Ullen nettkafé

En nettkafé uten PCer. Strengt, industrielt og mykt og naturlig. Interiør i Aluminium, plastikk, skai og ull. Når kunstmafiaen får sitt eget utested sier det seg selv at det ikke blir noen whiskeybule med skinnsofaer.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

-Nei, ser du noen PCer?

Jørgen Larsson flirer over spørsmålet. Det er mange som tror Landmark er blitt en internettkafé. Det er på mange måter så fjernt fra sannheten som det kan bli. Landmark har blitt en sofistikert kafé, et elegant visningsrom, en absurd teatersal — med scene på mezzaninen og publikum i etasjen under - og en bar. Men noen nettkafé er det ikke. Det var i fjor, det, da Kunstforeningen og Bergen senter for elektronisk kunst (BEK) gikk sammen om å lage Cafe9, i samarbeid med de øvrige kulturbyene i Europa.

-Så dette har ikke noe med Cafe9 å gjøre?

-Joda. Det var jo utgangspunktet. Men det var også alltid en midlertidig løsning. Egentlig skulle jo dette bli det nye inngangspartiet til galleriet, forteller Larsson. Men sånn ble det ikke. I grunnen var alle enige om at det ville være en god ide å fortsette å ha en nettbasert cafe der. Dermed fortsatte samarbeidet mellom intendant Bo Wallstrøm og Kunstforeningen på ene siden og BEK på den andre siden. Etter hvert ble også selskapet Vito AS, som driver blant annet Miles Ahead, involvert i driften. Og det nye stedet begynte å ta form. Fredag 26. oktober var åpningen. En uke for sent til å bli festivalkaféen til Bergen internasjonale filmfestival, men pytt. Og snart blir det også en slags nettkafé. Riktignok må du ha med din egen maskin, men gjør du det kan du snart koble deg på bredbåndsnettet som er lagt inn på Kunstforeningen.

Loddent underlag

-Og så var vi alle enige om at det burde oppkalles etter Ole, konstaterer Larsson.

-???

-Ole Landmark! Har du ikke hørt om ham? Det er nettopp det som er poenget, det er på høy tid noe oppkalles etter han i denne byen. Du vet, han arkitekten som tegnet Forum Kino, Lysverkene, som nå er Bergen kunsthall, og dette huset.

Ole Landmark ville vært stolt over resultatet, for pent har det i alle fall blitt: Vegg-til-vegg-teppe av ull som strekker seg et godt stykke opp på veggene. Lysstoffrør bak matte glassplater som veksler mellom forskjellige farger, i en slags koordinert dans. Myke, moderne, tykt polstrete skaimøbler, og strenge aluminiumstoler balanserer rommet, som ligger på et gulv formet som en sammenfalt skaterampe. Som altså er dekket av en tykk pels av et ullteppe. Er ikke det å be om bråk?

-Neida, forsikrer Larsson, som hevder materialet er valgt med omhu. Ull er et organisk materiale. Det tåler en støyt.

Landmark har matservering også, i første omgang småretter frem til kl. 18.00. For øvrig skal stedet som sin forgjenger ha åpent fra 12 til 12 - fra midt på dagen til midnatt. Og ikke noe mer. Videoprojeksjoner vises på de svære, hvite veggene. Larsson lover at de skal byttes ofte, helst hver dag.

Og skulle du lure på om det er verdt å ta en tur ned: Du kan se om noen kjente har dukket opp på Landmarks eget webcam, som foreløpig er å finne på den noe kryptiske adressen http://193.214.57.69 - inntil deres eget domene er ordnet.

Publisert: