Prestisjetung forskningspris til Atle Kittang

  • Overraskende og gledelig, sier professor og litteraturforsker Atle Kittang ved Universitetet i Bergen om at han er tildelt Norges forskningsråds pris for fremragende forskning.

Prisen er på 500.000 kroner, og skal overrekkes i Bergen den 27 november.

Kittang sier at han er litt stolt, men slett ikke bare på egne vegne:

— Det er første gang at en fra Universitetet i Bergen får denne prisen. Og det er første gang at en humanist vinner den. Det er ikke så vanlig å tenke i retning slike store priser i det miljøet jeg tilhører, humanistisk vitenskap, og spesielt med en så myk profil som litteraturvitenskap. Prisen er et uttrykk for at Norges forskningsråd mener at det foregår fremragende forskning også i disse disiplinene, og jeg synes det er ærefullt å få stå som representant for det, sier Kittang.

Prisen skal han bruke til å drive mer forskning på allmenn litteraturvitenskap. Men først må han gjøre ferdig perioden som instituttstyrer. Den er det ett og et halvt år igjen av.

I begrunnelsen for prisen heter det at Kittang i sjelden grad representerer så vel tradisjon som fornyelse innenfor sitt fag, og står i fremste rekke når det gjelder orientering i og formidling av internasjonal litteraturteori. Både nasjonalt og internasjonalt er han en faglig autoritet som nyter stor respekt.

Kittang er ansett som en av Norges aller fremste litteraturforskere. I begrunnelsen for prisen poengteres det at han har «en utpreget evne til å være forskningsmessig oppdatert uten å bli «trendy», og forener den solide skolering og den kreative utfoldelse på en måte som er spesiell og sjelden.»

Kittangs doktoravhandling om Rimbauds poesi er internasjonalt kjent. Blant de mer kjente senere arbeider av Kittang er «Luft, vind, ingenting» om Knut Hamsuns fra 1984 desillusjonsromaner og «Ibsens heroisme» fra 2002, der han særlig behandlet helteskikkelser i Ibsens diktning.

Han har også publisert et tresifret antall faglige artikler. Blant studenter er nok boken «Lyriske strukturer. Innføring i diktanalyse», (skrevet sammen med professor Asbjørn Aarseth) den aller mest kjente av Kittangs arbeider. Denne kom i siste reviderte utgave i 1998, og har vært det primære referanseverket i lyrikkteori og -analyse ved universiteter og høyskoler i Norge.

Han er også ansett som en svært dyktig veileder for hovedfagskandidater og stipendiater.

<b>HUMANIST: </b>Atle Kittang er ansett som en av Norges fremste litteraturforskere. Rune Sævig (arkiv)