsen fra Københavns fristad Christiania, hvor Grundt levde i 35 år.

MARKANT: Grundt fotografert i forbindelse med en utstilling i Bergen i 1977. Da hadde kunstneren for lengst bosatt seg i Københavns fristad Christiania. Foto: BERGENS TIDENDE

Les også

Minneord: Laurie Grundt var den ansvarlige anarkisten

Gode minner fra Christiania-tiden

Under minnestunden utdypet Lykke overfor BT hvor sentral Grundt var i det alternative fellesskapet der: I tillegg til å stille opp når det behøvdes plakater, teaterkulisser og illustrasjoner til aviser og bøker, var Grundt den som malte desidert flest av de store veggmaleriene som stadig preger Christiania.

Gjennom flere tiår drev dessuten Grundt fristadens malerskole, hvor han hovedsakelig underviste i tradisjonell aktmaling.

– For Laurie var det viktigste for en maler å kunne male den menneskelige kroppen. Og hvis det ikke var noen modell til stede, stilte han opp selv.

VEGGKUNST: Laurie Grundt i 2006, foran det siste av mange veggmalerier han laget i Christiania. Foto: Ole Lykke

Dro hjem for å dø – fikk ti «bonusår»

Lykke fortalte at Grundt holdt kontakten med hjemlandet ved like, og i 2009 flyttet hjem til Bergen «for å dø». I stedet opplevde han en ny vår i hjembyen – både kunstnerisk og som en radikal syvende far i huset.

– Det første han gjorde var å holde en stor utstilling for å selge unna alle bildene han ikke lenger hadde plass til. Inntektene derfra brukte Laurie til å invitere 35 av oss christianitter til Bergen året etter. Vi arrangerte «Kultureksplosjon» i Logen, det var en fantastisk fest.

KAMERATER: Prest Thor Brekkeflat og christianitt Ole Lykke fortalte varmt om sine vennskap med Laurie Grundt under bisettelsen. Foto: Ørjan Deisz

Etter stemningen på minnestunden å dømme, er det nettopp slik mange vil huske Laurie Grundt, som hovedpersonen i en fantastisk fest. Og fest var det også i Christiania sist lørdag, da man feiret sin gamle medborger.

– Det var en smuk stund, ikke preget av stor sorg – for vi visste godt at Laurie var klar for å dø, sa Lykke.

– Han syntes det var synd at kroppen vår dør før sjelen, men nå kunne ikke kroppen hans mer. Det skal vi ikke sørge over, men være glade for at han fikk et så godt liv som han fikk, også her i Bergen, sa Lykke.

– Laurie dro hit for å dø, men fikk ti bonusår i stedet.

RUND DAG: 90-årsdagen feiret Grundt på Nøsteboden. Foto: Eirik Brekke (ARKIV)

– Det viktigste var kunsten

At kunstneren også hadde en stor bonusfamilie, i tillegg til sin egen, var tydelig i Nøsteboden. Mens Arne Treholt holdt tale, Egil Eldøen sang og mange fortalte sine egne Laurie-historier rundt bordene, kunne familien glede seg over alle som ville minnes Laurie med dem.

FRA MOSKVA: – Laurie kom inn i mitt liv som et friskt pust da jeg hadde det vanskelig, sa Arne Treholt, som kjente Grundt i 35 år. Foto: Ørjan Deisz

– Dette er sånn som min far var, sa Kristina Grundt.

– Han var glad i familien sin, men det viktigste i livet hans var kunsten og å ha frihet til å være seg selv, sa hun.

– Så var det godt å høre alle de fine ordene folk sier. Det er fantastisk at pappa har vært til inspirasjon for så mange mennesker.

Publisert

Les videre

 1. Laurie Grundt er død
  Kunstneren ble 96 år gammel.

  Les hele artikkelen

 2. Bergenske stjerner og nakne damer

 3. Den ene svensken rykket ned med Brann. Den andre vil sende en annen bergensk stolthet til Champions League.

 1. Kunst
 2. Begravelse
 3. Protestfestivalen
 4. Bergen
 5. Utstillinger