- Fylket mener vi ikke har livets rett

Rundt 300 personer protesterte mot nedleggelse av Cornerteateret mandag kveld. Fylkeskommunen vil ikke følge opp kommunens initiativ om å gi teateret særbehandling.

BEVAR TEATERET: Rundt 300 personer hadde møtt opp ved Cornerteateret på Møhlenpris mandag kveld, for å vise sin støtte og kreve tilstrekkelige driftsmidler fra politikerne.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mandag kveld var plassen full foran det knapt halvt år gamle Cornerteateret på Møhlenpris. Teateret, som huser både barneteater og uavhengig scenekunst står nemlig i fare for å måtte lukke dørene om ikke finansene bedrer seg.

Tidligere DNS-sjef Bjarte Hjelmeland var blant de fremmøtte.

— Jeg trodde det nesten ikke da jeg hørte at teateret ikke fikk nok driftsstøtte. Dette teateret drives jo nærmest utelukkende på frivillighet, slik at man får utrolig mye igjen for hver krone. Mye mer enn for eksempel alle de institusjonen jeg har vært tilknyttet, der folk går på tariff, sier den tidligere DNS-sjefen.

Musiker Ole Hamre var også blant de som talte til forsamlingen, dog gjennom et forhåndsinnspilt lydklipp.

— Dette blir som å kjøpe en ny bil, og så kjøre den rett på Rådalen fordi du ikke har råd til bensin, sa Hamre.

Mange yngre brukere av teateret var også møtt frem for å vise sin støtte.

— Det er veldig dumt om de må legge ned allerede nå. Det er jo nettopp pusset ferdig opp, sier Johanne Eikehaug Adriansen (13).

Sammen med søsteren Maja (9) og Ingvild Withammer-Ekerhovd (13) har de drevet med teater på Cornerteateret siden det åpnet for litt over et halvt år siden.

— Det er en spesiell lukt der inne, som får deg til å føle at alt er mulig, sier Johanne Eikehaug Adriansen.

Fylket vil ikke

Bergen kommune vedtok mandag en ekstra bevilgning på 311 000 kroner til Cornerteateret, som en del av et foreslått spleiselag. For å redde driften ut 2014 oppfordret de fylkeskommunen om et økt tilskudd på 200 000 kroner, men forslaget ble derimot lunket mottatt.

— Det vil være feil om vi nå, på oppløpssiden av kulturplanen, gjør om på støtten til noen av institusjonene i Hordaland uten en forsvarlig behandling i forkant, sier fylkesvaraordfører Mona Hellesnes.

Hun viser til at teaterets driftsorganisasjoner allerede har fått støtte, og at de må disponere de midlene som de ønsker selv.

— Vestlandske teatersenter har fått økt sin støtte til 392 000 kr pr. år, og Proscen får 105 000 kroner. Vi har valgt å gi vår støtte til teateret denne veien, så får de vurdere hvordan de vil fordele sine kostnader med det driftsselskapet de har opprettet, sier Hellesnes.

Kommunen tok kontakt

Etter det ble kjent at teateret var på randen av undergang var det kommunen som tok kontakt med teateret for å se om de kunne finne en kriseløsning. Sammen med driftsorganisasjonene i Cornerteateret, Procen og Vestlandske teatersenter, ble de mest nødvendige driftsutgiftene kartlagt. I et nedskalert budsjett kommer de frem til at teateret mangler 611 269 kroner for å fortsette driften ut 2014.

100.000 av disse vil dekkes av økte inntekter fra kommersiell fremleie, og 311 000 vil som sagt kommunen dekke. Dermed gjenstår 200.000 kroner, som kommunen «legger til grunn at fylkeskommunen vil bidra med», som kulturbyråd Ragnhild Stolt-Nielsen skriver i en e-post til BT.

— Denne tilleggsbevilgningen bidrar til å sikre at Cornerteateret kan holde åpent. For å løse den akutte situasjonen forventer vi at det resterende lar seg løse gjennom tilskudd fra fylkeskommunen og noe økte inntekter på teateret, skriver Stolt-Nilsen videre.

Henger seg ikke på

Fylkeskommunen vil derimot ikke hive seg på noen redningsaksjon uten videre.

— Vi er opptatt av å ha en helhetlig og forutsigbar kulturpolitikk. Hvis vi skal ta stilling til dette, må Cornerteateret først sende en formell søknad, som så vil bli behandlet på vanlig måte. Jeg kan ikke innvilge penger sånn over bordet, sier fylkesvaraordfører Hellesnes.

Hun opplyser behandlingen av søknaden vil ta noe tid.

— Jeg kjenner heller ikke til at noen lignende, ekstraordinære søknader er blitt innvilget, sier hun.

Må legge ned

Daglig leder i Cornerteateret Linda Børnes er ikke i tvil om konsekvensene av svaret fra fylkeskommunen.

— Hvis vi ikke får penger fra fyklet må vi legge ned. Jeg opplever dette som en passiv innstilling til om huset overlever eller ikke, sier hun, og legger til:

— Jeg tolker det dit hen at de mener Cornerteateret ikke er viktig nok til å redde, og det får jeg bare ta til etterretning, sier Børnes.

— Hvis ikke fylket synes det er viktig nok, får vi ta imot det budskapet og dermed legge ned. Det er ikke noe slingringsmonn for oss.

— Hva med de økte midlene til driftsorganisasjonene?

— Vestlandske Teatersenter har fått 150.000 kroner ekstra, og Procen 5000. Det er ikke i den størrelsesorden vi driver huset, sier Børnes.

Hun legger til at de mandag morgen sendte over en fersk søknad om ekstrabevilgninger til fylket.

Publisert: