Omfattende juks i Wordfeud-ligaen

Jukseapper byr på problemer for ærlige ordsmeder. To av elleve spillere er kastet ut av den øverste divisjonen i Wordfeud-ligaen.

TAR JUKSEMAKERNE: Et samarbeid med jukseappmakere gjør at jukserne nå vil bli tatt.
  • Bendik Støren
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— De fleste som er avslørt til nå er med i en av de tre øverste divisjonene, sier Kirsti Vogt, dommer i Wordfeud League of Honour.

— Og det er naturlig, siden det er der vi har hatt fokuset, legger hun til.

Foreløpig har de kastet ut 20 stykker, og Vogt tror de bare har sett toppen av isfjellet.

— Det er juksere i alle de åtte divisjonene, men klart flest i toppen. I første divisjon, som består av elleve spillere, har de nå kastet ut to stykker. Noen mistenkte har tatt seg en beleilig pause.

— Noen forsvarer seg ganske tynt når de blir konfrontert, mens andre beklager og akseptert at de har blitt kastet ut. Da får man jo en viss respekt for dem likevel, sier dommeren.

Hun understreker at de trenger tips om mulige juksere for å kunne sjekke dem.

Les også

«Fint bilde, er du naken?»

Les også

Glem CA og WCA!

Samarbeider med jukseappmakere

Årsaken til at dommeren nå kan kontrollere om folk har jukset, er at de har fått hjelp fra meget sentrale aktører.

— Vi har fått til et samarbeid med noen som lager en jukseapp. Nå kan vi gå inn og å sjekke om enkelte spillere har brukt programmet deres, sier Vogt.

Akkurat hvilke applikasjoner det er, vil hun ikke si. For da vil brukerne sannsynligvis gå over til andre apper.

— Man kan jo lære ganske mye av disse appene, og vi er ikke mot at folk øver seg med dem. Men de må for all del ikke brukes i konkurranser, sier Wordfeud-dommeren.

Før det nye samarbeidet måtte de vurdere utestengelser fra ligaen basert på bekymringsmeldinger fra andre spillere, og Vogt utelukker ikke at de kan ha gjort feil vurderinger tidligere.

Æresliga

«Wordfeud League of Honour» ble startet på eget initiativ av Eskil Åsmul, og er helt uavhengig av selve spillet. Ligaen har vokst seg stor på kort tid, og bokmålsutgaven har nå i overkant av 2000 spillere, opplyser pressekontakt Kirsti Næss i Scrableforbundet.

Selv om forbundet ikke direkte har noe med ligaen å gjøre, mener Næss at Scrabble og Wordfeud i praksis er to sider av samme sak.

— Folk tok visst ikke dette æresbegrepet så veldig alvorlig, sier Næss.

— Og Eskil var kanskje litt naiv i troen på at folk ikke jukser. Mange av dem som jukser er jo dessuten så gode at de sikkert kunne hevdet seg langt oppe i ligaen uten å jukse. Det er så kjedelig, så patetisk og tåpelig, sier Næss.

Hun understreker at Scrableforbundet selvsagt tar kraftig avstand fra juks.

Møtes i virkeligheten

En gang i måneden møtes de beste Wordfeud-spillerne i virkeligheten, for å spille fjes mot fjes i det de kaller Kaffeklubben. Næss tror dette kan være en indikasjon på hvem av toppspillerne som ikke har rent mel i posen.

— Det er jo litt rart når folk åpenbart er veldig interessert i dette, men ikke møter opp selv om de bor rett i nærheten, sier hun.

Dommer Kirsti Vogt innser at det hele kan virke litt nerdete, men mener likevel at prinsippene er viktig.

— Dette virker sikkert korny for de som ikke spiller selv, men når du bruker så mye tid på det, betyr det jo litt. Det er ikke noe gøy når folk jukser, konkluderer hun.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Mistenker du at motspiller jukser i Wordfeud i kamper i ligaen, kan du sende skjermbilde av brettet til dommer@scrabbleforbundet.no.

Publisert
TOPPEN AV ISFJELLET: Hele 20 stykker er foreløpig kastet ut av Worfeud-ligaen for å ha jukset. Dommeren tror de bare har sett toppen av isfjellet.

Les videre

  1. Ordleik på wordfeud

  2. Årets heteste apper

BT anbefaler

McDonald’s og Burger King får konkurranse. Nå blir det burgerkrig i Åsane.

Ny burgerrestaurant åpner i lokale like ved McDonald’s.

LES SAKEN