IT-sjef Gro Elin Hansen har rundt syv videomøter hver dag. Hun blir mye mer sliten enn før.

Forskerne har funnet ut mer om hvorfor videomøter gjør oss så utmattet. De er også på sporet av løsningene.

Du blir ikke utslitt fordi du ser for lite på andre mennesker på hjemmekontoret. Problemet er at du ser dem for mye. Gro Elin Hansen følger allerede et av rådene til forskerne: Beveg deg under møtene. Foto: Ketil Blom Haugstulen

 • Per Kristian Bjørkeng
  Per Kristian Bjørkeng
  Journalist
Publisert Publisert

Allerede tidlig under pandemien oppdaget Gro Elin Hansen at hun ble overraskende sliten av å sitte i videomøter.

– Man blir mer sliten av videomøter og sliten på en annen måte enn før, sier Hansen til Aftenposten.

Fra hjemmekontoret sitt på Torshov har hun typisk syv møter daglig. Slik leder hun en fagavdeling med 20 medarbeidere i Sparebank1 Utvikling.

Problemet er velkjent. Nå er forskere ved både Stanford University og Sintef på sporet av hva som forårsaker det. Med forklaringene på plass har de også bedre forslag til tiltak som motvirker problemene.

Sintef-forsker Nils Brede Moe har kartlagt utfordringer med hjemmekontor og digitalt samarbeid. Sammen med en nordisk forskningsgruppe har han dybdeintervjuet og analysert 60 arbeidstakere som brukte videomøter både før og etter at pandemien traff. De nordiske forskerne har også fulgt arbeidstakere mens de har testet ut mange nye praksiser.

Funnene hans stemmer godt overens med problemene Stanford-professor Jeremy Bailenson beskriver. Han utpeker tre tydelige problemområder basert på mekanismer kjent fra psykologisk forskning.

1: For mye ansiktstid

Mye øyekontakt virker svært intenst på oss – også i et normalt møte mellom mennesker. I et videomøte ser vi faktisk mye mer på alle møtedeltakerne hele tiden, også de som ikke snakker. Dermed blir vi mer slitne.

I tillegg fører vidvinkelen i PC-kameraet til at vi ser ansiktene på en måte som vi ellers bare gjør når vi er tett opptil noen. Det påpeker Bailenson i sin internavis Stanford News.

– Det er ikke lurt å se lenge på hele galleriet av ansikter på møtet. Det blir for mye, påpeker han.

I et videomøte må hjernen vår også jobbe mye hardere for å tolke de ofte subtile kommunikasjonssignalene fra andre mennesker. Folk må ofte sende overdrevne signaler som en tommel opp eller nikke kraftig for å vise sin holdning. Dette er ekstra belastende og fører i seg selv til at man blir mer sliten.

Tiltak: Reduser digital ansiktskontakt

Vend deg gjerne helt bort fra møtet og skjermen når du skrur av kameraet en liten stund, for å gi deg selv litt pause fra det slitsomme.

Skru også av fullskjermutgaven av videomøtet. Når bildet blir mindre, blir det mindre slitsomt å se på.

– Et råd fra Sintef er å skru av kameraet oftere. Video av alle trengs først og fremst i mindre møter med mye kommunikasjon mellom deltakerne, sier Nils Brede Moe.

Uten mange ansikter i møtet blir problemene mindre. Moe tror typiske digitale informasjonsmøter med mange deltakere er kommet for å bli, og at de ikke vil komme tilbake i fysisk form etter pandemien. Årsaken er at deltakerne kan se digitale møter i opptak når det passer dem. I tillegg er det visuelle innholdet i slike møter ofte en presentasjon. Presentasjoner blir man ikke like sliten av å se på som videomøter, nettopp fordi de inneholder færre ansikter.

I utgangspunktet kaller mange inn til videomøter som varer i en hel halvtime eller en hel time, sier Moe. De som da har et nytt møte rett etterpå, kan ende med «evige» maratonmøter. Derfor bør standard innkalling være 25 minutter eller 50 minutter, slik at man er garantert en pause før neste møte.

