Musikkprogrammene alle elsker, hater - eller elsker å hate

I kveld begynner TV 2 sin tredje runde med Idol. På NRK er feiringen av 50 år med Melodi Grand Prix alt i gang. Jakten på en superstjerne swinger mest i dag, men melodiveteranen holder fremdeles ut i mil etter mil.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

SILJE VESTVIK

Årets jury spår ikke overraskende et enda bedre Idol enn i fjor og året før det. Med like under 6500 påmeldte mot 2004-sesongs rekord på knappe 7500 er TV 2 glad for at interessen holder seg. Nivå og kvalitet skal være høyere enn noen gang når programlederne Solveig Gloppen og Kåre Magnus Bergh drar i gang sirkuset på ny i kveld. Etter en jevn oppkjøring med promotering, reportasjer fra auditionbyer og tilbakeblikk på høydepunktene fra 2004 skulle alt være klart: Om ikke lenge er hele Norge igjen på fornavn med ti talentfulle unge mennesker som skal synge seg fortjent til tusenvis av tekstmeldinger og avisoppslag herfra til agurktiden.

Idol er kanskje mer takknemlig mediefôr, men forrige fredag markerte premieren på Ivar Dyrhaugs «Memo» (der Kvinner på randen er gjester i kveld) starten på bursdagsfeiringen til en annen musikkonkurranse. Årets finale i Eurovision Song Contest er den femtiende i rekken, og det internasjonale tv-showet er dermed for en lys levende dinosaur å regne i mediesammenheng. Rekordmange 40 nasjoner ønsker å delta i programmet.

Egne versjoner

Likhetene mellom Melodi Grand Prix og Idol er mange. De er begge tv-sendte musikkprogrammer med et konkurranseelement som den viktigste drivkraften. Deltakerne plukkes ut av en kvalifisert jury, men det er seerne som avgjør det endelige resultatet via en demokratisk telefonavstemning.

Programmene høster dessuten ofte misnøye hos kritikerne, mens media fokuserer på kostymer, intriger og andre ting enn artistenes opptreden. Programmene får høye seertall uansett. Begge samler familier og vennegjenger til felles tv-titting, ofte på offentlige steder, og har inspirert fans i alle aldre til å lage sine egne versjoner av konseptene. Og spør du, så har alle en mening om dem.

Venter på genuine øyeblikk

Den største prinsipielle forskjellen er at Eurovision Song Contest kun skal inneholde nyskrevet materiale, og dermed egentlig er en konkurranse for låtskrivere. I Idol skal deltakerne gi egne tolkninger av låter publikum allerede kjenner. Andre ulikheter er lengden, programledernes og juryens rolle, stemmeprosessen og terskelen for å delta.

Melodi Grand Prix har også vært et årlig internasjonalt arrangement fra begynnelsen, mens World Idol må ses som mer av en engangsforeteelse, selv om en ny World Idol-kåring rundt neste årsskifte er under planlegging.

Men medieviter Alex Iversen mener det finnes en enda viktigere forskjell.

— Idol er reality, Melodi Grand Prix er det ikke, sier han. Uansett hva TV 2 måtte mene om den saken.

Iversen tror realityelementet er en av grunnene til programmets store seersuksess: - Vi sitter og venter på de små, ekte øyeblikkene der masken glipper; glimtet av genuin glede eller skuffelse.

Mer poppete enn MGP

At seeren får delta og har mulighet til å påvirke prosessen over tid er ikke mindre viktig.

— Det er fascinerende å følge utviklingen i en talentkonkurranse der en gjeng vanlige ungdommer overvinner sine egne begrensninger. Det er ikke den samme Margaret Berger fra den første auditionen som står på scenen i finalen, sier Iversen, som mener Eurovision har en eim av noe utdatert over seg i forhold.

— At homofile synes Grand Prix er kult er ikke nok. Jeg har på magefølelsen at unge folk synes Idol er mer spennende.

Hvordan det vil gå med Idol i fremtiden, har han vanskelig for å spå noe om.

— Ting forandrer seg så ofte i tv-verdenen. Selv om folk kan bli lei av hypen, er konseptet såpass sterkt at det nok kan rulle og gå en stund til, sier Iversen.

Selv om det går bra med Idol i år, er det slett ikke sikkert at det kommer noen ny superstjernejakt til neste år.

— Det vurderer vi etter hvert, sier Bjarne Laastad jr., TV 2s informasjonsansvarlige for Idol.

— Idol fungerer og har blitt veldig stort. Det ser vi både på antallet påmeldte, medieoppmerksomheten, engasjementet og interessen for artistene etter konkurransens slutt. Samtidig er vi avhengige av tilgang på nye talenter også på sikt. Det holder ikke bare med dem som har blitt 16 siden sist, sier Laastad, som synes Idol er yngre, friskere og mer poppete enn Grand Prix.

- Ikke sammenliknbart

— Melodi Grand Prix er et godt, gammeldags, direktesendt tv-show der alt kan skje. Det er hele tiden i forandring, sier Stian Malme, prosjektleder for den norske finalen. Han peker på at årets internasjonale finale er større enn noensinne, og viser til den nye entusiasmen Balkanlandene brakte med seg.

— Eurosong viser ingen tendenser til å legge seg ennå. Interessen for Grand Prix har alltid gått i bølger, men jeg tviler på at det vil forsvinne med det første. Det er et artig show der fokus er på at artistene skal ha det kjekt, sier Malme. Han tror Norge vil delta i Eurovision i minst ti år til, og lover et ekstra glamorøst show med historiske tilbakeblikk i Oslo Spektrum i mars for å markere jubileet.

Prosjektlederen synes heller ikke det er relevant å sammenlikne Idol med Melodi Grand Prix.

— I Eurovision har man tre minutter på seg på å presentere landet sitt med originalmateriale. Det er det som er magien. Men Idol fungerer bra som en utskytningsrampe for nye artister, sier han.

Uansett hvordan det skulle gå med Norges to meste populære musikkonkurranser på tv i fremtiden, så har Idol foreløpig et aldri så lite teknisk overtak på Melodi Grand Prix: Allerede før konkurransen starter er vi sikret en norsk vinner. Dessuten har Norge så langt vunnet World Idol hver eneste gang.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

KILDER: NRK, TV 2, EUROPEAN BROADCASTING UNION, NRK, TV 2, EUROVISION. TV, FREMANTLE MEDIA

LOKALKONKURRANSER 1: Både Idol og Melodi Grand Prix har fått lokale avleggere. På Eidsvåg skole arrangerte ungdomsskolen talentkonkurranse for barneskolen. Fra venstre Marte Gytri (f.v.), Elisabeth Dalland, Marita Lokøy Vestvik, Camilla Foss Søfteland og Aleksander Hallingstad. Foran: Maline Warpe Carlsen. <p/> ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG <p/>
DEN ULTIMATE SEIEREN: Tv-seerne i Idol-landene hørte ikke på dommernes hobbittkommentarer, og kåret Kurt Nilsen til det første World Idol. Seieren var ekstra søt for nordmenn so|m har kommet sist ni ganger i Eurovision Song Contest. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
STAFFASJEN: Programlederen Jahn Teigen og den svenske artisten Carola på scenen under generalprøven til Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum i 2001.
KJOLENE OG SKANDALENE: Israels vinnerbidrag til Eurovision Song Contest 1998, Dana International, vakte stor oppsikt, mest fordi hovedpersonen hadde gjennomgått en kjønnsoperasjon. ARKIVFOTO: AP PHOTO
Publisert
BT anbefaler

– Det verste er utslippene til miljøet

Full overtenning. Folk ble bedt om å holde seg inne. Brannvesenet melder at brannen er slukket.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mette Hammersland var på joggetur. Så kjente hun et hardt grep.

  2. Fire til sjukehus etter trafikkulykke

  3. Etter nesten 40 år i sjefsstillingen trer han tilbake på grunn av alvorlig sykdom

  4. Utelivsbransjen fikk tre og en halv times varsel om nye tiltak: – Det er respektløst. Dette hadde aldri skjedd med en annen yrkesgruppe.

  5. Utagerande 19-åring sett i arresten

  6. SFO-ansatt siktet for overgrep mot barn. Foreldre ved skolen blir innkalt til møte.