Ødela kunst for over 84.000 kr

Under et innbrudd i Galleri S.E natt til torsdag ble ni kunstverk ødelagt.

Publisert Publisert

IKKE STORT NOK: Ruten ble knust da noen forsøkte å ta seg inn i Galleri S.E natt til torsdag. Men innbruddstyven klarte ikke lage et stort nok hull til å komme seg inn i lokalet. Foto: KENNETH G. WIKDAHL/GALLERI S.E

  • Guro H. Bergesen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En av eierne av Galleri S.E ble oppringt av politiet i tre-tiden natt til torsdag. Alarmen hadde gått i galleriet. Noen hadde knust en rute i resepsjonen og forsøkt å ta seg inn i lokalet.

Kunst for over 84.000 kroner ble ødelagt under innbruddsforsøket.

— Spørsmålet er om vedkommende var ute etter kunsten, eller om det var et rent vinningstyveri, sier kurator ved galleriet, Kenneth G. Wikdahl.

Åtte av bergenskunstneren Trine Lise Nedreaas sine skulpturer ble ødelagt under innbruddet. Til sammen er verkene verdt 64.000 kroner.

En skulptur av kunstneren Lydia Venieri fra New York ble også skadet. Den har en verdi på rundt 20.000 kroner, opplyser Wikdahl. Det eneste som ble stjålet er en harddisk fra resepsjonen.

ØDELAGT: Denne skulpturen av New York-kunstneren Lydia Venieri til en verdi av 20.000 kroner ble ødelagt under innbruddet natt til torsdag. Foto: KENNETH G. WIKDAHL/GALLER S.E

— I millionklassen

— Innbruddstyven har kanskje forsøkt å komme seg inn, men ikke fått det til. Du skal være veldig smal for å komme deg inn det vinduet. Men deler av resepsjonen er rasert, og det er gjort store skader på datautstyr og resepsjonsdisken.

— Hadde vedkommende først kommet seg inn i lokalet, kunne store verdier blitt ødelagt, sier Wikdahl.

Det spesielle med akkurat dette tidspunktet er at det nå står mye kunst som vanligvis ville befunnet seg innelåst på et lager i galleriet. Grunnen er at de planlegger en auksjon i begynnelsen av mars. Han vil ikke oppgi nøyaktig hvor store verdier det er snakk om, men sier det er i millionklassen.

— Dette står jo som regel på et sikkert lager. Hadde tyver kommet seg inn her og tatt seg en runde, ville det vært synd.

- Ikke mulig å omsette

Galleriet har lyset på om natten, og de to Dolk-maleriene som henger i resepsjonen er godt synlige fra gaten.

— De kan ha tiltrukket oppmerksomhet. Datautstyret ser man ikke før man virkelig lener seg inn og ser. Så jeg tenker at det kanskje er bildene som har fanget tyvens oppmerksomhet, sier Wikdahl.

Hvert av de to Dolk-verkene som henger i resepsjonen er ifølge Wikdahl verdt rundt 200.000 kroner.

KNUST: Bak det knuste glasset kan man skimte Dolk-verket «Prisonpainter», verdt rundt 200.000 kroner, ifølge Wikdahl. Foto: KENNETH G. WIKDAHL/GALLER S.E

— Samtidskunst er umulig å omsette, det finnes ikke noe marked for det. Men akkurat når det kommer til Dolk, er han litt allemannseie. Man kan nok tenke at det er lettomsettelig. Men da tenker du ikke så langt, for det er lett å spre informasjon om hva som er stjålet.

Det har vært mye fokus på gatekunsten og dens verdier den siste tiden. Dolk-verk er forsøkt fjernet, malt over, og i noen tilfeller, forsøkt vernet.

— Når det kommer til Dolk i Bergen trenger man ikke å ha så mye kunnskap om kunst. Generelt sett er ikke kunst noe vinningskriminelle vil bry seg med, men det kan være litt annerledes med Dolk.

- Rart at det ikke har skjedd før

- Vet du om det er videoovervåking i området?

— Nei, ikke så vidt jeg vet. Men det bor jo mye folk rundt her, og det er godt opplyst. så det vil være rart om ingen har hørt noe, sier Wikdahl.

Galleri S.E har holdt til i Hansaparken i seks år.

— Vi har snakket om det i mange år, og jeg synes egentlig det er rart at det ikke har skjedd et et innbrudd før.

BT har ikke lykkes med å få en kommentar fra politiet i Bergen torsdag kveld.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

OGSÅ ØDELAGT: Åtte av disse verkene bergenskunstneren Trine Lise Nedreaas ble ødelagt. Foto: KENNETH G. WIKDAHL/GALLERI S.E

TYDELIG FRA GATEN: Dette Dolk-verket henger i resepsjonen på Galleri S.E, og er lett å få øye på fra gaten. Foto: KENNETH G. WIKDAHL/GALLER S.E

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Gutt (1) falt i elv i Geiranger – funnet død etter flere timer

  2. Koronavaksine klar for siste testfase

  3. Tre personer skal være knivstukket i Sarpsborg

  4. Ordfører vil ha ny motorvei i Åsane i dagen: – Vi må velge den billigste løsningen

  5. Plutselig møtte Baste en oter på bytur

  6. «Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.»