Storstilt feiring av Bob Marley i Etiopia

Titusenvis av rastafarier og musikkelskere feiret Bob Marleys fødselsdag i Etiopias hovedstad Addis Abeba søndag sammen med afrikanske og karibiske musikere.

Fans fra USA til Sør-Afrika hadde reist til byen for å ære reggaeartisten, som ville fylt 60 år, og som uttrykte sine ideer om afrikansk enhet, personlig og politisk frigjøring, fred og kjærlighet i sanger som krysset etniske og musikalske grenser.

Med hits som «No Woman, No Cry» og «Buffalo Soldier» ble han den første superstjernen fra den tredje verden.

Rastafarienes paradis

Rastafariene gledet seg over at feiringen av bevegelsens musikalske ikon var brakt «hjem» til Etiopia, som de betrakter som de svartes paradis.

— Dette er Sion, man. Gud er svart, erklærte Yohannes, som ble født i Trinidad, men som bodde i Storbritannia før han flyttet til Etiopia.

Etiopias keiser Haile Selassie, som opprinnelig het Ras Tafari (prins Tafari), er ifølge bevegelsens tilhengere de svartes gud, og skulle lede etterkommerne av de afrikanske slavene i Karibia hjem fra eksilet. Selassie døde i 1975, seks år før kreften tok livet av Bob Marley i en alder av 36 år. Like fullt har bevegelsen fortsatt svorne tilhengere i dag.

Dette er den neste store revolusjonen i verden, musikk er nøkkelen, sa Mor Rasta, en 27 år gammel lærer fra Israel.

— Nå er tiden inne for rastafariene å bringe kjærligheten til Afrika, la hun til.

Lite marijuana

Det var likevel et distinkt fravær av marihuanarøyk på den gigantiske konsertarenaen på et torg i den etiopiske hovedstaden søndag. Bob Marley og rastafariene anså marijuana som et sakrament, anerkjent av bibelen.

Også de som ikke nødvendigvis knytter seg til Rastafari-kulten, kunne glede seg over konserten, med rytmer fra burundiske trommeslagere, jamaicanske reggaetakter og etiopiske dansere. Både Marleys enke, Rita, samt sønnene Damian, Ziggy og Stephen opptrådte. Det samme gjorde Benins musikalske verdensstjerne, Angelique Kidjo.

For mange etiopiere var søndagens konsert en anledning til å vise verden et annet og mer livlig bilde av landet, som ofte forbindes med sultkatastrofer.

Kollapset

Robert Nesta Marley ble født i Saint Anns på Jamaica i 1945 og vokste opp i gettoen. På 1960-tallet dannet han bandet The Wailers som han hadde sine store reggae-hits med.

Da han fikk kreft nektet han å la seg operere, fordi han mente det ville være i strid med rastafari-troen. Det førte til at han kollapset på scenen under en konsert i Madison Square Garden i New York 11. mai 1981 og døde. Titusenvis av mennesker var til stede da han ble begravet på Jamaica ti dager senere. Enken Rita Marley har sagt hun ønsker å bringe levningene til Etiopia, slik at de kan begraves der.