Lost Weekend sliter – igjen

Askøyfestivalen Lost Weekend er i trøbbel igjen. Styreleder Kjell Lisund bekrefter overfor BT at festivalen skylder millionbeløp – enda en gang.

Publisert Publisert

  • Finn Bjørn Tønder
  • John Lindebotten
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Lost Weekend feiret 10 års jubileum i Kollevåg i sommer. Men gikk på en smell. Underskuddet ble på en halv million kroner. I tillegg har festivalen fått et krav på en halv million kroner fra Skatt Vest, for manglende innbetalt moms fra 2007 og frem til i dag.

— Momskravet har ført til at vi ikke kan utbetale det vi skylder til flere av våre kreditorer. Vi er nemlig i dialog med Skatt Vest fordi vi mener momskravet ikke kan være korrekt. Før den situasjonen er avklart, kan vi ikke gjøre opp med kreditorene, sier styreleder Kjell Lisund. - Jeg regner imidlertid med at alt skal gå bra. Pr. i dag kan jeg likevel ikke si med sikkerhet om vi blir slått konkurs eller ikke, sier han.

Momstull

— Men kan et momskrav komme overraskende?

— Egentlig ikke. Men det har i beste fall oppstått en del misforståelser. Alt vi kjøper av varer og tjenester er momsbelagt. Men vi fikk beskjed om at utgifter til vakthold, artister, scener, transport, lys og annet var 100 prosent fradragsberettiget. Det forholdt vi oss til. Og så kom det plutselig kontrabeskjed, og en ekstraregning på 500.000 kroner. Vi bestrider deler av det beløpet, og er nå i dialog med Skatt Vest om det. Før saken blir endelig avklart, kan vi ikke gi øvrige kreditorer penger, sier Lisund.

Meget oppgitt

I går meldte avisen Askøyværingen at Norsk Folkehjelp Askøy har minst 50.000 kroner til gode hos Lost Weekend, og sliter økonomisk fordi man ikke har fått pengene. Også artister har stått frem og klaget over at de ikke har fått sine honorarer.

— Oppslaget i Askøyværingen satte meg helt ut. Alle kreditorene visste at vi er i ferd med å løse denne saken, og at pengene vil komme snart. Nå frykter jeg at artikkelen kan føre til flere krav, og velte hele festivalen. Uansett fører slike negative oppslag til liten lyst blant frivillige om å stå på for en festival som gir inntekter til lokale lag og næringer. Og som er en ressurs for hele kommunen. Jeg må ærlig talt innrømme at jeg er begynt å tenke på om jeg gidder dette mer, sier styrelederen, som har jobbet frivillig og gratis for å få Lost Weekend på rett kjøl gjennom flere år.

Trist historie

Festivalens historie er alt annet enn lystelig lesning. Etter en mager start fikk Lost Weekend plutselig mange tilskuere, og gode inntekter. Men dårlig styring og mye rot førte i flere år likevel til dundrende underskudd. Festivalen har nesten alltid vært i fare. Snille kreditorer, og støtte fra kommune og private har imidlertid reddet Lost Weekend flere ganger. Og etter at Kjell Lisund tok tak i 2008, så det lenge ut til at festivalen skulle bære seg.

— Vi har planer om et Lost Weekend i 2011 også. Men akkurat nå vet jeg ikke. Verken om vi løser den økonomiske krisen - eller om vi har lyst til å fortsette. Det er tungt akkurat nå, sier Kjell Lisund.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her står køen langt nedover fortauet: - Vi trenger at folk tar ansvar

  2. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  3. Skulder ved skulder blir lov på buss og bane

  4. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  5. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  6. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen