- En naken kropp betyr ikke sex

Artistene Sandra Kolstad og Jenny Hval lager bestillingsverk når åttende mars skal markeres over to uker i Bergen.

Publisert:

I anledning hundreårsjubileet for at kvinner fikk stemmerett i Norge, skal åttende mars markeres over to uker i Bergen. Artisten Sandra Kolstad står for det ene av to bestillingsverk, som blir fremført på Landmark på selve kvinnedagen.

— Hun er veldig opptatt av feministiske spørsmål, og er aktuell med ny video, sier Charlotte Myrbråten i tidsskriftet Fett, som arrangerer kveldene med bestillingsverkene sammen med AKKS.

- Forvirrende

I videoen « Run Away (Where Are We?)», regissert av Yenni Lee, opptrer artisten naken med et stort sår på brystet. I en BT-anmeldelse av Tone Damli Aaberges musikkvideo ”Look Back”, stilte Myrbråten blant annet spørsmålet ”hva om ikke nakensjokk (!) i badekar, falske tatoveringer og det at hun (igjen) har blitt voksen og sexy måtte være de bærende elementene i lanseringen?”.

— Jeg skjønner at det kan være vanskelig å se på hva slags nakenhet som er feministisk og ikke, sier hun nå.

— Men i Sandra Kolstads video opptrer hun naken med et hull i brystet. Hun er ikke naken for å behage, slik mange andre artister er i musikkvideoer. Det er noe forstyrrende i bildet av nakenhet. Likevel skjønner jeg at mange mener det kan være forvirrende. At man har én kul måte å være naken på, og en annen der man er naken for å selge. Og det tror jeg ikke Sandra Kolstad gjør i det hele tatt. Det er ikke bare, bare å henge med på dette, sier den tidligere Fett-redaktøren lattermildt.

— Vi har for eksempel rost Rihanna for at hun tar kontroll over sin egen seksualitet. Samtidig går hun tilbake til Chris Brown, en kjæreste som slo henne før. Jeg blir nesten litt forvirret av dette selv, alt snakket om aktiv og passiv seksualitet i et kapitalisert samfunn.

- Spiller ikke på sex

Sandra Kolstad mener selv at videoen ikke spiller på sex.

— Jeg har ikke sett videoen til Tone, men hvis det er sant som de sier, at den spiller på sex, så er forskjellen på min og hennes video at min ikke spiller på sex. Det er veldig interessant at fordi min video har en naken kropp i seg, blir det av mange automatisk tolket som noe seksuelt. En naken kropp er ikke det samme som en seksuell kropp, på samme måte som at en seksuell kropp godt kan være påkledd. I denne musikkvideoen er nakenheten en del av en fortellingen og uttrykket, den symboliserer en ekstrem sårbarhet, og det er ingen seksuelle konnotasjoner. Kroppen min er blodig og opprevet, og jeg tror det vil være tydelig for alle som ser videoen, sier hun.

Artisten peker på vanligere musikkvideoer som spiller på sex, der artistene beholder klærne på.

— Der finner man kropper som gnikker seg inntil både her og der, og de har superseksuelle under- og overtoner og uttalte toner, selv om kroppene har klær på seg. Det er det ikke nødvendigvis noe galt i, jeg er selvfølgelig ingen motstander av sex og hotness, det blir først problematisk når seksualiteten blir stereotyp og objektifisert. Det er også interessant at alle disse videoene ikke får så mye oppmerksomhet, kanskje fordi det er noe vi er veldig vant til. Poenget i er at man lett kan spille på sex med klær på, samtidig som man ikke nødvendigvis spiller på sex selv om man er naken.

Publikum får delta

I skrivende stund jobber Kolstad med bestillingsverket.

— Det blir et interaktivt verk, hvor publikum blir delaktige i hvordan det ferdige verket høres ut. Jeg skriver et korverk for flere sangere, og så prøver jeg å belyse maktaspektet ved at publikum får mest mulig makt over korverket når det skal fremføres, sier hun.

Artisten mener det er viktig å markere både stemmerettsjubileet og kvinnedagen.

— Det er helt åpenbart at det fortsatt er viktig å snakke om hvilke rettigheter hvem har i vårt samfunn, og hvem som har makt - ikke bare når det gjelder kjønn. Det er fremdeles store urettferdige forskjeller mellom kjønnene, både i Norge og i resten av verden.

Gerd-Liv Valla kommer

Markeringen starter1. mars, og løper til 15. mars, da Jenny Hval skal fremføre sitt bestillingsverk. I tillegg til de to verkene, blir det diverse arrangement rundt om kring i byen. Blant annet skal tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla snakke om stemmerettsjubileet, som er hovedfokuset for årets markering. I tillegg blir det forskjellige debatter og møter – det fullstendige programmet er enda ikke klart.

Charlotte Myrbråten mener det fortsatt gjenstår flere ting før vi har full likestilling i Norge, og at det derfor er viktig å markere åttende mars.

— Vi har fremdeles ikke likelønn, og det fins problemer knyttet til voldtekt, for eksempel. Det er klare indikasjoner på at holdninger og strukturer fortsatt må endres. Vi vil både feire og kjempe åttende mars. Feire stemmeretten og hvor langt vi har kommet, men også se fremover på problemene som gjenstår og hva som skal til. Det er ikke bare en dag for internasjonal solidaritet, men også en motivasjonsdag for det som må endres i Norge.

Hvordan vil du markere kvinnedagen? Bruk kommentarfeltet.

LAGER BESTILLINGSVERK: Jenny Hval, tidligere kjent som Rockettothesky. Foto: SEAN MELING MURRAY (ARKIV)

Publisert: