Får tilbake «Vennebyen» om 13 år

Den oppsagte Vennebyen-gründeren Carl Christian Hamre har lisensiert ut alle elementer i «Vennebyen»-universet.

FØLER SEG MOBBET: Vennebyen-gründer Carl Christian Hamre er for tiden sykemeldt. Foto: Marita Aarekol

Publisert:

— Jeg hadde ingen planer om å kommentere denne eller andre saker, men etter at CreaCon sin styreleder i går gikk ut i media med ulike påstander føler jeg det er på sin plass å kommentere og besvare en del spørsmål, sier Hamre til BT.

Den oppsagte Vennebyen-gründeren Carl Christian Hamre har lisensiert ut alle elementer i «Vennebyen»-universet. Om 13år får han rettighetene tilbake.

Les også

Vennebyen-gründer saksøker eget selskap

Les også

Vennebyen suger kapital

— Det gjelder logoer, merkevaren, alt. Men jeg regner med at moderselskapet CreaCon International Holding vil bestride det. Problemet nå er at CreaCon ikke oppfyller forpliktelser etter lisensavtalen. Håndhevingen av rettigheten er heller ikke tilfredsstillende, sett fra opphavsmannens side,sier Hamre.

Det skal være en forutsetning for at avtaleperioden skal bestå som opprinnelig avtalt, til 2028.

-Jeg kan bekrefte at det pågår en dialog mellom opphavsmannen og CreaCon der det er påpekt flere brudd på lisensavtalene. Utfallet av denne dialogen vites ikke nå, sier Hamre.

- Mangel på langsiktig tenkning

Han startet «Vennebyen» med to tomme hender. Nå er han sparket ut av sitt eget selskap. Og har gått til søksmål mot CreaCon InternationalHolding AS, der TA Tolv AS er majoritetseier med67 prosent av aksjene.

Hamre sin eierandel er redusert til 14,1 prosent. Men han har opphavsrett og fremdeles rett på royalty, noe Hamre menereierne gjør alt de kan for hanat skal få minst mulig av.

-Jeg hadde behov for investorer på den tiden, i 2008. Problemet har vært mangel på langsiktig tenkning fra selskapets og dets investorers side. De har sett 3-4 måneder frem i tid. Og det holder ikke i et internasjonalt marked, sier Hamre.

- Innblandig i åndsverket

Fyllingsdalen Teater viser nå «Jul i Vennebyen», en oppsetning Hamre mener bryter med avtalen som ble inngått med CreaCon.

— De har blant annet skrevet inn nye figurer. Det kan de ikke gjøre uten mitt samtykke som opphavsmann. Det er en for grovinnblanding i åndsverket. Men det er ikke teaterets feil, og vil ikke få noen konsekvenser for dem. Jeg har stor respekt for den innsatsen de har lagt ned, understreker Hamre.

Stor gjeld

Han har krav på å beholde jobben til oppsigelsen er rettskraftig. For tiden er han sykemeldt.

— Når du bli mobbet og ekskludert, har du ikke lyst å være der.

— Du pantsatte huset ditt for å skape «Vennebyen». Fremdeles gjeld?

— Ja, jeg har fremdeles stor gjeld på grunn av «Vennebyen». Jeg solgte bilen og tok opp et stort lån også. Det var slik alt startet.

— Angrer du på noe?

— Mye. Men det sparer jeg til boken min, sier han i en spøkefull tone.

- Lett å være etterpåklok

— Det er lett å være etterpåklok. Mange veivalg skulle vært annerledes. Men jeg har også lært mye. Dette har vært en skole. Min oppgave var å jobbe mot det internasjonale markedet, tenke langsiktig. Dessverre ble det arbeidet pulverisert.

Les også

Ble uvenner etter Vennebyen-show

Les også

Han har solgt TV- rettigheter til 185 land. Nå må han si opp folk i Bergen.

— Du ønsker fortsatt hånden på rattet i «Vennebyen»?

— Ja, og jeg tror dethadde vært en fordel for universet. Jeg tror også vi kunne fått til flere enn to sesonger av TV-serien. Jeg har mange historier på lager. Og jeg vet at flere village nye episoder. Men da er det noken forutsetning at jeg er med på laget, sier Hamre.

Det jobbes med både Hollywood-film og Vennebyen-parker, men verken Hamre eller styreleder i CreaCon International Holding, Bjørn Østbø, vil kommentere planene videre.

— Jeg vet rett og slett ikke. Hovedeierne av CreaCon har rettigheter til fornøyelsesparker innenfor Skandinavia.CreaCon harfor resten av verden, selvsagt innenfor lisensavtalen og dens varighet. Men ingenting er konkret nå, sier Hamre.

- Mer slagkraftig

BjørnØstbø er ikke i tvil om at reduksjonen i selskapets stab, fra noen og 40 til fem, har gjort«Vennebyen» mer slagkraftig. Det var i denne prosessen Hamre ble oppsagt.

— Vi venter et ordinært årsresultat i 2014 som er klart bedre enn fjorårets, i hovedsak grunnet reduserte kostnader, sier Østbø.

Men han tviler på at inntektene fra det hundretalls av Vennebyen-produkter i markedet, som produseres på lisens av diverse partnere, viløke i år.