Trump eller Espedal?

Blant ukens anbefalinger finner du filmtrailerkveld om Amerika, techno og Tomas Espedal i debatt om virkelighetslitteraturen.

TO GANSKE FORSKJELLIGE MENN: Filmpodkasten Yoda Neida arrangerer filmtrailerkveld på Landmark dagen før Donald Trump insettes. Tomas Espedal skal delta i en debatt om virkelighetslitteratur. Kulturuken i Bergen er som vanlig variert.
Publisert: Publisert:

FILM OG DEBATT: Donald Trumps Amerika

USAS NESTE PRESIDENT: At Donald Trump skulle vinne det amerikanske valget, var det ikke så veldig mange som forutså. Når det nå har skjedd, er det også enkelte som frykter hvordan det skal gå med ham i sjefsstolen.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hva: Filmkveld med podkasten Yoda Neida

Hvor: Landmark

Når: Torsdag 19. januar fra 20.00

Hvorfor: Fredag denne uken blir Donald Trump innsatt som president i USA. Det er etter sigende nå arbeidet med å «make America great again» begynner. Samtidig er ikke bare USA, men også verden for øvrig, relativt splittet i sitt syn på forretningsmannen og TV-kjendisen Trump.

Les også

Spesial i fem kapitler: Les historien om Donald Trump

Mens mange mener at han er akkurat det USA trenger, mener enkelte, deriblant en rekke norske kommentatorer, at det nå for alvor er grunn til å frykte fremtiden.

Hvem som har rett vil bare tiden vise, men dagen før det skjer, inviterer filmpodkasten Yoda Neida på gratis filmkveld her i Bergen.

Målet med kvelden er ifølge programteksten å ta «et dypdykk i USAs psyke gjennom filmtrailere». Uansett hva man tror fremtiden vil bringe, tyder alt på at dette kan bli en interessant, vittig og muligens noe tragikomisk aften.

av Guro H. Bergesen

KONSERT: Kritikerrost band på Garage

KRYSTALLENE: På fredag spiller Shaman Elephant på Garage.

Hva: Releasekonsert for Shaman Elephants nye plate

Hvor: Garage

Når: Fredag fra 21.00

Hvorfor: Rett før jul delte BTs musikkanmelder Petter Lønningen ut fem av seks mulige hjerter til bergensbandet Shaman Elephants nye plate, «Crystals».

Bandet bidrar til den bergenske musikkflora med noe så eksotisk som psykedelisk rock en batikkskjorte verdig. Musikkanmelder Lønningen mente blant annet at «Crystals» er en smart plate:

Les også

BTs anmelder roser Shaman Elephant: Bergensbandet tar opp arven etter Jimi Hendrix

«Dette er låter som får deg til å glemme både tid og rom; det skal godt gjøres å ikke hyle med mens man veiver med armene mot himmelen når Shaman Elephant får fyrt opp maskineriet sitt.»

Har du ikke noe å ha på deg, sier du? Google «hvordan lage batikk klær» (ja, med særskrivingsfeil), og la internett vise vei.

av Guro H. Bergesen

STAND UP: Klubbkveld med snapchatkomiker

HUMOR: Konferansier Grim Moberg er dreven i stand-up miljøet.

Hva: Stand up

Hvor: Ricks

Når: Torsdag 19. og fredag 20. januar fra 20.00

Hvorfor: Ingenting er vel mer riktig enn å starte helgen med en god latter.

Arnt Finesse, eller Kevin Kildal som han egentlig heter, har etablert seg som snapchatkomiker hvor han har raseriutbrudd over alt han mener er feil. Torsdag og fredag inviterer han til Klubbkveld med komikerne Sjur Koppen, Jonny Bayer og Kjetil Melkevik. Konferansier for kvelden er Grim Moberg.

Les også

De nye strømmestjernene fra Hordaland

Stand-up miljøet i Bergen har blomstret de siste årene. Selv om de kan se langt etter verdenskjente giganter som Louis C.K og Amy Schumer, så vet man aldri. Kanskje blir det en kveld du sent vil glemme.

av Ingrid Marie Vikhammer Sandvik

NY FANZINE: Tid for techno

TECHNO: Slik ser en techno-fanzine fra Bergen ut.

Hva: Slippfest for Bergen Techno Fanzine med vernissasje og DJ

Hvor: Østre

Når: Lørdag 21. fra 22.00

Hvorfor: Ordet fanzine er satt sammen av de engelske ordene «magazine» og «fan». En fanzine er med andre ord et blad, om du vil, laget av og for dem som er interessert i et spesifikt fenomen, i dette tilfellet techno.

