I helgen våkner kulturbyen for alvor

Etter en lang pandemivinter, går Bergen en levende kulturhelg i møte. Her er noe av det du kan oppleve!

Saksofonisten Marius Neset skal spille flere konserter under Nattjazz. Foto: Tuva Åserud

 • Adrian B. Søgnen
 • Kjetil Kopren Ullebø
 • Hanna Torsdotter Husabø
Publisert Publisert
1

Tidenes lengste Nattjazz

Jon Skjerdal rigger til Nattjazz. Foto: Tor Høvik

Fredag kveld braker Nattjazz løs på USF Verftet, med blant andre osingen Marius Neset og Trondheim Jazzorkester på scenen.

Årets Nattjazz varer i over to uker, med hundre publikummere pr. kveld. – Vi tar bort festen, men beholder den gode musikken, sa Nattjazz-sjef Jon Skjerdal til BT for noen dager siden.

2

Undergrunnsrock på Holbergskaien

I Skur 14 på Strandsiden er det for alvor blitt arrangert konserter siden høsten 2019, men mye av tiden har Tom Anker og gjengen bak måttet holde stengt. Foto: Jannica Luoto

Fredag og lørdag inntar de to bergenske undergrunnsbandene Utflod og Sklitakling Skur 14 på Strandsiden.

De skal spille fire konserter hver, med 20 publikummere på hver konsert. Skur 14 har for det meste holdt stengt siden mars 2020, men fremover kan man oppleve en rekke artister som befinner seg litt på kanten av den bergenske musikkscenen på Holbergskaien.

3

Bli med til 80-tallets New York for en helt spesiell middag

Skuespillerne Morten Espeland og Huy Le Vo spiller rollene som André og Wallace i stykket «Min middag med André». Foto: Alice Bratshaug

I baren på Terminus hotell skal Det Vestnorske Teateret ta med seg publikum på en middagsopplevelse sammen med en oppsetting av teaterstykket «Min middag med André». Stykket er basert på kultfilmen av Louis Malle fra 1981 med samme navn.

Publikum plasseres ved bordene rundt og inviteres til å delta i måltidet – og, ikke minst, få med seg samtalen fra «scenen».

– Publikum kan bestille seg suppe og drikke. Tanken er at selv om vi sitter på scenen, deler vi rommet sammen og de kan ta del i samtalen, sier skuespilleren som spiller Wallace, Huy Le Vo.

4

Møt årets festspilldikter

Tormod Haugland er i år som i fjor årets festspilldikter. Foto: Eirik Brekke

«Jeg anbefaler (...) alle å gjøre seg kjent med årets festspilldikter», skrev nylig BTs litteraturanmelder Erlend Liisberg, om Tormod Hauglands siste roman, «Om livet på jorda». I motsetning til i fjor skal forfatteren fra Radøy få være festspilldikter i år.

De litterære Festspillene arrangeres på Litteraturhuset, og lørdag skal Haugland intervjues av Sandra Lillebø på ettermiddagen.

På kvelden skal blant andre Frode Helmich Pedersen, Nina Lykke, Gunnhild Øyehaug, Thure Erik Lund og Haugland selv samtale om hans romanforfatterskap, og romankunsten som sådan.

5

Melodi Grand Prix på Kvarteret

Følg Tix og de andre finalistene direkte fra Rotterdam sammen med andre Grand Prix-entusiaster på Kvarteret lørdag kveld. Hvor langt når nordmannen med sin låt «Fallen Angel» – og tar han av seg solbrillene? Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

«Ikke bli «fångad av en stormvind» denne kvelden, men «la det swinge» med glitter og glam!»

Slik beskriver Studentersamfunnet i Bergen sin Eurovision-fest i Teglverket på Kvarteret på lørdag.

Følg streaming av Melodi Grand Prix-finalen sammen med andre som er glade i glitter og glam. Studentersamfunnet lover også gjenhør med tidligere Grand Prix-hits som «Fairytale» og «Euphoria».

6

Teaterkonsert: «Djevelen og eg»

Frode Grytten og en gul Toyota Corolla 79-modell er utgangspunktet for teaterkonserten «Djevelen og eg». Med seg har Grytten sitt eget Frode Grytten Beat Band. Foto: Marita Aarekol (arkiv)

Frode Grytten Beat Band er tilbake med «Djevelen og eg» på Det Vestnorske Teateret. Stykket var nyskrevet i 2020 og er en teaterkonsert med musikk av blant andre Tom Waits, Nick Cave, PJ Harvey, Rolling Stones og Bob Dylan. Tematikken beskrives på følgende måte:

«Dette er den sanne historia om den dagen Djevelen dukka opp heime hos Frode Grytten. Første tanke var sjølsagt å smelle døra igjen. Men Djevelen lokka med ein tur i ein glødande Toyota Corolla, 79-modell. Og som de veit, Djevelen har dei beste songane på bilstereoen.»

«Djevelen og eg» spilles frem til 1. juni.

7

50 år med bergensportretter

Hans Jørgen Brun foran det som er hans største utstilling noensinne. Få med deg 50 år med portretter på Bryggen museum i helgen. Foto: Adrian B. Søgnen

Fotografen Hans Jørgen Brun har tatt bilder av bergensere i 50 år. Nå stilles flere hundre av dem ut på Bryggen museum.

Slik beskriver fotografen selv hva som ligger i portrettfotografiet:

«Når jeg er bak kameraet, samtalen er i gang og lyset finner trekkene i ansiktet, er det som å oppdage personen på nytt. Det som ved første øyeblikk kan virke vanlig og alminnelig, blir betydningsfullt og spesielt. Vi bærer alle en historie».

Utstillingen åpnet 20. mai og står til 15. august.

8

Byvandring for barn

Ta med familien på teatervandring gjennom Nordnes i helgen. Foto: Iver Daaland Åse (arkiv)

«Har du noen gang tenkt på hvordan det var da oldemor eller oldefar var liten? Ja, hva gjorde de egentlig når de skulle ha det gøy? Hvordan var det egentlig å være barn i Bergen i gamle dager?»

På denne måten introduserer Bymuseet i Bergen sin nye byvandring «Elle-melle-byen-fortelle». Barnefamilier inviteres på en teatervandring gjennom Nordnes’ gater og smau med lek og fortellinger fra gamle dager.

Passer for barn i alderen fem til ti år. Lørdag 22. mai er det vandring både klokken 12 og 14.

Publisert
 1. Webview
 2. Bergen
 3. Kultur
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her bør du stoppe på E16

BT-anmelderen har testet mat langs hovedveien.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Amber hørte kjæresten: «Pust! Bare pust». Så forsøkte hun å skrike.

 2. – Jeg turte knapt å ta telefonen

 3. Dette har skjedd i natt

 4. Hun er gift, har to små barn og god jobb. Og et alvorlig problem hun ikke snakker høyt om.

 5. Forsinkelser i vaksineringen i Bergen – disse gruppene rammes

 6. Hvorfor blir folk støtt av «Naked attraction» og NRKs sexguide? Psykologen har en teori.