2: Slitsomt speil

Mange videoplattformer viser et levende bilde av deg selv ved siden av de andre. Noen viser dette like stort som de andre bildene. Bailenson sammenlikner dette med at noen skulle følge deg rundt kontinuerlig med et stressende speil. Han mener dette opplegget er så «crazy» at ingen ville vurdert noe sånt i virkeligheten.

Tiltak: Forsiktig med ditt eget kamera

Velg funksjonen for å fjerne bildet av deg selv, dersom videoplattformen har det.

Nils Brede Moe foreslår å bruke mobilen mer til videomøter i stedet for PC-en. Der er ansiktsbildene mindre, og dermed mindre slitsomme. I tillegg er det lettere å ta enheten med seg og gå en tur – midt under møtet.

– Hvis du bare skal si noe av og til, kan du jo skru på kameraet. Ellers kan du ha den liggende i lommen mens du er ute og går, sier han.

Etter svært mange rapporter om at folk blir slitne av alle videomøtene, har han begynt å råde folk til å snakke om at det er greit å skru av kameraet som filmer dem selv.

Det er smart å ikke se på bildet av seg selv under videosamtalen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Det er viktig at møteleder snakker om at det er greit å skru av kameraet en del av tiden. Ellers blir folk mistenksomme når noen skrur av kameraet. Når man har snakket om at det er OK å skru av, går det som regel ganske greit, påpeker Moe.

I starten av pandemien var Gro Elin Hansen selv ganske opptatt av at både hun og medarbeiderne burde ha kameraet på.

– Nå utover i 2021 er jeg blitt mer avslappet på det. Jeg skjønner at det er en grunn til at folk synes det er slitsomt å ha på kamera, spesielt i store møter med mange deltakere, sier hun.

3: Stillesittingen øker dramatisk

På grunn av kameraet, må man i et videomøte sitte på samme punkt hele tiden. Dette skaper ikke bare ergonomiske problemer. Det kan også føre til at folk presterer dårligere kognitivt, påpeker Bailenson.

Tiltak: Unngå maraton, gå ut

Med en ekstern skjerm og kamera på denne, kan du lettere bevege deg litt rundt under møtet enn om du bruker kameraet på laptopen. Du kan også skru av kameraet av og til underveis i møtet mens du beveger deg, så slipper du å forstyrre andre.

Moe anbefaler at folk tar enkelte møter «walk and talk» når dette er mulig.

Gro Elin Hansen startet i lederjobben etter at koronatiden begynte. Hun har vært tvunget til å bruke video mye fordi hun måtte bli kjent med medarbeiderne sine. Likevel kjenner hun seg godt igjen i behovet for å bevege seg, både under og mellom møtene.

– Man tenker ikke over det, men bare det å bevege seg mellom to etasjer eller hente en kaffe har betydning. Jeg går til kiropraktor akkurat nå fordi jeg har sittet stille så mye det siste året, sier hun.

Men er det bare ille?

Selv om mange blir slitne av videomøter, har Sintef også funn som viser at hjemmekontoret har mange positive effekter for arbeidstakere. For eksempel har flere som tidligere har vært utbrent, nå en bedre hverdag fordi de har fått mer kontroll over den selv. Selv om de må jobbe digitalt, forteller de om en bedre balanse og mer energi.

– Det er først og fremst de som sitter i mange møter gjennom dagen, som blir slitne. De som er erfarne og har få slike møter, er oftere fornøyde fordi de får mer ro enn når de er på kontoret, sier Moe.

Han har også funn som viser at mange føler seg isolerte eller ensomme når alle er på hjemmekontor.

– Der ser vi at det hjelper med video, sier han.

Publisert
 1. Hjemmekontor
 2. Kommunikasjon
 3. Videosamtale
BT anbefaler

– Vi kan ikke gå fra kamp til kamp og si at vi leverte en hederlig innsats

Det butter voldsomt imot for Brann om dagen. 1–10 i målforskjell og null poeng er fasit etter sesongens tre første…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut i Nygårdsparken i morges

 2. Koronamedisin fra Bergen effektiv mot alvorlig sykdom

 3. Flere ulykker med sparkesykkel

 4. – Kommunen er på ville veier i Eidsvåg

 5. Her blir festdagen avsluttet

 6. I dronningens fotspor: Krevende rundtur i mektig landskap