Regn med Store P

Bergensrapperen Store P kalles Norges beste rapper. Nå legger han hodet på blokken med eget soloalbum.

  • Lars Holger Ursin
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Morgenbladet skriver det. Og Natt og Dag. Det står til og med på Kulturrådets hjemmesider at Store P er best i Norge i sitt fag. Riktignok ført i pennen av Morgenbladets musikkanmelder Marius Emanuelsen, men likevel. Selv sier han det er «tidig» å leke med sitatet.

— Mange blir sure. Jeg har vært backstage på konserter med prominente norske rappere som har konfrontert meg: «Åja, det er liksom du som er Norge beste? Rapp litt for oss, da!»

Store P flirer. Og sier at soloalbumet kommer akkurat nå «fordi det føltes helt riktig».

— Men jeg går ikke egentlig solo. A-laget har et nesten ferdiglaget album. Det er bare at det er fullt mulig å gjøre to ting samtidig.

Biff i pysjamas

Takket være digital distribusjon kompisdugnad har «Regnmannen» blitt til med et budsjett på kr. 0. Videoen, derimot, er en annen historie. Den er nemlig spilt inn i Hong Kong. På en tur som også gikk innom Tokyo og Taipei. Til 10.000 kroner pluss noen bonuspoeng. Takket være kreative nettsøk fra en kompis.

— Det var nesten ironisk: Null kroner i budsjett, og der lå jeg i pysjamas og spiste verdens diggeste biff på første klasse. Det verste er at de ikke har trukket poengene våre ennå. Så vi kan muligens gjenta turen.

Først skal han imidlertid til Oslo, på noe som kalles et plateslepp. Som ifølge ham selv ikke egentlig skulle vært det.

SOLOALBUM: Store P kalles Norges beste rapper.

— Bransjevegring- Noen ble litt ivrige, sier han med et flir.

Bergensrapperen har nemlig en fanbase i Oslo. Til tross for at det fortsatt er klare forskjeller på øst og vest i hiphop-Norge.

— Jeg tror det henger sammen med at det i Bergen er færre folk på kontorer som sier hva vi skal gjøre. Vi i A-laget hadde en avtale med folk på et kontor i Oslo i fjor. Det førte til at vi sluttet å lage musikk. Etter at vi sa opp avtalen, har vi laget masse ny musikk igjen. Det er noe der - vi lider av bransjevegring i Bergen. Et sterkt ønske om å være uavhengige.

Hiphop fra Bergen får stadig mer oppmerksomhet, mye takket være Lars Vaular og A-laget. Og hiphop fra Bergen har også blitt rammet av den tilbakevendende kritikken for innholdet i tekstene.

Mindre sexfiksert

«A-laget er en av disse gruppene som er så sexfikserte at det nesten er litt søtt, som trettenåringer på sitt første Kondomerietbesøk», skrev Kristoffer Jul-Larsen da feministmagasinet Fett tok for seg kvinnesyn i norsk hiphop.

— Jeg synes bare det var tidig at vi ble diskutert i et såpass intellektuelt tidsskrift, sier Store P-med et skuldertrekk.

På «Regnmannen» er imidlertid ikke akkuart sexfikseringen Fett skrev om spesielt fremtredende.

— Da vi begynte med A-laget for snart ti år siden var vi bare kids. Det er ikke lenger et poeng å si «fitte» flest mulig ganger. Man blir jo lei. Da må man snakke om noe annet, sier Store P.

- Kjenner ikke folk flest

- Så det er ikke et triks for å få mer spilletid på radio?

— På ingen måte. Det er greit om man tjener litt penger på musikken, men jeg har aldri jaget hitlisteplasser. Kan man leve rimelig OK, er det ingen grunn til å lage radioformattert musikk.

- Men kan du nå bredt ut med «Regnmannen»?

— Det er umulig å si. Det kommer jo an på folk flest. Og jeg kjenner ikke dem.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk
BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. For éi krone får Magnus lasse­vis med ved. – Og vi treng eigentleg ikkje så mykje.

  2. 20 fikk bot – én tatt i 115 km/t

  3. – En ting skal jeg være helt tyde­lig på: Disse kuttene må tas i Bergen

  4. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  5. Funkisluksus på Hjellestad kjøpt for 23,5 millioner

  6. Bil og lastebil krasjet på fergekai