NRK-streik blant 1700 NJ-ansatte

1700 medlemmer i Norsk Journalistlag i NRK er i streik fra klokken 13 tirsdag. Konsekvensene blir store for publikum.

Publisert Publisert

I STREIK: De NRK-ansatte forlot kanalens redaksjonslokaler i Media City Bergen tirsdag. Foto: Bjørn Erik Larsen

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Hos NRK Hordaland i Bergen forlot mellom 80 og 90 medlemmer redaksjonslokalene ved 13-tiden tirsdag.

– Vi stiller oss bak kravene til forhandlingsutvalget og er klare for å kjempe for kravene, sier klubbleder Sølve Rydland etter at meklingen mellom Norsk Journalistlag og NRK/Spekter ikke førte frem.

Streikeleder i NRK Hordaland, Charlotte Haarvik Sanden, har fått på seg den røde streikeskjorten og står utenfor Media City Bergen og deler ut sedler. Ved begge inngangene er streikevakter på plass.

I STREIK: Streikeleder i NRK Hordaland Charlotte Haarvik Sanden forteller at de hadde meglingsvake i går kveld, og at de nå er streikeklare. Foto: Geir Martin Strande

– Kampviljen er stor. Nå er vi klare. Vi hadde tydelige krav som NRK burde møtt oss på. Blant annet at tilkallingsvikarer skal ha lik lønn som faste ansatte, og at lønnsforskjellene mellom oss og andre mediehus må reduseres, sier hun.

Presis klokken 14.00 var første streikemøte i gang.

– Venner og kollegaer. I dag er dagen for å vise at vi journalister i NRK setter spor etter oss, sier Sølve Rydland til applaus fra de streikende.

SKUFFET: Programleder i NRK Hordaland Jan Børge Leirvik er skuffet over NRK. Foto: Geir Martin Strande

– Det er synd at det skulle gå sånn. Jeg må innrømme at jeg er overrasket og skuffet over at NRK ikke kom oss i møte, sier den profilerte programlederen i NRK Hordaland Jan Børge Leirvik og legger til:

– Det er synd for seerne og lytterne våre som ikke får det de forventer. Men det er en konsekvens av dette.

Kai Aage Pedersen er regionredaktør i NRK Vest. Han sier dette om de lokale konsekvensene av streiken:

– Vestlandsrevyen utgår, det samme gjør TV-nyhetene i Rogaland. Det blir heller ikke morgen- eller ettermiddagssending på radio i Hordaland, Sogn og Fjordane eller Rogaland.

STREIKEKLAR: Klubbleder i NRK Hordaland Sølve Rydland. Foto: Geir Martin Strande

17. mai ikke som planlagt

Streiken går utover tilbudet til det norske publikum, både på TV, radio og nett.

– Det er en risiko for at 17. mai-sendingen vil bli alvorlig preget av dette, sier Olav Nyhus, direktør i NRK med ansvar for juss og personal.

Den flere timer lange direktesendingen fra det langstrakte land på nasjonaldagen blir ikke slik seerne er vant til, men NRK-ledelsen jobbet tirsdag ettermiddag med å kartlegge mulighetene for å unngå svarte skjermer 17. mai.

– Jeg beklager til publikum at NRK ikke kommer til å levere slik publikum forventer de neste dagene. Publikum vil merke dette i sterk grad. 1.700 kompetente medarbeidere i streik vil bety et mye dårligere tilbud fra NRK enn det publikum forventer, sier kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen.

Dagsrevyen, sportssendinger, P3 Morgen og Norgesglasset er eksempler på programmer som utgår.

Krever mer lønn

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meglingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene, sier Richard Aune, leder i NJ i NRK.

– Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, tilføyer Aune etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

GIKK FRA JOBBEN: NRK-ansatte i Media City Bergen forlot arbeidsplassen tirsdag. Foto: Geir Martin Strande

– Lønnsforskjellene mellom oss og andre store mediehus må reduseres. Vi skal ikke nå dem igjen på lønn, men synes ikke vi bør tjene 110.000 kroner mindre. Det har vi ikke blitt møtt på, sier han til NTB.

NJ oppgir at de ikke fikk gjennom sine krav om likebehandling av tilkallingsvikarer, og om at arbeidsgiver tar ansvar for oppdatering av kompetanse av NRK-ansatte.

Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat. Dermed blir ikke deres 614 medlemmer tatt ut i streik.

SAMLING: NRK-streikende etter at de forlot arbeidsplassen. Foto: Geir Martin Strande

Arbeidsgiverne slår tilbake

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, er kritisk til NJ.

Hun mener at kanalens økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter ikke ga grunnlag for å innfri NJ-journalistenes krav.

– Når vi legger disse kriteriene til grunn, er det ingenting som tilsier at Norsk Journalistlags medlemmer i NRK skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidslivet i år, sier Bratten i en pressemelding.

STREIK: NRKs hovedkontor i Oslo. Foto: NTB SCANPIX

Publisert