Og selvsagt har Bergen en technofanzine om technomiljøet i Bergen, byen så full av kreative folk at gode ideer og kule initiativ nesten er blitt hverdagskost.

Les også

Hvis du foretrekker film: Sender en rasende knyttneve rett fleisen på et system som skaper fattigdom

Den andre utgaven av technofanzinen, som blant annet skal inneholde en artikkel om undergrunnsrave og en personlig fortelling om techno som terapi, slippes på lørdag. Det skal feires med vernissasje, live technomusikk og en rekke DJ-sett. Det er «Dot», et kollektiv av DJ-er, kunstnere og arrangører som står bak Bergen Techno Fanzine, og arrangerer slippfesten.

De som allerede liker techno, er vel solgt allerede. Og gjør du ikke det fra før, er dette en utmerket grunn til å utforske deler av Bergens kulturliv du ikke kjenner fra før.

av Guro H. Bergesen

KONSERT: Soft Ride og Dig Deeper

FULLT HUS: Sånn så det ut utenfor Victoria da Soft Ride spilte under festivalen Vill Vill Vest høsten 2016. De som ikke kom inn i det stappfulle lokalet, stilte seg opp utenfor vinduene for å få med seg konserten.

Hva: Granbar presenterer Soft Ride og Dig Deeper

Hvor: Landmark

Når: Lørdag 20. januar fra 22.00

Hvorfor: Da relativt nystartede soloprosjektet til Arne Håkon Tjelle, Soft Ride, spilte på den enda mer nystartede festivalen Vill Vill Vest høsten 2016, var det så fullt i lokalet at en hel masse folk ikke fikk komme inn.

Mange av dem som var der kjenner nok Tjelle som vokalist i bandet Bloody Beach, og stemningen var generelt sett ganske god. Og da var det den mest naturlige ting i verden at man i fellesskapets ånd lot dem som ikke fikk plass stå inne stå ute på gaten og se inn gjennom åpne vinduer. Et fint lite øyeblikk i kulturbergen der, altså.

DIG DEEPER: Vokalist Einar Kaupang har flyttet til Oslo, men majoriteten av bandet holder fremdeles til i Bergen.

Denne helgen spiller Soft Ride en slags splitt-konsert med bandet Dig Deeper. Øystein Braut, kjent fra Electric Eye, og Raymond Tungesvik figurerer faktisk i begge bandene.

Det er med andre ord duket for en særs trivelig kveld.

av Guro H. Bergesen

TIRSDAGSBONUS: Kjempeinteressant debatt-alarm

ESPEDAL OG ULVENE: Vinduet-redaksjonens syn på virkelighetslitteraturen ble ikke tatt godt imot av forfatter Tomas Espedal.

Hva: Debatt om virkelighetslitteraturen

Hvor: Bergen Offentlige Bibliotek

Når: Tirsdag 24. januar fra 19.00

Hvorfor: Hvis det er én litteraturdebatt som virkelig tok plass i offentligheten høsten 2016, så var det debatten om virkelighetslitteraturen.

I programteksten til den kommende debatten, stiller Bergen Offentlige Bibliotek blant annet dette spørsmålet: «(..)er forfatterne av disse mer eller mindre skjulte selvbiografiene simpelthen navlepillere som må akseptere at også kritikere og publikum vil si noe om kvaliteten på loet forfatterne graver frem?»

Les også

Vigdis Hjorth sto i sentrum for debatten rundt virkelighetslitteraturen. I mai blir hun Festspilldikter

Litteraturkritiker og redaksjonsmedlem i litteraturtidsskriftet Vinduet, Frode Helmich Pedersen, stilte i en kronikk i Aftenposten spørsmål ved om «selvfiksjonen» er et litterært endetidsfenomen.

Les også

Les BT-kommentator Eirin Eikefjords kommentar om virkelighetslitteraturen

Forfatter Tomas Espedal skrev ingen kronikk, men laget en Youtube-video der han står på kjøkkenet sitt hjemme i Øyjorden og fremfører et angrep på det han kaller en nymoralistisk ulveflokk. Og Helmich Pedersen er ifølge Espedal ulveflokkens talsmann.

Nå møtes de til debatt ledet av litteraturviter Trude Kristin Mjelde Aarvik.

av Guro H. Bergesen

Publisert: